Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’arribada de la Covid19 ha canviat molts dels nostres hàbits i, durant el confinament, la tecnologia —especialment la mòbil— s’ha colat a les nostres vides per formar part de la nostra rutina diària. Classes online, videotrucades per poder xerrar i veure els amics… Els infants i joves han trobat en aquestes eines una finestra al món, i està en les nostres mans transformar aquesta nova realitat en una oportunitat educativa.
De fet, l’acompanyament de l’adult cap a l’infant o jove amb l’arribada i manipulació del seu primer mòbil és molt important perquè, depenent de l’ús que es faci d’aquest dispositiu, pot arribar a esdevenir una bona eina de comunicació i treball o no ser-ho. És per això que és molt important que tinguem en compte diversos aspectes que ens ajudaran a treure el màxim profit del seu ús, sempre des d’una vessant responsable i educativa.
D’entrada, per tenir un dispositiu mòbil cal que siguem responsables i conscients d’allò que tenim entre les mans. Es tracta d’una eina que ens permet comunicar-nos amb les persones que tenim a prop i lluny, ens permet jugar, i distreure’ns i cercar informació de manera ràpida i pràctica.
La comunicació que tinguem amb el mòbil ha de ser complementària a la comunicació presencial i directa, tant amb els familiars com amb els amics i amigues, de cada dia. No podem limitar-nos a tenir una comunicació exclusivament virtual. Tot i així, ens podem trobar en moments puntuals en què les circumstàncies que estem vivint ens demanin que la comunicació sigui en línia fora de l’àmbit familiar perquè hem de restar confinats al domicili.
L’estona de joc i entreteniment ha de ser mesurada i cal que siguem nosaltres mateixos els que marquem l’hora d’inici i l’hora de finalitzar l’activitat. És molt important no excedir-nos en aquest punt perquè pot crear addicció i perjudicar la nostra vista si exposem el nostre fill o filla tanta estona a un dispositiu tan petit.En el cas d’infants i joves, podem trobar-nos que no sàpiguen càlcul ara questa estona i necessitin el nostre suport i experiència; acompanyem-los.
La informació que podem arribar a trobar és molt àmplia i variada. Si la sabem buscar i contrastar ens pot ser molt útil tant a l’hora de treballar com de moure’ns pel món.
Quan un infant rep el seu primer mòbil, és possible que demani d’instal·lar-s’hi les aplicacions que estan de moda o que tenen la majoria dels seus companys i companyes, la qual cosa és decisió de cada família. Probablement, moltes estiguin lligades a les xarxes socials. També pot ser interessant que les mares i els pares recomanin aplicacions que no coneguin els seus fills i filles i ho facin amb una finalitat educativa perquè és una eina d’aprenentatge.
El mercat ens ofereix aplicacions, gratuïtes i de pagament, que poden ser molt útils en el dia a dia de qualsevol, però sobretot poden ser interessants per aquelles persones que tenen ganes de saber-ne més, ganes de jugar, estar al dia i de mantenir hàbits saludables, entre altres.
Tot i que moltes d’elles estan carregades de publicitat, a continuació us en proposem algunes, totes elles de caràcter gratuït:
Salut
Alimentació: Quan parlem de salut, podem referir-nos a l’activitat física o bé allò que comprem i ingerim. Coco i Yuka són aplicacions que ens aporten informació sobre els aliments que consumim llegint els codis de barres del producte. Són importants per eliminar els ultraprocessats de les nostres dietes i menjar el més sa possible.
Esport: Tenim moltes aplicacions per fer esport o seguir una rutina. Moltes d’elles estan encaminades a córrer, anar en bicicleta i caminar —com poden ser Runstatic, Strava, RunKeeper—, però també n’hi ha per a tenir uns bon abdominals —com Ventre Pla o ABSWorkout—, mantenir una rutina —com Stretchingexercises— o també exercicis de Ioga, meditació o activitats zen. I si no tenim temps, sempre podem tenir Seven, on ens proposen activitats de 7 minuts.
Joc
Som més d’habilitats creatives amb paper? How to make Origami o Origame són les nostres aplicacions. Aquí veurem de manera detallada quines són les passes a seguir per fer unes fantàstiques figures amb papiroflèxia.
En canvi, si la nostra afició és jugar a jocs de preguntes de coneixement general, Preguntados i Trivia360 són els nostres aliats. El primer és més amb preguntes temàtiques, i ens permet fer competicions amb d’altres persones de les xarxes socials. El segon, que es pot jugar sense cobertura telefònica, és més una competició amb un mateix: tenim un minut per respondre 10 preguntes.
Si som més de jugar amb paraules i combinacions de lletres —i som hàbils posant-les en el tauler d’Scrabble—, Apalabrados és el nostre joc. A més, ens permet millorar el vocabulari de diferents idiomes, ja que les partides poden ser amb llengües diferents.
Però potser ens agrada més inventar històries i esbrinar enigmes. Si és així, gaudirem molt de DarkStories, un joc que ens proposa esbrinar una història negra a partir d’un narrador. De vegades, una ficció ben surrealista ens pot fer passar una bona estona.
Finalment, trobem un joc de reflexió. “Què poden tenir en comú una fada, una nena jugant amb elements voladors, unes ulleres i unes torrades amb melmelada?”. A partir d’unes lletres proposades i uns espais en blanc, s’ha de buscar una idea que tinguin en comú. Es diu “4imágenes, 1 palabra”. També el podem trobar en anglès amb el nom “4 pictures, 1 word”.
Coneixement
L’aplicació Plant Neti va dirigida a persones a les quals els agradi el món de les plantes. Hi ens apareixen plantes d’arreu del món classificades per als seus usos, per ser adventícies o males herbes, per ser invasives, o per ser d’una determinada zona geogràfica del planeta. A més, podem fer una cerca de qualsevol planta fent-li una foto i l’aplicació ens la identifica per fulla, flor, hàbitat i fruit.
És de nit (o fins i tot de dia) i volem saber quines són les estrelles o constel·lacions que ens envolten? SkyMap ens permet observar les constel·lacions en temps real. És divertida per al joves que estan estudiant el sistema solar perquè hi trobaran galàxies, planetes, estrelles i constel·lacions.
Si en comptes de l’astronomia ens agrada l’art, tenim DailyArt. Aquest aplicació ofereix, cada dia, una obra d’art. Mostra informació bàsica de l’autor i de la mateixa obra, i ens permet compartir-la amb els nostres contactes. Potser dins nostre es troba un futur Leonardo, Velázquez, Botticelli o Van Gogh.
Som d’anar a la muntanya i no sabem quines muntanyes ens envolten? Ens encurioseix conèixer-les? Aquesta aplicació ens ajudarà: obrim Worldsummits, deixem que trobi la nostra posició amb el GPS i enfoquem les muntanyes que tenim davant nostre. En breu, sabrem quin cim tenim davant nostre.
Si el que ens agrada és conèixer el món en què vivim i saber-nos situar geogràficament a qualsevol lloc, StudyGe és un joc de geografia on has de trobar, descobrir i recordar les capitals dels diferents països del món. Tu marques en quina zona vols jugar i tant pots jugar sol o sola o bé fer-ho amb més participants. Amb aquesta aplicació treballem l’orientació i la memòria.
Fins i tot, si el que ens agrada és relacionar banderes amb els seus països i ciutats l’app que ens farà passar una bona estona és Countries, capitals amb flags on the world. Una aplicació per passar l’estona tot memoritzant banderes , països i ciutats.
Per últim, no oblidem que el mòbil pot ser una eina de comunicació, pràctica i educativa, sempre i quan se’n faci un ús responsable i per això caldrà que els adults en fem un acompanyament acurat i progressiu, sobretot quan els infants i joves l’obtenen per primera vegada.