Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Finalment, “hi haurà un professional de l’àmbit sanitari”, que serà qui donarà les instruccions als alumnes de secundària que s’hagin de prendre l’automostra nasal quan hi hagi un positiu en el seu grup. Dimecres passat, la secretària general del Departament, Núria Cuenca, va informar sobre aquesta novetat, deixant clar que la supervisió l’haurien de fer els professors, pels quals “no hi hauria cap risc biològic, ja que qui realitzarà aquestes proves seran els mateixos alumnes”. Els sindicats i molts docents a títol individual van expressar el seu rebuig a través de les xarxes socials, i divendres el Departament ja va començar a fer marxa enrere, si bé sense explicitar-ho a través d’un comunicat oficial.
En una entrevista a La Vanguardia, el conseller diu avui que “admeto que ens vam explicar malament o potser ens van voler entendre malament” i que l’automostra nasal es farà “en presència d’un professional sanitari. El professor no tocarà res. No és que no haguéssim pensat en això, és que no ho vam comunicar bé”. Preguntat sobre el perquè dels missatges contradictoris, Bargalló respon que “en el cas de les PCR, Salut va publicar el document el cap de setmana, quan encara no havíem concretat com es faria, i ho vam haver d’aclarir després”.
El dubte és si la presència d’aquests professionals sanitaris serà permanent o només com a formació del professorat. El sindicat USOC afirmava avui en un tuit que l’opció del Departament és que la presència d’aquests professionals sigui provisional, mentre que la setmana passada fonts del Departament afirmaven que hi serien fins que fessin falta.
A l’entrevista, el conseller també explica que està especialment satisfet d’haver pogut obrir tots els centres “davant d’una oposició generalitzada que ho posava en dubte” i d’haver constatat que les escoles “no son focus de contagi”, ja que l’índex de positivitat és del 6%, mentre que en l’àmbit comunitari és de l’11% (casos positius per PCR realitzades). Reafirma també que el Departament no té cap intenció que l’alumnat d’ESO passi al model híbrid, com en el cas de la postobligatòria fins a finals d’aquest trimestre, i es mostra preocupat per la generació que avui fa 2n de batxillerat: “Els alumnes de 2n venen de no haver completat un 1r o faran un 2n que no serà normal, i al setembre arribaran a la universitat. Un metge m’adveria que no podien començar 1r de Medicina després d’un any i mig sense haver fet el que té previst el sistema”.
El conseller també parla del sobreesforç que estan fent “tots els servidors públics” per fer front a la pandèmia, i de la tensió que això genera. “Som conscients de la situació de tensió en tots els àmbits –afirma Bargalló–. Aquí hi ha serveis tècnics territorials, d’inspecció, que no han fet vacances. El pont de l’Onze de Setembre hi va haver gent treballant matí i ni t per cobrir les substitucions. Hem buscat i aconseguit recursos humans i materials, i continuem per obtenir-ne més. I treballem per flexibilitzar el currículum”.