Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El Departament d’Educació promourà l’entrenament de la memòria al llarg de tota la vida a través d’un concurs. Segons informa en un comunicat, es tracta del Neurotalent Games, un concurs adreçat a l’alumnat de 1r d’ESO de tots els centres educatius de Catalunya, i que promouen el Departament d’Educació i la Fundació Rosa María Vivar. Aquesta fundació és una entitat sense ànim de lucre que, segons explica a la seva web, té com a objectiu “promoure projectes per a l’Alzheimer, la seva sensibilització i prevenció, així com divulgar la necessitat de cuidar la salut cognitiva des de la infantesa i al llarg de tota la vida, amb la finalitat de prevenir malalties neurodegeneratives i fomentar un envelliment saludable “.
Aquest matí s’ha presentat el Neurotalent Games en el marc de la Jornada Aprenentatge i memòria. La importància de la salut cognitiva, que ha tingut lloc a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Barcelona. En l’acte hi ha participat la secretària de Transformació Educativa, Núria Mora; la directora general d’Alumnat, Rut Ribas; la presidenta de la Fundació Rosa María Vivar, Margarita Oliva; i la professora titular del departament de Psicobiologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, Margalida Coll. Precisament la Universitat Autònoma de Barcelona n’ha fet l’assessorament científic.
Durant aquest curs es publicaran les bases del concurs, al qual s’hi podrà presentar qualsevol alumne de 1r d’ESO, que haurà de superar un seguit de jocs relacionats amb la memòria. Tots els centres educatius de secundària es podran inscriure fins al 15 de desembre de 2022 a través del web www.neurotalentgames.org.
La primera ronda de competició es durà a terme la setmana del 16 de gener a cada centre, de manera simultània, la segona serà la setmana del 6 de febrer, també de manera simultània, i a partir d’aquí el 9 de març es publicarà una classificació amb els 30 alumnes seleccionats i els centres als quals pertanyen. Dissabte 25 de març tindrà lloc la final a Barcelona, amb el lliurament de premis en finalitzar.
L’objectiu del Neurotalent Games, afegeix la nota de premsa, “és sensibilitzar sobre la importància de la memòria i la salut cognitiva entre tota la comunitat educativa a través de formació complementària; així com fomentar entre els més joves la importància d’entrenar la neuroplasticitat. És a dir, la plasticitat del cervell té en la infantesa i adolescència el seu moment màxim, i per això és fonamental no només ensenyar continguts i habilitats, també ho és ensenyar a aprendre i a recordar. També amb aquest objectiu, el Departament d’Educació oferirà formació específica per al professorat en aquest àmbit”.