Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    Professionals de 50 centres educatius demanen estabilitzar els equips socials a escoles i instituts

    Ana Basanta

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    Una reflexió sobre l’aprenentatge de les matemàtiques a Catalunya: Les competències bàsiques com a brúixola

    Laura Morera

    Educateca (15): Llibres sobre educació per a aquest estiu

    Ferran Aquilina, Adelina Escandell, Laia Lázaro, Quim Lázaro i Montse Vallès del Grup d'Educació de RELLA
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » De fragments no es construeix un criteri

    Opinió
    De fragments no es construeix un criteri

    La sobreabundància d'informació a l'era digital ha fomentat una lectura fragmentada que es queda en l'àmbit superficial del text, repercuteix en l'anàlisi i el pensament crític. Limitant una comprensió profunda, promovent opinions sense fonaments i reforçant l'egocentrisme, en què es prioritza tenir raó sobre el fet d'entendre
    Basilisa Cantújuliol 8, 20257 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    | GettyImages
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    L’art de construir una opinió amb les paraules exactes i amb originalitat, en què es pugui delatar la cultura i la capacitat intel·lectual de la persona, i alhora, pugui reflectir com està d’informada i formada, avui dia és cada vegada més difícil. En tenir accés ràpid a tanta informació, es genera una lectura superficial, cosa que repercuteix en la capacitat de generar una anàlisi profunda i de reflexió. Sumat a això, no tots els que comuniquen són conscients de la responsabilitat social que tenen, ja que l’error que puguin arribar a generar és la manca de lògica, idees i, fins i tot, significat, el que es reflecteix en l’expressió de la intel·ligència en els diversos contextos en què ens desenvolupem.

    Gràcies a la sobreexposició a continguts que són superficials, contradictoris i, fins i tot, de vegades manipulats, es confon el llegidor, a qui Pedro Salinas descriu com aquella persona que llegeix sense profit, a qui només denota els significats superficials i que no aconsegueix transcendir a un nivell de profunditat del significat. D’aquesta manera no ens acostem al saber, al contrari cau en la ignorància, on sembla més important opinar sense fonaments que no pas entendre. El veritable lector comprèn allò que llegeix, fa de la lectura un procés d’una forma de coneixement.

    Lectura fragmentada

    Dins l’era digital, un estil de lectura que sol ser característic és la lectura fragmentada, en què la informació, com el seu nom ho diu, es consumeix mitjançant “fragments” dispersos, per tant, no lineals. No vol dir que sigui una pràctica que s’hagi d’abandonar íntegrament, al contrari, cal aprendre a utilitzar-la de manera adequada. Als que volen buscar informació de manera més precisa, aquest estil els permet identificar de manera més ràpida la informació que puguin utilitzar; aconsegueixen prioritzar les dades concretes del contingut, fins i tot solen preferir que el text sigui curt, acompanyat d’elements visuals com les imatges i vídeos. Però és aquí on rau una limitant, en no tenir una lectura completa dels textos, hi ha una menor capacitat de processament profund de la informació, de manera que es redueix l’habilitat en què es puguin integrar els coneixements i el desenvolupament d’arguments sòlids.

    Això genera que la informació obtinguda es vegi afectada per una repetició buida de dades, que pretén substituir la reflexió, evitant l’anàlisi i la formació d’un judici crític. Fins i tot, Piaget, dins de les seves aportacions a l’educació i el pensament crític, assenyalava que desenvolupar el criteri implica que la persona pugui verificar i no acceptar tot allò que se li ofereix, sinó que investigui, es qüestioni i es verifiqui la informació, fomentant així l’autonomia intel·lectual. Per això, hem d’anar més enllà de la mera reproducció i memorització de la informació.

    Impacte del pensament crític

    Per construir un pensament crític, cal que en aquest procés es desenvolupin les capacitats d’analitzar i avaluar. La informació ha de fomentar la reflexió i la identificació de diverses perspectives d’un mateix text, així es poden formular conclusions basades en l’evidència, i així evitar la repetició de la informació, sense una anàlisi profunda i superficial; generat majoritàriament per lectures fragmentades i descontextualitzades.

    Cal atacar directament les causes del problema, és a dir, la superficialitat, la manca d’anàlisi, l’ego en l’opinió i també el consum irreflexiu que hi ha de la informació

    Cal esmentar que una de les formes en què es pot desenvolupar aquest tipus de pensament és mitjançant la lectura, ja que aquesta estimula l’habilitat de l’anàlisi, com també de la síntesi, la reflexió i el judici de la validesa de la informació. I no estem parlant d’una lectura del consum immediat dels continguts a què malauradament estem acostumats a xarxes socials, sinó d’una lectura profunda que impliqui una immersió íntegrament en els textos, on la comprensió és completa i enforteix el qüestionament i l’anàlisi del contingut. Per tant, això incita que els judicis estiguin formats i que hi hagi la capacitat de discernir entre diferents punts de vista. D’aquesta manera, s’estimula la capacitat de fer inferències, és a dir, a fer analogies entre diferents elements, de manera que s’enriqueix el coneixement general i amplia el vocabulari.

    El perill de l’opinió des de la ignorància i l’egocentrisme

    La lectura fragmentada és una problemàtica profunda a l’era digital, ja que contribueix a la formació d’opinions sense fonaments i, per tant, d’empatia. Aquest estil de lectura consumeix dades que estan aïllades d’una anàlisi profunda, de manera superficial, dificultant que la comprensió dels temes i els textos comporti l’elaboració d’opinions basades en una descontextualització d’únics fragments. És aquí quan la manca d’informació completa i les conclusions errònies porten els usuaris a la ignorància, la qual no sempre és evident, ja que de vegades es pot disfressar amb seguretat, però aquesta és infundada.

    Unit a això, hi ha una limitació de la capacitat de comprensió i de la valoració dels punts de vista aliens, ja que el que es genera és únicament la repetició de la informació més convenient per a l’usuari, cosa que perjudica la valoració de perspectives diferents. Per tant, aquesta actitud es veu reforçada per la lectura fragmentada, on l’egocentrisme, entès com la incapacitat de considerar altres perspectives, impedeix la reflexió profunda tant al món dels textos com a la vida quotidiana.

    Juntament amb això, hi ha una limitada capacitat de comprendre i valorar els punts de vista dels altres, ja que l’usuari tendeix a repetir només la informació que li resulta més convenient. Això dificulta l’apreciació de diferents perspectives. Aquesta actitud es veu encara més reforçada per una lectura fragmentada, en què l’egocentrisme -entès com a dificultat per considerar altres visions- impedeix una reflexió profunda, tant dels textos com de la vida quotidiana.

    Per tant, la lectura fragmentada, en centrar-se en “fragments” aïllats, perd la complexitat argumentativa i la riquesa de la interpretació que un text pot incitar. I aquesta mateixa superficialitat fa que les opinions siguin poc fonamentades i l’egocentrisme cognitiu es reforci. Això és així perquè els qui es formen aquestes opinions, encara que sigui sobre informació mal compresa o incompleta, consideren que té el mateix grau de validesa i pes que un judici informat. Això dificulta l’oportunitat del diàleg civilitzat; també es pot considerar una promoció d’una actitud tancada cap a l’aprenentatge.

    Recomanacions

    Per fomentar una cultura de la lectura profunda i crítica, cal contrarestar els efectes de la lectura fragmentada i la construcció de les opinions sense profunditat. Per això cal atacar directament les causes del problema, és a dir, la superficialitat, la manca d’anàlisi, l’ego en l’opinió i també el consum irreflexiu que hi ha de la informació. Això es pot fer prenent les accions següents:

    • Foment de la lectura profunda. Implica una comprensió real, en què l’anàlisi sigui crítica, i eviti la superficialitat en les opinions.
    • Qüestionament i veracitat de la informació. No s’ha d’acceptar tot allò que un troba, sigui per la lectura o l’escolta.
    • Incitar el desenvolupament del pensament crític en l’educació. En el procés d’ensenyament, cal promoure l’anàlisi, el qüestionament i l’argumentació amb evidències i lògica, per aconseguir formar ciutadans informats.
    • Valorar la comprensió sobre el desig de tindre la raó. Combatre l‟egocentrisme cognitiu i obrir l‟oportunitat d‟un aprenentatge significatiu.

    Així doncs, mitjançant aquest tipus d’accions es poden enfrontar els efectes negatius de la lectura fragmentada i l’opinió sense fonament. Només d’aquesta manera es podran formar opinions sòlides, l’obertura al diàleg i la construcció d’una societat les bases de la qual comportin la reflexió i la consciència.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Aprendre a llegir informació lectura Llibres opinió pensament crític
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Professionals de 50 centres educatius demanen estabilitzar els equips socials a escoles i instituts
    Basilisa Cantú

    Psicòloga amb Trajectòria Educativa Constructivista i Docent

    Related Posts

    Anàlisi
    Sanjulian, el mestre de la il·lustració

    juliol 7, 2025

    Actualitat
    La Xarxa de Competències celebra els aprenentatges del curs 2024-25 en la 24 edició de la Jornada

    juliol 7, 2025

    Opinió
    El tren que sempre arriba tard: una realitat insostenible

    juliol 7, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}