Les famílies que s’han negat a que els seus fills se sotmetessin als exàmens d’avaluació externa de Tercer de Primària han denunciat que la Generalitat ha pressionat alguns centres i els seus directors perquè repeteixin les proves i, en alguns casos, no avisin de la data als pares i mares. En un acte acompanyades per la Fapac -la principal federació d’AMPA de Catalunya-, les famílies han lamentat “maniobres de xantatge” d’alguns inspectors als responsables de les escoles.
Des del Departament d’Ensenyament, en canvi, van respondre a Efe ahir que en cap cas s’ha amenaçat les famílies o els centres, i que “als pocs centres on no s’han fet les proves se’ls ha recomanat que les facin”. Segons les dades de la Xarxa d’Escoles Insubmisses (XEI), el col·lectiu de famílies que ha liderat la campanya de desobediència a les proves, han estat més de 800 famílies d’una quarantena de centres les que, d’una manera o altra, han boicotejat els exàmens.
Des de l’inici de les proves, el 4 de maig passat, les famílies de la XEI s’han enfrontat a la Generalitat en assegurar que aquestes proves de diagnòstic de les competències bàsiques dels alumnes de Tercer de Primària són les que estableix la llei Wert. La consellera Rigau, per contra, ha negat una vegada i una altra que formin part de la LOMCE, i ha assegurat que són les que es passaven fins ara a Quart de Primària, però reajustades a Tercer per complir només “administrativament” amb la nova normativa.
L’objectiu de les proves, segons la Generalitat, és la de detectar les mancances dels alumnes per saber com actuar a l’hora de millorar els seus resultats, però les famílies de la XEI -amb el suport de la majoria d’entitats i sindicats- recelen de les seves intensions. El seu últim moviment ha estat enviar una carta a Rigau demanant-li que respecti la seva “objecció de consciència” i exigint-li que aturi “el desplegament de la LOMCE”