Dos nens de Maputo (Moçambic) caminant més de 8 kilòmetres des de casa per anar a l'escola. El fotoperiodista Kim Manresa li proposa a un d'ells de fer un intercanvi: els seus llibres per la seva càmera. L'infant riu i s'hi nega.
“M’ha agradat molt perquè no sabia que a Àfrica les classes es feien a terra i hi ha tanta pobresa”, deixava escrit en Ferran al llibre de comentaris de l’exposició Escoles d’altres mons. Sempre precedit d’un m’ha agradat molt, centenars de nens com en Ferran de 60 escoles catalanes han deixat plasmat al llarg de 10 anys l’impacte i les reflexions que els han originat les imatges captades pel fotoperiodista Kim Manresa arreu del món.
L’exposició compleix una dècada circulant per diferents centres de Catalunya -amb el suport de la Diputació de Barcelona- i sensibilitzant els alumnes sobre l’educació que reben els infants d’altres parts del món. Són imatges que pessiguen la consciència per combatre les desigualtats socials a escala mundial. Manresa també fa un homenatge a tots els mestres que treballen en condicions precàries perquè els seus alumnes puguin aprendre.
Els estralls causats per la desnutrició o la guerra contrasten amb la capacitat dels infants per inventar-se els materials escolars o superar les ferides obertes pels seus pares.
“A mi m’ha agradat molt la foto de Sèrbia perquè els pares estan en guerra i els fills són amor”, reflexionava en Sergio. A d’altres, com en Seif, els ha agradat l’exposició perquè els recorda casa seva: “Em recorda la meva escola”, escriu. En aquest reportatge recollim algunes de les imatges més representatives de l’exposició, així com els comentaris dels alumnes que al llarg dels anys han anat deixant les seves impressions en el llibre en blanc que ha acompanyat Escoles d’altres mons en el seu itinerari.
L’exposició, que està integrada dins el projecte Foment de la participació infantil, és també una forma de reclamar que l’educació sigui una prioritat a tots els països.