Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Opinió
    Eduard Punset i l’educació de les emocions (in memoriam)

    Rafael Bisquerramaig 27, 20197 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Eduard Punset Casals (1936-2019) va morir el passat 22 de maig a causa d’un càncer de pulmó. Fill d’un metge rural de la província de Tarragona (la major part de la seva infància la va passar a La Vilella Baixa, Salou i Vila-seca), va ser advocat, economista, polític, escriptor, divulgador científic i presentador de televisió, entre altres. Però en aquest article volem ressaltar la seva vessant educativa.

    En la vida professional d’Eduard Punset es poden distingir dues etapes. En una primera es dedica a l’economia, el dret i la política. En una segona etapa, que s’inicia el 1995, es dedica a la divulgació científica.

    Va militar en el Partit Comunista i va coincidir amb Jorge Semprún. El 1958 l’avisaren que l’anaven a detenir, i gràcies al fet que portava el passaport a sobre va poder exiliar-se a correcuita. Com a data curiosa, des d’aquell moment sempre portava el passaport a sobre. Va estudiar a Londres i a París, va ser redactor econòmic de la BBC i The Economist, entre altres funcions desenvolupades per Europa i Amèrica.

    Passada la transició, va ser conseller de la Generalitat de Catalunya el 1978, ministre al 1980 i després eurodiputat de 1987 al 1994. Entre 1980 i el 2004 va publicar diverses obres sobre economia i política, que queden consignades a la bibliografia del final. Va abandonar la política el 1995.

    Entre els reconeixements i distincions que va obtenir hi ha, entre moltes altres, la Gran Creu de l’Ordre de Carlos III (1981), Doctor Honoris Causa per la Universitat de les Illes Balears (2010), la Creu de Sant Jordi (2011), etc.

    Entre 1996 y 2014, va ser director i presentador del programa de divulgació científica Redes. Es va donar l’anècdota que quan va proposar aquest títol, a la televisió pensaven que era un programa per pescadors, i per això, juntament amb els dubtes sobre l’audiència, el programaren per hores intempestives de la matinada. Amb el temps i amb l’èxit que va tenir, va arribar a ocupar el prime time dels diumenges, sent un dels pocs programes científics que ho hagi aconseguit. El programa Redes abordava temes relacionats amb la sociologia, la medicina, la psicologia, la biologia, l’astronomia i l’educació. Al posar-li com a títol Redes es va avançar al que seria l’impacte de les xarxes socials.

    Ens va sorprendre el 2005 amb un llibre que va ser un èxit de vendes: El viaje a la felicidad. Las nuevas claves científicas (Destino). Aquest llibre va ser el primer d’una sèrie de best sellers que van convertir a Eduard Punset en un dels autors més reconeguts i més llegits. La relació de les seves obres es pot veure a la bibliografia del final.

    Tant en el programa Redes com en els llibres de l’última etapa (2005-2015) hi ha una clara intenció educativa. Les emocions apareixen amb molta freqüència en la seva obra de divulgació científica. En aquest sentit, se’l pot considerar com un dels pioners de l’educació emocional, ja que va contribuir significativament a provocar un canvi social pel que fa a la consideració de les emocions. A la dècada dels noranta, parlar d’emocions des de la perspectiva científica no era gens habitual. A finals de la primera dècada del segle XXI sí que era habitual. Són molts els factors que han propiciat aquest canvi. Entre ells cal ressaltar les aportacions d’Eduard Punset.

    Vaig tenir la sort de col·laborar amb ell en diversos projectes, entre els quals hi ha Com educar les emocions? La intel·ligència emocional en la infància i l’adolescència. Com reflecteix el títol, aquesta obra presenta la cara més educativa d’Eduard Punset. Per altra banda, vam col·laborar en Universo de Emociones (universodeemociones.com) que és un material didàctic per a l’educació emocional.

    Com a vocal que vaig ser de la Fundació Eduard Punset, així com per la curiosa circumstància de compartir edifici amb ell durant una temporada, em va permetre conèixer la persona, la personalitat i el personatge.

    Com a persona, com a mínim així com jo l’he conegut, Eduard Punset era entranyable, humil, sensible, fins i tot fràgil. Sempre de conversa amable, interessant, crítica. Recordo un dia visionant amb ell el programa Redes, que em va compartir críticament els aspectes a millorar pel següent programa.

    Pel que fa a la seva personalitat era enèrgica, apassionant, oberta, conscient, creativa. Amb objectius clars i ambiciosos. Amb una intel·ligència preclara que imposava la seva voluntat amb argumentació per sobre de veus discordants.

    Eduard Punset es va convertir en un personatge mediàtic. Sobretot arran dels programes de televisió on sortia sovint. No sols a Redes, sinó en el d’Andreu Buenafuente i altres. La imatge del personatge és el d’un científic amb cabells blancs, que semblen de cotó, amb ulleres, somrient, que parla de múltiples temes científics, gairebé com si fóra l’home de Renaixement que domina totes les branques del saber. Crec que va saber crear el personatge i convertir-lo en una marca que va utilitzar per difondre les seves idees, que en el fons eren les de contribuir a crear un món millor, on les emocions i la felicitat han de jugar un paper molt important. A vegades penso que molta gent es quedarà més amb el personatge, que en les seves múltiples aportacions.

    Gràcies, Eduard, per tot el que ens has ensenyat. Gràcies per contribuir a valorar les emocions, l’amor i la felicitat i conscienciar-nos que això ha d’estar present en la pràctica educativa. Gràcies per contribuir a fonamentar i difondre l’educació emocional.

    Dues fotos de Punset amb l’autor de l’article.

    Bibliografía

    Bisquerra, R. (Coord.), Punset, E.; Mora, F., et al. (2012). Com educar les emocions? La intel·ligència emocional en la infància i l’adolescència. Esplugues de Llobregat (Barcelona): Fundació Faros-Hospital Sant Joan de Déu.

    Bisquerra, R., i Punset, E. (2015). Universo de emociones. Valencia: PalauGea. (universodeemociones.com).

    Punset, E. (1980). La Salida de la Crisis. Barcelona: Argos Vergara.

    Punset, E. (1982). España: Sociedad Cerrada, Sociedad Abierta. Barcelona: Grijalbo.

    Punset, E. (1986). La España impertinente: Un país entero frente a su mayor reto. Barcelona: Espasa Calpe.

    Punset, E. (2000). Manual para sobrevivir en el siglo XXI. Barcelona: Galaxia Gutemberg.

    Punset, E. (2004). Adaptarse a la marea: la selección natural en los negocios. Barcelona: Espasa Calpe.

    Punset, E. (2004). Cara a cara con la vida, la mente y el universo. Barcelona: Planeta.

    Punset, E. (2005). El viaje a la felicidad: las nuevas claves científicas. Barcelona: Destino.

    Punset, E. (2006). El alma está en el cerebro: radiografía de la máquina de pensar. Barcelona: Aguilar.

    Punset, E. (2007). El viaje al amor. Las nuevas claves científicas. Barcelona: Destino.

    Punset, E. (2008). ¿Por qué somos como somos? Barcelona: Aguilar.

    Punset, E. (2010). Viaje a las emociones. Barcelona: Destino.

    Punset, E. (2010). El viaje al poder de la mente: los enigmas más fascinantes de nuestro cerebro y del mundo de las emociones. Barcelona: Destino.

    Punset, E. (2011). Excusas para no pensar: cómo nos enfrentamos a las incertidumbres de nuestra vida. Barcelona: Destino.

    Punset, E. (2011). Viaje al optimismo: las claves del futuro. Barcelona: Destino.

    Punset, E., i Moledo, L. (2011). El cambio climático. Barcelona: Planeta DeAgostini.

    Punset, E. (2012). Lo que nos pasa por dentro: un millón de vidas al descubierto. Barcelona: Destino.

    Punset, E. (2013). El sueño de Alicia: la vida y la ciencia se funden en la historia más emocionante. Barcelona: Destino.

    Punset, E. (2014). El viaje a la vida: más intuición y menos estado. Barcelona: Destino.

    Punset. E. (2015). Carta a les meves nétes. Barcelona: Destino.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Més de 2.500 estudiants superen la prova d’aptitud personal per accedir als estudis d’educació
    Next Article
    Actualitat
    Pràctiques educatives, innovació, formació, equitat i model seran els eixos del Congrés d’Educació Pública
    Rafael Bisquerra
    • X (Twitter)

    Catedràtic d’Orientació Psicopedagògica de la Universitat de Barcelona i autor de nombrosos llibres sobre educació emocional

    Related Posts

    Opinió
    La força de la fragilitat

    maig 22, 2025

    Opinió
    Ràdio Arrels i la defensa de la Catalunya Nord

    maig 21, 2025

    Opinió
    Maria Zambrano i l’agonia d’Europa

    maig 20, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}