Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La biblioteca pública de Las Naves, a València, es prepara per obrir el primer node Tor propi en una biblioteca a Europa. És la segona del món, després de l’enrenou que va aixecar una petita biblioteca a Lebanon, New Hampshire, on fa uns mesos els bibliotecaris es van enfrontar amb el mateix Departament de Seguretat Nacional dels Estats Units pel dret a la privacitat dels lectors que naveguen des allà.
Igual que Tor, Las Naves també és un node, encara que en un altre sentit: és un centre d’innovació i creació en un espai públic. Està gestionat per la Fundació Crea, el finançament de la qual és el 90% públic i pertany a la Regidoria d’Innovació democràtica i participació ciutadana. La biblioteca té uns 12.500 títols i més de 70 revistes. L’any passat va rebre 8.000 persones, entre lectors i assistents a les activitats de la programació.
Las Naves i les seves activitats es troben integrades a la zona, Poblats Marítims, un barri obrer i popular. El seu director de programació i comunicació, Guillermo Arazo, explica que “als matins fem de mediació amb el barri, treballem amb els diferents col·lectius acadèmics (col·legis, instituts, acadèmies i universitats) i per les tardes la biblioteca posa el seu focus en la recerca i en acollir la nostra programació”.
L’any passat van acollir la primera edició de l’Internet Freedom Festival i, segons Arazo, el balanç ha estat “molt positiu”, per la qual cosa s’han vinculat més al projecte. Quan li preguntem sobre la decisió d’instal·lar el node Tor, contesta: “Com a centre d’innovació ens agrada testejar noves formes i noves maneres en els espais públics. Internet Freedom Festival és una celebració de la llibertat d’expressió i Les Naus no pot (ni ha) de sortir d’aquesta trajectòria”, afirma Arazo. A la segona edició del festival, que se celebrarà de l’1 al 6 de març, instal·laran el node públic de Tor a la biblioteca.
Darrere de la iniciativa hi ha el Library Freedom Project, que des de fa temps treballa amb biblioteques als Estats Units, Canadà, Austràlia, Regne Unit, Irlanda, Xile, Mèxic i Nova Zelanda fent cursos sobre privacitat als bibliotecaris. La de València és la primera després del que Alison Macrina, directora i fundadora del Library Freedom Project, qualifica com la “gran victòria” de New Hampshire, que va fer que moltes biblioteques de tot el món coneguessin Tor.
Els nodes de sortida a Tor
Tor és una xarxa que permet accedir a internet d’una manera anònima i ha estat una de les eines recomanades per Edward Snowden per mantenir la privacitat. La xarxa funciona ocultant l’origen i la destinació del trànsit a internet, i permet saltar-se diverses formes de censura que practiquen alguns països i és utilitzat a tot el món per centenars de milers de periodistes, activistes i persones amenaçades per la seva ideologia o religió per protegir-se .
Quan naveguem per la web de manera tradicional el routing que fem servir per connectar-nos als servidors és directa. En canvi quan fem servir Tor el trànsit passa per tres nodes amb xifrat que permet que el contingut i les dades dels paquets que s’envien romangui indetectable. L’últim node de la xarxa en aquest circuit és el que parla amb la internet pública i s’anomena “node de sortida” (exit node).
La xarxa Tor està mantinguda per voluntaris que operen aquests nodes. En aquest punt, l’adreça IP de l’usuari és la mateixa que la del node de sortida, de manera que les autoritats sovint consideren que és l’operador qui està navegant. I quan hi ha delinqüents utilitzant Tor, els operadors entren en risc de ser assenyalats per la policia, sobretot si les lleis encara no estan molt clares al respecte. Hi ha uns 6.000 nodes intermedis de Tor però d’ells només 1.000 són nodes de sortida. Com més nodes de sortida hi hagi a Tor, més segura es considera la xarxa.
Tor i les biblioteques públiques
La biblioteca de Las Naves participarà de Tor instal·lant un node de sortida, el que és fonamental per protegir la privacitat dels seus usuaris. La llibertat de llegir i triar què llegir és un dret essencial en democràcia, que els bibliotecaris arreu del món s’han compromès a defensar a través de documents com “The Freedom to Read Statement”, de l’American Library Association.
Parker Higgins, de l’Electronic Frontier Foundation, considera que les biblioteques i el projecte Tor fan bon equip, ja que “el programari de Tor proveeix el suport tècnic necessari per garantir la privacitat i la llibertat de pensament que les biblioteques busquen, i les biblioteques, des del públic poden proveir el suport institucional que atorgui estabilitat en el temps als nodes de banda ampla”.
La llibertat de lectura i la defensa de la privacitat en biblioteques va ser un dels temes centrals del debat que va generar l’obertura d’un node Tor a la biblioteca Kilton, a New Hampshire, EUA, al setembre de 2015, i el seu èxit va obrir un camí en el que València pren posició a nivell mundial.
Aquest és un article publicat a eldiario.es