És difícil dir si el ministre Wert té o no en compte el caràcter reactiu del moviment estudiantil, però amb la vaga d’aquest dijous els col·lectius d’estudiants han mostrat que davant els atacs reprenen força. Els representants estudiantils esperaven una bona participació però les manifestacions han superat les seves expectatives.
El moviment estudiantil català portava mesos en baixa forma des de la desarticulació de la PUDUP. La Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública va implosionar el curs passat per les desavinences entre diferents col·lectius d’estudiants i l’absència de professorat i treballadors i des de llavors el moviment s’havia reclòs en lluites més locals a les facultats.
És una història que es repeteix en un moviment que acostuma a ser cíclic i reconstruir-se periòdicament. A la ciutat de València s’ha viscut un procés similar, i a Catalunya el cas de la PUDUP recorda les diferències en les plataformes unitàries de la lluita contra Bolonya.
Ara, el decret que obre la porta al model de graus de tres anys i màsters de dos ha permès a diversos sindicats i assemblees superar les diferències contra un mal major. A Barcelona milers d’estudiants han omplert el centre de la ciutat per demanar la retirada del decret i un posicionament contundent de les universitats.
Sense enfrontaments amb la policia, la manifestació convocada per AEP, AJEC, SEPC, FEU, la Federació d’Estudiants Anarquistes i diverses assemblees de facultat ha portat milers d’estudiants al centre de la ciutat, amb atacs a la borsa i entrada a l’edifici històric de la UB, una imatge que remetia a la vaga convocada amb gran assistència per la PUDUP el febrer del 2012 o a les protestes contra Bolonya.
A la ciutat de València, la manifestació que ha sortit de la Facultat d’Història ha omplert els carrers sota l’eslògan “O els seus privilegis o la nostra dignitat”. La protesta estava convocada per la Coordinadora Estudiantil de València, plataforma en què s’han agrupat el Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA), el col·lectiu Acontracorrent i el SEPC. Es tracta d’una plataforma que va començar a gestar-se ja a finals del curs passat i que ha pres forma enguany amb la qual els sindicats d’estudiants volen crear una marca forta i unitària. Hi ha hagut, però, alguns enfrontaments entre el Sindicat d’Estudiants i la resta d’organitzacions, tant a València com a Barcelona.
Arribem al pont de vivers durant la #Vaga26F amb ganes de canviar-ho tot. No ens llevaràn l’alegria per a combatre! pic.twitter.com/9CosxvUDoW
— Acontracorrent (@Acontracorrent) February 26, 2015
A Girona, tot i que la manifestació no ha estat tan massiva, ha comptat amb assistents notables. El rector de la UdG, Sergi Bonet, ha anunciat al Consell de Govern que marxaria abans d’hora per sumar-se a la manifestació contra el 3+2 –Bonet va mostrar el seu rebuig des del primer moment– i finalment el conjunt de l’òrgan ha decidit secundar la protesta.
Per primera vegada, el Consell de Govern ha decidit adherir-se a la manifestació convocada @estudiantsudg #vagaudg #DecretWert — Rector UdG (@RectorUdG) February 26, 2015
Sembla que la vaga d’aquest 26-F podria ser l’inici d’una nova onada en el moviment estudiantil. A Barcelona, tot i que l’entrada a la UB recordava altres ocupacions, un estudiant va acabar per anunciar que “queda desconvocada l’ocupació, però la lluita no acaba aquí”. El més probable és que les organitzacions estudiantils segueixin donant guerra d’ara a final de curs. Tornen a tenir una reforma amb una amenaça clara que els anima a lluitar.