“Els carrer no és només pels adults, també per nosaltres”. D’aquesta manera, de dalt de l’escenari estant, un grup de cinc nens i nenes reivindicava l’accés a “espais per créixer jugant”. Així s’ha donat el tret de sortida a l’acció per reivindicar el dret al lleure que ha organitzat aquest divendres la Fundació Catalana de l’Esplai en motiu del Dia Internacional dels Drets dels Infants.
Un cartell, on s’hi podia llegir “disculpeu les molèsties, estem jugant per vosaltres”, donava la benvinguda als prop de 300 infants de l’Esplai Xino-xano que han omplert la Plaça de les Glòries en un acte que repetiran durant el cap de setmana 37 esplais en 20 municipis d’arreu de Catalunya. S’igualen així les xifres de l’any passat, quan en total, segons l’organització, més de 10.000 infants van participar dels diferents actes.
Durant gairebé mitja hora l’espai s’ha omplert de tallers i jocs variats que competien amb la inventiva dels infants que decidien reconvertir unes anelles, destinades a ser encertades en un pal, en rodes, espases o complements per les seves coreografies de ball.
“Les activitats de lleure són una font inesgotable d’aprenentatge, però actualment no existeix igualtat d’oportunitats per accedir-hi“, explicava un dels monitors que presentava l’acte, i prosseguia remarcant la necessitat de “reconèixer el lleure educatiu com un aliat de la comunitat educativa i d’implementar un sistema d’ajuts econòmics més ampli”.
L’acte ha comptat amb la presència de la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, que ha dit als infant que havien de recordar “que tenien mestres i monitors preocupant-se per ells”. També hi era present el president de la Fundació, Josep Gassó, que ha reivindicat el joc com “l’instrument amb què els infants s’expressen i participen en activitats col·lectives i fa que després s’impliquin en qüestions comunitàries”.
Entre infants que decoraven indiscriminadament el terra de la plaça armats amb guixos de colors, el responsable de l’àrea educativa i social de la Fundació, Carles Xifra, reflexionava sobre la importància de l’acció: “Si volem ciutats més simpàtiques i més segures cal que els nens ocupin els carrers i les places”.
El dret a un bon record d’infància
També en motiu del Dia Internacional dels Drets dels Infants, la Fundació Pere Tarrés ha engegat la campanya ‘El pati més gran’ que pretén recollir i geolocalitzar en una pàgina web el major nombre de records feliços d’infància. L’objectiu és “sensibilitzar sobre el fet que la infància és una etapa crucial i que tenir-ne records positius ajuda al bon creixement dels nens i nenes com a persones adultes”.
Per fer front a les mancances econòmiques que dificulten un bon creixement dels infants la campanya també pretén aconseguir fons “per donar suport als 22 centres socioeducatius vinculats a la Fundació que treballen amb infància en risc d’exclusió social”. Fins ara, la Fundació explica que s’hi han sumat més de 200 esplais i d’un centenar d’escoles, així com centres cívics, casals de gent gran i d’altres entitats, empreses i personalitats vinculades al món de la cultura i l’esport.