Els pressupostos en matèria d’educació previstos per a 2017 constaten dues coses: en primer lloc, que fa dos anys que s’està enfilant el camí de la recuperació dels recursos econòmics perduts; en segon lloc, que el cap del camí encara queda lluny. Si els comptes que ha presentat aquesta setmana el vicepresident d’Economia, Oriol Junqueras, passen el seu tràmit parlamentari –caldrà un suport de la CUP que encara no està confirmat–, el pressupost de què disposarà el departament d’Ensenyament creixerà un 7,6% respecte dels últims comptes aprovats, els de 2015. Un increment de 338 milions d’euros que, segons ha explicat la Generalitat, es podran destinar a més beques menjador (12 milions), a construccions escolars, el desplegament del decret sobre l’escola inclusiva i a contractar nous mestres. Junqueras va anunciar 3.600 noves dotacions docents, tot i que tenia en compte molts mestres que ja estan treballant.
De les dotacions anunciades, 1.388 corresponen a incorporacions dels cursos 2015-2016 i 2016-2017, i 200 a substituts també d’aquests cursos. Així doncs, les dotacions realment noves seran els 1.214 mestres de més previstos per al setembre vinent i els 797 substituts que s’afegiran el 2017. Aquests últims serviran per cobrir una vella demanda del sector: cobrir les substitucions quan la baixa és a partir de set dies i fer-ho des de l’1 de setembre si s’escau.
Amb aquest increment, segons va treure pit el vicepresident Junqueras, hi haurà més docents que mai. En efecte, se superaran les 67.054 dotacions que hi havia l’any 2010, abans de la retallada de 3.000 places que va dur a terme el primer Govern de CiU. Ara bé, també és cert que des de llavors el nombre d’alumnat tampoc ha parat de créixer, fins a assolir la xifra récord de més de 1,5 milions de població escolar. És per això que els sindicats defensen que l’increment del professorat per atendre’l hauria de ser superior al que es planteja en els nous pressupostos.
Segons els càlculs del sindicat USTEC-STEs, per recuperar els nivells d’atenció a l’alumnat previs a la crisi –tenint en compte l’increment de matrícula– caldria incorporar 11.850 docents. Si es compta la despesa per cada escolar, els números estan lluny de l’etapa anterior a la crisi. Amb els 5.300 milions de pressupost l’any 2010 es gastaven 3.530 euros per alumne i per curs. Amb 4.771 milions pel 2017, correspondran al voltant de 3.000 euros. 500 euros de diferència.
Qui tampoc ha rebut el projecte de pressupostos amb una càlida benvinguda ha estat la CUP, de qui depèn el seu tràmit a la Cambra catalana, segons les previsions de Junts pel Sí. El diputat Carles Riera (CUP) ha expressat que no posen “en dubte” els esforços d’Ensenyament per pal·liar els “estralls causats per les retallades”, però a la vegada s’ha queixat que “els progressos encara estan molt lluny dels mínims que la comunitat educativa planteja”.
La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, li ha respost que les reivindicacions del Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) ascendien a 700 milions d’euros, poc menys del doble de l’increment actual. Així i tot, ha defensat que “als nous pressupostos coincideixen bastant les seves peticions i les nostres”.
Ruiz ha volgut deixar clar que la majoria de noves dotacions es destinaran als centres amb més dificultats, els anomenats d’alt complexitat, i a reforçar el model d’escola inclusiva amb suports a les aules pels alumnes amb necessitats educatives especials. Encara no se n’han donat tots els detalls, però el que sí que s’ha anunciat és que les Unitats d’Escolarització Compartida (espais on els alumnes amb més complicacions per adaptar-se al medi escolar poden fer activitats fora dels centres) comptaran amb un 27% més de recursos.