El primer dilluns de juliol és un dia molt esperat per molts mestres i professors, ja que comença la que, probablement, és la setmana (o setmana i mitja) més reconfortant de tot l’any. Uns dies per gaudir formant-se, gràcies al coneixement d’experts però sobretot al contacte, intercanvi i cooperació amb altres docents. Les escoles d’estiu que organitzen els moviments de renovació pedagògica (MRP) formen part essencial de la model educatiu del país, i aquest any han tornat a atraure l’interès de molts docents.
En relació a l’any passat, hi ha hagut una caiguda de la matrícula, però ha estat menor de la que es temien, segons explica Pilar Gargallo, presidenta de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica (FMRP). S’han organitzat les mateixes escoles d’estiu que l’any passat (18), però amb menys alumnes. La raó, explica Gargallo, té a veure amb la coincidència amb la major convocatòria d’oposicions que ha fet el Departament d’Educació en els darrers anys, a la qual ha concorregut gairebé tots els interins del cos de docents.
“Cal posar en valor que el que passa a Catalunya aquesta setmana de formació intensiva no passa enlloc més d’Europa. És una formació per a mestres feta per mestres que no cobren per fer-les, sinó que les preparen i les fan perquè tenen aquesta voluntat de compartir pràctiques educatives i d’ajudar els seus companys, i és una formació que copsa i es dissenya a partir dels neguits i les necessitats que expressa cada territori”, afirma Pilar Gargallo.
Entre les diferents escoles d’estiu dels MRP, la que té més tradició és la que organitza l’Associació de Mestres Rosa Sensat, que aquest any arriba a la 54a edició. La segueix l’escola ‘Jaume Miret’ de Lleida, que arriba enguany a la seva 50a edició, mentre que les de l’Anoia, Penedès-Garraf, Maresme i Vallès Occidental superen els 40 anys d’existència. També es fan escoles d’estiu a L’Hospitalet, Urgell-Segarra, Falset, Manresa, Alt Empordà, Garrotxa, Terra Alta, Tortosa-Amposta i Ripollès, a més de tres més que són temàtiques: les de l’Associació d’Ensenyants de Música de Catalunya (a Figueres), Saó Educació (persones adultes) i l’Associació Catalana de Telemàtica Educativa. Aquestes dues darreres són les que tenen una major durada.
En el cas de Rosa Sensat, l’escola d’estiu d’aquest any, que dura fins al 9 de juliol, incorpora dues grans novetats. El primer és el canvi d’emplaçament, ja que s’està fent a l’Escola Massana. El segon té més calat, com explica la presidenta de l’entitat, Francina Martí, ja que després de molts anys les activitats de formació s’han deixat de preparar en solitari per fer-ho en equip, la qual cosa aporta complica l’organització tant com enriqueix la formació. “Un equip de quaranta mestres i educadors que han tingut la gosadia d’implicar-se en aquest projecte de formació que trenca els límits de les matèries i de les etapes”, escriu Martí.