Les universitats, centres de formació professional i altres espais d’ensenyaments postobligatoris tornaran a omplir el Palau 2 de la Fira de Barcelona aquesta setmana. Del 22 al 26 de març allà s’hi celebrarà, un any més, el Saló de l’Ensenyament, que busca ajudar els joves a orientar-se i escollir entre l’oferta d’estudis de batxillerat, universitats i altres estudis superiors o de formació professional. Cada any prop de 75.000 joves s’hi apropen a demanar informació sobre el seu futur laboral. La d’enguany serà la 28a edició organitzada per Fira de Barcelona amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament i la Secretaria d’Universitats del Govern de la Generalitat i comptarà amb 175 expositors. El Saló s’emmarca dins de la Setmana de Formació i Treball, que compta al seu torn amb 235 expositors.
Des del Saló defensen la seva aposta per l’orientació més individualitzada, una iniciativa que ja va engegar-se, d’una manera més tímida, l’any 2015. És per això que s’han planificat, per part d’Ensenyament més d’una trentena de xerrades i recorreguts d’orientació recomanats, uns itineraris que han d’ajudar els futurs estudiants a escollir estudis i centres. Pel recinte també s’hi podran trobar equips d’orientació formats per psicòlegs, pedagogs i psicopedagògs i s’oferiran visites guiades a grups d’alumnes amb els seus tutors.
Aposta per les noves tecnologies
Els idiomes i les noves tecnologies jugaran un paper clau a l’hora d’escollir professió. És per això que s’han organitzat activitats, tallers i seminaris a mida. També hi haurà una taula rodona on quatre professionals de diferents sectors debatran sobre el futur d’algunes professions i sobre quins oficis deixaran d’existir, es reinventaran o seran de nova creació. El Consell Interuniversitari de Catalunya estrenarà el web ‘Canal Universitats’, que oferirà el llistat oficial de tots els estudis universitaris que es poden estudiar a Catalunya.
Un dels caramels del Saló serà el taller sobre animacions 2D i 3D i videojocs que ha preparat l’Aula de Tecnologies Multimèdia del Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC, on els interessats podran provar videojocs de realitat virtual.
La ciència també tindrà el seu espai a l’annexe al Palau 2, a l’EspaiCiència. Seran 14 estands on més d’una trentena d’entitats oferiran activitats divulgatives i experiments. Les Escoles Oficials d’Idiomes oferiran sessions introductòries a diverses llengües com l’àrab, el coreà o el rus. L’Associació de Promotors de Cursos a l’Estranger oferirà cursos i estances a l’estranger.
Els militars, en el punt de mira
Un dels estands que ha aixecat més polèmica és el de l’Exèrcit, que no només continuarà present al Saló un curs més, sinó que triplicarà el seu espai, passant dels 36 metres quadrats als 100. El Parlament de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona s’han pronunciat recentment contra la presència de les Forces Armades al Saló de l’Ensenyament i han aprovat una moció i una declaració institucional. Tot i això, la Fira de Barcelona ha optat per atendre la petició del Ministeri de Defensa –que s’hi exposa des de l’any 2002–, que demanava més espai.
Davant d’això, des de la plataforma Desmilitaritzem l’Educació asseguren que seguiran demanant que s’elimini la presència dels militars al Saló: “Les armes no eduquen, les armes maten”, clamen. És per això que, insisteixen, en què “l’exèrcit no és una sortida professional més, el que es fa en el Saló de l’ensenyament és pur reclutament, en un context, a més, de baixes opcions professionals per als joves”.
En l’edició de l’any passat, durant l’acte institucional d’obertura del Saló, dos militars van abordar l’alcaldessa Ada Colau, que els va expressar que preferiria que no estiguessin presents al Saló perquè considera que “s’han de separar els espais”. En canvi, a la darrera edició del Festival de la Infància, no hi van haver cossos policials ni de l’Exèrcit.