El Ministeri d’Educació ha assumit per la via de l’article 155 de la Constitució bona part de les funcions corresponents al departament d’Ensenyament i a la secretaria d’Universitats. Així consta al Boletín Oficial del Estado (BOE), publicat divendres al vespre, a l’espera de conèixer com actuaran els responsables de la Generalitat aquesta setmana malgrat el seu cessament.
Amb el Reial Decret 944/2017, el Govern espanyol pren el control del Govern i, en conseqüència, també del departament d’Ensenyament dirigit fins ara per la consellera Clara Ponsatí, que ha estat cessada com tot l’Executiu. El Ministeri d’Educació s’atribueix a partir d’ara les funcions de totes les direccions generals de l’organigrama del departament; és a dir, de tots els àmbits de l’educació a Catalunya.
Segons consta al text, el Ministeri “realitzarà les funcions” de la Direcció de Serveis, Centres Públics, Centres Concertats i Privats, Professorat de Centres Públics, Formació Professional, Educació Infantil i Primària, Educació Secundària i Batxillerat i Atenció a la Família i la Comunitat Educativa.
¿Què significarà aquesta intervenció per al dia a dia dels mestres? Això a hores d’ara és una incògnita. Com també ho és la tasca que puguin fer els responsables d’un departament d’Ensenyament davant les possibles instruccions del Ministeri. Els principals agents de la comunitat educativa ja va deixar clar que s’hi oposen.
El que havien transmès des d’Ensenyament els darres dies és que, malgrat els cessament, aquesta setmana Ponsatí i els vuit càrrecs de confiança també destituïts anirien a treballar amb “normalitat”. Arribat el dia, però, la fins ara màxima responsable d’Ensenyament no ha assistit al seu despatx.
Els vuit càrrecs eventuals sí que ho han fet, però per recollir les seves pertinences. Cal recordar que, a banda del Govern, el Senat va aprovar cessar 141 càrrecs eventuals, dels quals 8 corresponen a Ensenyament. Entre ells, s’hi comptaven la cap de gabinet de la consellera, Imma Mis; l’assessora en matèria de polítiques educatives comparades, Anna Jolonch, o el responsable de relacions institucionals, Pol Xart.
Immers de ple en l’excepcionalitat política que viu Catalunya, el departament d’Ensenyament també ha viscut una altra baixa destacable, en aquest cas abans del 27 d’octubre: la del director general de Formació Professional, Melcior Arcarons. Entre el llegat que deixa, sobresurt la llei que regula la FP i que hauria de servir per impulsar la formació al llarg de la vida.
Pel que fa a la secretaria d’Universitats, que depèn de la conselleria d’Empresa i Ocupació, és també el Ministeri d’Educació qui n’assumeix les funcions. També s’hi mencionen l’Agència de la Qualitat del Sistema Educatiu, l’Agència per la Gestió de les Ajudes Universitàries (AGAUR) i el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), que s’encarrega de coordinar les universitats públiques catalanes.