Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Els metges acostumen a detectar-los de seguida. Truquen nerviosament la porta de la consulta, s’expliquen i s’expliquen. Són educondriacs…
L’educondria s’associa sovint a la tecnocondria i el tractament és més llarg i complicat. El tecnoeducondriac no tolera les ajudes digitals.
La tecnocondria consisteix a percebre les noves tecnologies com un empobriment dels efectes de la pedagogia tradicional i no sempre es cura.
Un dia, el tecnoeducondriac notarà una lleugera millora després que l’ordinador s’encarregui de dictar un text autocorregible, però recaurà.
De fet, el remei del tecnoeducondriac és ben conegut: ha de redefinir la feina i crear activitats abans inconcebibles. S’ha de reinventar…
Però, com?
Innovació 1: a infantil i primària, 15 alumnes per grup; a secundària, 20. Sense aules, amb espais per a la ciència, les humanitats, l’art.
Innovació 2: a infantil i primària, més jardí i menys espais tancats. Unió constant amb l’entorn (persones, animals i coses) real i virtual.
Innovació 3: a secundària, rotació constant dels professionals mitjançant l’Skype. El tutor vehicula les aportacions dels docents visitants.
Innovació 4: treball interdisciplinari, ensenyament global, objectius vertebradors d’aprenentatge servei. Ve Sant Joan? Cremem els pupitres.
Innovació 5: tirar envans. Sala d’actes?: Àgora. Pati?: Jardí. Aula?: Espai. Biblioteca?: Sí… 2.0. Mestres?: Mestres (també sense envans).
I els alumnes, què en diuen?
Un dia, el mestre va sentir que els peus se li separaven del terra i que començava a levitar: havia trobat l’ànima d’una webquesta. De debò.
Els pares no ho saben, però a vegades ens endinsem per territoris perillosos i hi fem caceres. Llavors, quan tornem a casa portem un tresor.
A socials treballem amb fonts i és força agradable. El passeig cap a una font sempre ho és. La pega és que no hi raja aigua. Ja seria massa!
Això de les webquestes és força entretingut: ara ets periodista, ara detectiu; ara ets músic, ara traductor; ara escrius, ara dissenyes. Uf!
Fins i tot l’àvia de la Fabada Asturiana sap per què molen les webquestes, les webtasques, les caceres, els taf, els petxa cutxes i els EVA.