Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    «Si a casa ningú entén res del que t’expliquen a l’escola, el camí el fas sol»

    Víctor Saura

    Sobre las competències bàsiques a Catalunya. Què està passant?

    Francesc Imbernon

    Professionals de 50 centres educatius demanen estabilitzar els equips socials a escoles i instituts

    Ana Basanta

    L’Ajuntament de Barcelona deixa sense feina més de 250 mestres d’Escoles Bressol Municipals

    Alba Moreno Fontclara

    El temps a l’escola, una paradoxa

    Pere Vilaseca Canaleta
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » El principal repte del nou ministre d’Educació: dialogar amb una comunitat educativa indignada

    Actualitat
    El principal repte del nou ministre d’Educació: dialogar amb una comunitat educativa indignada

    Daniel Sánchez Caballerojuny 26, 20154 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Iñigo_Méndez_de_Vigo

    Mai havia generat tan consens una decisió de Wert com la de marxar. El ja exministre d’Educació ha acontentat per igual l’oposició política i la comunitat educativa. Si se li apliqués la dita “tanta pau t’enduguis com descans deixis”, José Ignacio Wert marxarà sense gaire tranquil·litat perquè les seves polítiques han deixat un sector en ebullició.

    La comunitat educativa està en peu de guerra per les decisions que ha pres el ministre aquests tres anys i mig de legislatura. I, després de les últimes eleccions, els fronts es multipliquen al Ministeri d’Educació: l’oposició a les seves mesures passa de les aules també als Governs de les Autonomies, fins ara dòcils amb el PP. La capgirada electoral ha provocat que fins a 12 comunitats autònomes es rebel·lin contra la LOMCE i amenacin amb aturar-ne, o almenys minimitzar-ne, la seva implantació. Aquest serà el primer front del (suposadament) dialogant Iñigo Méndez de Vigo, nou ministre d’Educació. Se li gira feina.

    Méndez de Vigo tindrà poc temps per deixar el seu segell -amb prou feines cinc o sis mesos fins a les eleccions generals, dos d’ells d’estiu-. A la part legislativa no es preveu que el nou ministre desenvolupi molta activitat. Wert es va encarregar de deixar totes les reformes que va poder fer (en l’educació superior li hauria agradat ficar-hi més mà, però no va ser possible) lligades, publicades al BOE, desenvolupades i amb terminis d’implantació per evitar que un hipotètic canvi de Govern el novembre les pugui tombar. D’aquí el perfil del nou ministre, antic secretari d’Estat d’Europa, sense vinculació coneguda amb l’educació però sí un caràcter dialogant per aquests últims mesos. No s’avorrirà.

    Pacificar el sector amb caràcter general serà, probablement, la seva principal prioritat. La tasca, les formes provocadores i la gestió a força d’imposar del seu predecessor, el ministre pitjor valorat del Govern any rere any, ha deixat el sector oposat al PP. La comunicació del Ministeri amb els diferents sectors (sindicats, famílies, oposició política) és, en aquest moment, nul·la. L’última reunió amb les comunitats va acabar amb les cinc regions que llavors no governava el PP aixecant-se de la taula en el primer minut.

    El ministre té més fàcil guanyar-se els sindicats ja que en tindrà prou amb reunir la Mesa de Negociació de l’Educació, fet que no succeeix des de fa mesos. A les organitzacions sindicals els sobren les demandes: no han deixat a Méndez de Vigo ni que s’assegui al seu despatx i ja li estan reclamant mesures. Les mateixes que sol·liciten al Ministeri des de fa mesos sense èxit, d’altra banda. Excepte CCOO, que assegura que estaria satisfeta amb què es paralitzés la LOMCE i no prengués cap mesura més.

    Aquesta (improbable) mesura és la més sol·licitada al nou ministre des de tots els fronts. Tots els sindicats ho exigeixen, igual que les comunitats autònomes que no governa el PP. Que almenys convoqui la Conferència Sectorial, que assegui a la mateixa taula al ministeri i els Governs autonòmics, i entri a discutir el tema. Sense entrar en qüestions ideolòqiques tan sols, “hi ha raons tècniques i, les més importants, de millora de la qualitat de l’ensenyament que ho fan necessari”, resumeixen des STEs-i.

    El Reial Decret que ho va iniciar tot

    Una altra de les demandes recurrents dels últims anys, que s’han encarregat de recordar al nou ministre des de diversos fronts, és que retiri el Reial Decret 14/2012. Aquesta norma va ser la que ho va començar tot: les retallades, la pujada de les ràtios, les hores lectives, o la taxa de reposició, recorden des d’ANPE. Posats a demanar, aquest sindicat esmenta la més antiga reivindicació sindical relacionada amb l’educació: l’estatut docent que reguli les condicions laborals i professionals dels docents, una històrica demanda realitzada a tots els ministres, que en algun punt va arribar a tenir un esborrany, però que ara dorm oblidada en un calaix.

    En el front universitari, la Federació d’Associacions d’Estudiants Progressistes (FAEST) concedeix un vot de confiança al nou ministre, i li demana que pagui les beques que encara estan sense abonar corresponents a aquest curs passat. STEs-i també li demana que “prengui mesures per recuperar els més de 80.000 joves que han abandonat els estudis universitaris” en els anys de govern del PP. I que retiri els dos últims decrets que ha aprovat Educació, sobre acreditació del professorat i creació de nous centres. No sembla molt probable. No tenen ni un mes de vida.

    Aquest és un article publicat a eldiario.es

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    José Ignacio Wert
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    La realitat dels joves extutelats i en situació de risc social
    Next Article
    Actualitat
    La comunitat educativa catalana confia poc en el relleu al ministeri i fixa la vista en les eleccions
    Daniel Sánchez Caballero

    Related Posts

    Actualitat
    Les claus per reduir l’abandonament escolar prematur a Barcelona

    juny 23, 2025

    Actualitat
    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    maig 21, 2025

    Reportatge
    Científiques que inspiren vocacions

    febrer 11, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}