Tot i que ens trobem encara en el pic de la tercera onada i en el retard i incertesa en el pla de vacunació, la cultura continua oberta. Després de molt insistir per fi s’ha convençut a tothom que la cultura és segura i que a més a més és necessària per a les persones i també per a l’economia. Això sí, sempre complint amb les recomanacions sanitàries i la limitació d’aforament.
Així que avui us hem preparat una tria d’activitats culturals educatives per als cursos d’educació Primària i Secundària, la majoria presencials, però també en trobareu de virtuals i tallers per a fer a l’aula.
La Plaça del Diamant al Teatre Poliorama
La Plaça del Diamant, publicada per primer cop el 1962, és considerada l’obra més emblemàtica de Mercè Rodoreda i un clàssic de la literatura catalana. La novel·la és una crònica de la Barcelona de postguerra i de com aquest període històric va marcar la vida d’una generació. Ara la trobareu representada els dies 17, 18 i 19 de març al Teatre Poliorama. Una adaptació dirigida per Paco Mir (El Tricicle) i produïda per la Companyia Eòlia amb el repte d’intentar ser fidel a l’esperit d’una novel·la clau de la literatura catalana del segle XX.
Una proposta ideal per acostar la vida i l’època històrica de Mercè Rodoreda als alumnes de secundària. L’espectacle permet conèixer a fons el personatge de la Natàlia, la Colometa, i comprendre la dura situació de postguerra que li va tocar viure. A més, ens farà reflexionar sobre el paper de la dona tant en el moment en què va ser escrita com en l’actualitat. I a la vegada, repensar les relacions interpersonals i el concepte d’amor que hi apareix. Un clàssic de plena actualitat. Aquest espectacle forma part del cicle de teatre escolar ‘Espectacles Amb Classe’ del Teatre Poliorama.
Més informació a: https://www.topgrups.com/educa/la-placa-del-diamant/
Clàssics per a Criatures al Teatre Lliure
Amb la crisi de la Covid-19, un dels primers teatres en apostar pel format online va ser el Teatre Lliure. Dins la seva nova Sala online, els infants dels cursos de primària també hi tenen la seva butaca amb la proposta de Clàssics per a Criatures. Diversos artistes de la dramatúrgia i les arts visuals han adaptat en format de conte audiovisual arguments clàssics de la literatura dramàtica universal.
Acostar obres no dirigides al públic infantil, a on sovint es tracten temes complicats per abordar amb ells, és tot un repte. Però, a través de la innovació de les arts audiovisuals i un llenguatge proper, els seus creadors i creadores han trobat la manera d’assolir-lo. Amb aquesta proposta el Teatre Lliure ha aconseguit familiaritzar els infants amb arguments, mites i personatges que formen part de la nostra cultura. Tot això, amb un preu ben assequible per al grup classe i per gaudir-ne en el mateix centre còmodament.
Actualment, hi podem trobar La vida es sueño, de Calderón de la Barca amb dramatúrgia i direcció Lucía Miranda, No tots els ocells viuen als arbres a partir d’Un enemic del poble de Henrik Ibsen amb la dramaturgia, il·lustració i direcció d’Aleix Aguilà i Faust de J. W. Goethe Faust, de la mà de Anna Maria Ricart. Properament, se’n reposaràn dos més: Antígona, a partir de Sòfocles, adaptat per Helena Tornero i Pau de Nut; i Rei Liró, a partir d’El rei Lear de W. Shakespeare, adaptat per Jordi Oriol i Riki Blanco.
Més informació a: https://www.lliureonline.com/classics-per-a-criatures
Exposició Mart. El Mirall vermell al CCCB
Aquest mes de febrer tres grans missions a Mart arribaran al seu destí. El CCCB celebra aquest moment històric i esperançador amb la inauguració de l’exposició Mart. El Mirall Vermell. Des de les primeres civilitzacions, Mart ha estat mirall, metàfora i font d’inspiració dels humans. Del 25 de febrer a l’11 de juliol es podrà visitar la mostra que aborda el nostre vincle amb Mart des de l’antiguitat fins als nostres dies. Una aproximació al Planeta Vermell a partir dels múltiples relats que s’han donat a través de l’art, la literatura i la ciència al llarg de la història. Aquesta també obre espais de reflexió i coneixement sobre què podem aprendre de Mart, la crisi climàtica i la vida humana en un hipotètic planeta B.
Un projecte expositiu comissariat per Juan Insua que incorpora la mirada de creadors audiovisuals i digitals, artistes, científics, experts i curiosos de Mart que presenten obra original dins de l’exposició. A més, trobarem tota una programació paral·lela de debats, cinema, trobades amb experts, activitats educatives i de mediació entorn al planeta vermell i els seus reptes de futur.
Més informació a: https://www.cccb.org/ca/exposicions/fitxa/mart/232742
Exposició fotogràfica “Dones i infants en una Europa en guerra (1914-1949)”
La presó Model de Barcelona ofereix activitats educatives per al Cicle Superior de Primària, ESO i Batxillerat. Ara a més, hi podeu visitar l’exposició fotogràfica “Dones i infants en una Europa en guerra (1914-1949)”.
La mostra se centra en la infància en els conflictes bèl·lics europeus, en la mobilització i el compromís humanitari de les dones i en el llarg camí de construcció de la memòria des de la història. Aquesta ens obra la porta a reflexionar sobre la importància de la solidaritat i la humanitat en una de les èpoques més convulses de la història d’Europa. Una bona proposta per a treballar les Guerres Mundials del segle XX a través dels testimonis de les dones i els infants.
L’exposició ha estat organitzada per EUROM i Grupo de Investigación de Migraciones y Exilios en el Mundo Contemporáneo de la UNED, dintre del projecte MIGRAID (Migration and humanitarian aid in Europe (1919-1949). Una proposta itinerant per Europa que viatjarà a Terezín, República Txeca a la primavera i a Madrid a la propera tardor. El disseny i muntatge ha anat a càrrec del col·lectiu El Globus Vermell que té per objectiu fomentar el coneixement de la ciutat i l’arquitectura mitjançant la imaginació, la reflexió i el debat.
Més informació a: https://elglobusvermell.org/serveis/dif-recer/disseny-expositiu-de-dones-i-infants-en-una-europa-en-guerra-1914-1949/
Dibuixa, copia i distribueix en el MACBA
El MACBA ofereix una interessant oferta de tallers i activitats per a infantil, primària i secundària. Aquest curs els nens i nenes de Cicle Mitjà i Cicle Superior de Primària poden realitzar la visita-taller Dibuixa, copia i distribueix.
A partir de la visita i dinamització d’un grup d’artistes ens podrem aproximar a l’exposició “Un segle breu: Col·lecció MACBA”. Els participants, amb el seu propi dibuix, Els participants, amb el seu propi dibuix, han d’observar amb atenció aspectes singulars de les obres i del context històric, social i econòmic en que vivien els seus creadors. A partir d’aquest exercici pràctic s’explicaran conceptes claus, i s’obrirà la porta a les preguntes i al diàleg entre alumnes i obres.
Els formats i procediments que permeten la còpia i la voluntat d’assajar formes de distribució de les obres són una altra constant en molts dels artistes i col·lectius de la Col·lecció. Amb la intenció de mantenir aquest esperit per seriar i fer circular les idees, el treball que s’hagi generat a les sales d’exposicions en forma de dibuixos i textos quedarà recollit en un petit fanzine per a cada alumne. La visita acaba amb una pràctica per copiar, transformar i distribuir fora del museu el que ha sorgit a les sales. És una proposta en què acció i pensament van de la mà per treballar sobre l’acte de prendre la paraula i fer-la circular.
Més informació a: https://www.macba.cat/ca/exposicions-activitats/activitats/dibuixa-copia-i-distribueix-0
Programació 8 de març dins el cicle Construir Mirades
Ara que s’acosta un nou 8 de març, Dia Internacional de les Dones, el cicle Construir Mirades proposa tot un seguit de pel·lícules, tallers i activitats dirigits al públic d’Educació Infantil fins a Secundària. Algunes activitats es poden realitzar de forma virtual o presencial i d’altres només de forma presencial.
Ens ha agradat especialment el taller Heroïnes de pel·lícula. Més enllà dels arquetips de gènere. Pensat per a P5 i Cicle Inicial de Primària. En aquest els nens i nenes podran conèixer heroïnes protagonistes de pel·lícules. Les seves aventures, viatges i trifulgues ens conviden a repensar els estereotips de gènere dins les històries. A més, es treballen els mecanismes de construcció de personatges fílmics i els alumnes acaben construint la seva pròpia heroïna lliure d’estereotips.
Construir Mirades és un projecte educatiu de Drac Màgic orientat a la formació en llenguatges artístics i audiovisuals, i a la difusió de la cultura cinematogràfica. Les seves activitats educatives treballen l’educació visual. Amb l’objectiu de fomentar la reflexió dels continguts i valors que transmeten les imatges, i garantir així una mirada activa i a la vegada potenciar la pròpia creativitat. A més, treballen des d’una perspectiva feminista que posa especial atenció en la cultura de pau i en les diversitats culturals i afectives-sexuals.
Més informació a: https://construirmirades.dracmagic.cat/programa/proposta-8-m-2021/
Mans a l’obra. L’art a través del cos al CaixaForum Barcelona
Durant el mes de febrer i juny el CaixaForum de Barcelona proposa una activitat per a estimular la creativitat i el descobriment a través de l’art als alumnes de segon cicle d’Infantil i del Cicle Inicial de Primària.
En el taller Mans a l’obra. L’art a través del cos els més petits, conduïts per experts en dansa i psicomotricitat, descobriran tot el potencial que tenen a les seves mans: des dels àmbits sensorial, comunicatiu, expressiu i creatiu. Així gaudiran de l’art a través de l’experimentació amb el tacte, l’exploració de superfícies amb diferents textures, i cercant gestos associats a expressions diferents. Finalment, convertiran els gestos en part del procés de creació artística construint entre tots una obra amb les seves empremtes.
Més informació a: https://educaixa.org/ca/-/manos-a-la-obra#reservar
La Font de la Pólvora al TNC
El dramaturg Llàtzer Garcia porta a l’escenari un espectacle que recull el dia a dia dels joves d’un barri perifèric marcat per la desigualtat social. L’estrena de La Font de la Pólvora al TNC retrata la vida del barri gironí que porta el mateix nom. Precisament, el text de l’obra ha sorgit del diàleg mantingut amb els joves d’aquest barri, plasmant les seves inquietuds i incerteses sobre el present i futur que els espera.
El Font de la Pólvora es troba al peu de l’antic polvorí de Girona, rep aquest nom perquè les aigües de la seva font sempre han tingut un gust lleugerament picant. Es va construir durant als anys setanta per tal de donar cabuda a bona part de la immigració desafavorida.
Un barri que no surt a les postals de la ciutat, només de tant en tant a les notícies. Ja que ha acabat sent una urbanització tancada que no ha trigat en carregar amb l’estigmatització de la delinqüència i el tràfic de drogues. Amb la crisi econòmica tots aquests condicionants s’han agreujat i han degradat el barri, fent augmentar les dificultats d’encaix d’aquest amb la ciutat actual. Un obra que ens farà reflexionar sobre l’estigma de la immigració i el propi jovent.
Més informació a: https://www.tnc.cat/ca/la-font-de-la-polvora