22Aquest Nadal serà diferent, les reunions i dinars familiars seran reduïts, ens mourem poc de casa, i tindrem ben poca interacció social quan és l’època per excel·lència de les abraçades i els petons. Però aquest 2020 les famílies han après a ser més creatives que mai i de ben segur que el caga tió i els Reis Mags no faltaran a cap casa. Un dels millors regals que podem fer al Nadal sempre serà una bona lectura. Perquè gràcies a la literatura coneixem nous personatges, viatgem a lloc desconeguts i vivim mil i una aventures. Tot això amb un llibre i sense moure’s de casa.
Ja sé preparar-me l’esmorzar
- D’Elena Odriozola
- Ediciones Modernas El Embudo
- Edat recomanada: 2 anys
- Disponible en català
- Disponible en castellà
Ediciones Modernas El Embudo fa molt poquet que acaba d’irrompre en el món editorial. Els seus creadors tenen l’objectiu de publicar llibres per a nens i nenes que siguin lúdics, molt artesanals i a la vegada que mostrin la seva peculiar forma d’entendre l’univers infantil. Ja sé preparar-me l’esmorzar és un dels seus primers títols que forma part de la col·lecció “Que ya sé” firmada per la premiada il·lustradora Elena Odriozola. En aquesta ocasió ens presenta una nena que es prepara l’esmorzar tot jugant. Una activitat quotidiana amb la que tot infant aprèn coses noves com a destapar, treure, posar… tasques ordenades que formen una seqüencia per preparar una recepta de cuina o un àpat deliciós. Amb un estil vintage i un toc Montessori, veiem com el poder de la imaginació té un pes molt important per a convertir qualsevol aprenentatge en un joc. La part més bonica del conte la trobem en la satisfacció personal que ofereix el gaudir del que un mateix es prepara.
1, 2, 3, 4, 5, 6 Contes màgics
- De Ray Sorigué i il·lustrat per Carme Solé Vendrell
- Editorial Salvatella
- Disponible en català
- Disponible en castellà
Els infants tenen la seva pròpia lògica per a narrar la realitat que els envolta. En les seves explicacions sovint hi intervé la fantasia i la màgia, que els permet donar resposta a qüestions abstractes que moltes vegades ni els adults saben explicar. En aquesta recull de contes, dolçament il·lustrats per Carme Solé Vendrell, hi llegim sis històries a on la màgia és la protagonista per transformar moments i donar explicacions, de forma senzilla, als somnis dels infants. Contes que parlen de l’arribada d’un germanet, de connectar amb la natura, de l’ajuda als altres i fins i tot, de la diferència entre el bé i el mal. Temes que sovint desperten la curiositat dels més petits i està en les mans del adults acompanyar-los en la seva comprensió. Però cal deixar que desenvolupin aquesta part més fantàstica i de pensament creatiu, que els servirà tota la vida. Perquè qualsevol projecte, abans de ser realitzat, només existeix a la nostra pròpia imaginació, una habilitat que si potenciem des de les primeres edats de ben segur que ens serà de gran utilitat en el futur.
Ets important
- De Christian Robinson
- Editorial Libros del Zorro Rojo
- Edat recomanada: 4 anys
- Disponible en català
- Disponible en castellà
Una meravellosa joia que haurien de tenir tots els infants a la seva biblioteca. A través d’un missatge, simple i clar, Christian Robinson recorda als petits lectors que tothom, només pel sol fet d’existir, ja és important. Les pàgines d’aquest àlbum, amb il·lustracions d’estil naïf i plenes de color, ens mostren un univers interconnectat a on cada ésser viu hi té un paper important per a fer-lo funcionar. L’autor desvetlla el secret de que la mida o l’ordre són només una qüestió de perspectiva i no d’importància. Així convida a reflexionar sobre la necessitat d’acceptar i respectar els altres com a nosaltres mateixos. Les diferències ens enriqueixen, perquè ningú és millor que ningú. Un cant a la diversitat i a la necessitat de construir entre tots un món millor i més just.
Desconnectats
- De Míriam Tirado i Joan Turu
- Editorial El Cep i la Nansa (cat) i Carambuco Ediciones (cast)
- Edat recomanada: 5 anys
- Disponible en català
- Disponible en castellà
Aquest llibre de cartró de fàcil maneig explica una realitat que de ben segur moltes cases s’hi veuran reflectides. Actualment la majoria de famílies se senten desconnectades a causa de l’ús excessiu que es fa de les pantalles a casa. No només els nens i nenes es tornen addictes als dispositius també ho fan els pares. Aquesta connexió excessiva amb el món de fora fa que sovint desconnectem dels qui tenim més a prop. Hi trobem un germà petit que passa massa hores veient la tele, la germana mitjana que juga a la consola, i el germà gran que no deixa anar el mòbil dels seus dits. Però els seus pares també passen moltes hores davant de l’ordinador o a les xarxes socials. Així que un dia prenen la decisió conjunta de retirar-les fins a nou avís. Al principi a ningú li fa cap gràcia, però poc a poc tornen a compartir moments plegats i a recuperar activitats creatives que havien deixat de banda. A més, s’inclou una part final del llibre amb recomanacions i reflexions per a les famílies.
Què construirem. Plans per un futur junts
- D’Oliver Jeffers
- Andana editorial
- Edat recomanada: 5 anys
- Disponible en català
- Disponible en castellà
El reconegut i premiat il·lustrador, Oliver Jeffers, ens regala una nova història dedicada a l’estimació sense límits entre un pare i la seva filla. Una poètica declaració d’amor incondicional que l’autor regala a la seva pròpia filla. Perquè per a projectar un futur brillant, tot el què necessiten és estar junts. El conte s’inicia amb les seves mans i les eines especials que faran servir per a crear una vida plegats. Poc a poc, construeixen una casa que serà la seva llar, una reserva d’amor per tenir-ne de guardat per a quan realment faci falta, una fortalesa per protegir-se dels enemics però també una taula per conversar-hi, un túnel que porti a qualsevol lloc i una carretera per anar a la Lluna, etc. Cada nova proposta juga amb la imaginació i el poder dels somnis que tots dos comparteixen. En el fons fan molts plans, però realment el que construeixen és un amor que els mantindrà units tota la vida.
El gran petit lleó
- De Hildegard Müller
- Editorial Takatuka
- Edat recomanada: 5 anys
- Disponible en català
- Disponible en castellà
L’editorial Takatuta acaba de publicar El gran petit lleó, de l’autora i il·lustradora alemanya Hildegard Müller. Una preciosa història que ens fa reflexionar sobre la grandesa que s’amaga dins de cadascun de nosaltres. El petit lleó rep bromes constants de l’hipopòtam, el lleopard i el cocodril sobre la seva mida. Aquests comentaris desanimen el protagonista, fent-lo sentir cada vegada més petit i frustrat. Però el seu amic el corb té una gran idea que l’ajudarà a empoderar-se i a fer callar les provocacions dels altres animals. Un llibre que ens pot ajudar a treballar l’enginy i la imaginació en els més petits, però sobretot a potenciar la seva autoconfiança i autoestima. Una lectura que de ben segur ens ajudarà a resoldre certs conflictes del grup classe.
La terra on creixen els gelats
- De Anthony Burgess i Fulvio testa
- Niño Editor
- Edat recomanada: 5 anys
- Disponible en català
- Disponible en castellà
Una expedició de tres amics marxa de viatge a la recerca de la terra on creixen els gelats. En forma de dietari el lector esdevé un explorador més i acompanya als protagonistes en les seves peripècies. Trobaran muntanyes de gelat, cucurutxos gegants, polos que semblen arbres, un dolç volcà que escup nata, etc. A tot arreu hi arriben preparats amb culleres per testar els diferents sabors dels gelats i analitzar-ne, de bon grat, la qualitat. Al final hauran de posar punt i final a l’expedició, ja que se senten amenaçats pels gegants de gelat. Un llibre que ens transporta en un món de fantasia, i que ens farà venir ganes de menjar gelat a qualsevol època de l’any, encara que faci fred. Aquest es va publicar per primera vegada el 1979 i ara l’editorial Niño el recupera amb la mateixa estètica i colors retro.
L’arquitecte i l’arbre
- De Thibaut Rassat
- Editorial Coco Books
- Edat recomanada: 6 anys
- Disponible en català
- Disponible en castellà
El protagonista d’aquest llibre és un prestigiós arquitecte a qui li agraden les línies rectes i tenir-ho tot ben quadrat, ordenat i organitzat. Però un bon dia, la natura es rebel·la contra una de les seves últimes edificacions. Un arbre ha caigut al bell mig de la sala d’estar de la tercera planta. Aquest incident fa que l’Òscar perdi el món de vista davant d’un dilema inesperat. Lluny de fer tallar l’arbre, neix en ell una creativitat desbordada, i el genial arquitecte refà plànols i càlculs per incorporar l’arbre dins la casa. Un llibre que ens farà reflexionar sobre el món en el que vivim i el veritable paper que hi juga l’ésser humà. Cal estimar i respectar la natura, tot i que se’ns presenti de forma inesperada trencant tots els nostres esquemes. Ja que d’ella, de les seves formes i fets, les persones en podem aprendre moltíssimes coses.
¿A dónde vamos cuando desaparecemos?
- De Isabel Minhós Martins. Il·lustrat per Madalena Matoso
- Editorial Fulgencio Pimentel e hijos
- Edat recomanada: 6 anys
- Disponible en castellà
Una vegada més el tàndem Minhós i Matoso ens regala un bonic àlbum il·lustrat, ple de poesia i color. En aquesta ocasió, amb poques paraules donen resposta a un dels grans misteris de la vida: A on anem a parar quan desapareixem? Una de les preguntes infantils més temudes per als pares, però aquest llibre ens serà de gran ajuda a l’hora de reflexionar-hi en família. En una primera part del llibre, s’aborda la mort d’un ésser estimat, els lligams que ens uneixen, les preguntes que ens sorgeixen i els records que queden. Per fer-ho més fàcil d’entendre i processable les autores ens conviden a preguntar-nos a on van a parar altres elements de la vida quotidiana com els mitjons, els bassals, els núvols, la neu o les pedres. D’aquesta manera, i amb una mica d’imaginació, ens donen diverses respostes. Perquè quan algú o alguna cosa desapareix pot anar a parar a llocs realment increíbles.
Històries d’infants de Barcelona
- De Salvatore Marino, Caterina Pibernat i Teresa Vinyoles
- Edicions Universitat de Barcelona
- Edat recomanada: 6 anys
- Disponible en català
Professors d’Història Medieval de la Universitat de Barcelona acaben de publicar aquest recull de contes basats en les vides reals de nens i nenes de la ciutat en l’època medieval. Un minuciós treball de recerca i documentació en col·laboració amb la Fundació i l’Arxiu Històric de l’Hospital de la Santa Creu i Santa Pau, i la Biblioteca de Catalunya. El narrador del conte és Joan Torró, notari de l’Hospital de la Santa Creu, que a partir de les notes que apuntava al “Llibre dels infants” ens apropa al dia a dia de la institució i la seva tasca d’acollida i d’integració social d’infants que, degut a les circumstàncies diverses de les seves famílies, eren abandonats a les portes de l’Hospital. Així coneixerem la vida de cinc nens i cinc nenes que van tenir la sort de viure una part de la seva infantesa en aquesta institució sota la protecció d’una comtessa siciliana i alimentats per les dides. Com ara: la Caterina Sabata, de l’Antoni el Matalasser, la Margarida de la Fulla, en Salvador el Mariner, l’Eufrasina Volandera, etc. Molts d’ells van poder estudiar, altres van aprendre un ofici, i tots ells van ser feliços i d’alguna forma van continuar en contacte amb l’Hospital. Una lectura necessària per compartir amb els petits i així conèixer com era la Barcelona del segle XV.
50 cuentos para entendernos mejor
- De Teresa Duran Armengol i il·lustrat per Marion Arbona
- Editorial Edelvives
- Edat recomanada: 6 anys
- Disponible en castellà
En aquest llibre hi trobarem un recull de 50 contes tradicionals de diferents èpoques i llocs narrats per la prestigiosa autora i investigadora Teresa Duran. A l’índex del llibre, aquests apareixen agrupats en cinc categories temàtiques diferents segons la relació que s’estableix entre els seus personatges. Com ara: relacions entre forts i dèbils, relacions entre el que està bé i el que està malament, relacions afectives, relacions de causa i conseqüència, i relacions picaresques, absurdes o enginyoses. Hi podem reconèixer contes populars i altres històries menys conegudes. A més, la primera pàgina de cada relat hi ha una introducció que apropa situa el conte i l’apropa a la realitat actual. També se’ns dóna una informació de gran rellevància i que ens ajudarà molt en el moment d’escollir per quina història ens decantem. Com ara: la duració estimada de la lectura, els personatges principals, la tipologia de cada conte i també el gènere de l’argument. Un llibre per anar llegint de mica en mica, de forma autònoma els que ja saben llegir o compartida en família.
El Gran Viaje de las Familias Extraordinarias
- De Susana Isern. Il·lustrat per César Barceló
- Duomo Ediciones
- Edat recomanada: 8 anys
- Disponible en castellà
Una novel·la perfecte per parlar de la diversitat familiar és El Gran Viaje de las Familias Extraordinarias publicat a Duomo Ediciones. Dalt del prestigiós Goelán s’ha produït un robatori d’una preciosa joia, la petita detectiu Alba decideix investigar-ho amb l’ajuda de l’Oliver, el seu nou amic. A cada capítol sospiten d’una nova família de totes les que viatgen al creuer, passant per un total de 17 unitats familiars ben diferents entre sí. Un relat de Susana Isern que barreja misteri i humor, i que sap molt bé com captar l’atenció dels petits lectors. I, les il·lustracions de Cèsar Barceló, realitzades amb molta traça, són un al·licient més per seguir l’acció de l’argument del llibre. A més, inclou material pedagògic dirigit a famílies i educadors per a treballar l’empatia i la diversitat a casa i a l’aula.
Herois mitològics
- De Víctor Sabaté
- Shackleton kids
- Edat recomanada: 8 anys
- Disponible en català
- Disponible en castellà
L’editorial infantil especialitzada en temes de divulgació per als més petits de casa té un segell específic de Mitologia per a nens. Aquest mes de desembre ha tret Herois mitològics, completant la trilogia junt amb Déus mitològics i Monstres mitològics. En aquesta tercera entrega trobem un exhaustiu compendi dedicat als herois extraordinaris que van poblar el màgic món dels mites, des de els més valents fins als més desgraciats, tots amb històries plenes d’aventures i fantasia. Així a cada doble pàgina coneixerem heroïnes fascinants com Cassandra i Medea, grans semideus com Hèrcules i Perseu, un enginyós inventor anomenat Dèdal, les guerreres amazones i moltíssims d’altres personatges. D’una forma didàctica i entretinguda aprendrem les principals característiques de cada personatge, posant valor al seu coratge, bellesa, força i astúcia. Però també sabrem més sobre els seus pares, a on vivia, la seva missió i quina era la seva millor arma.
El llibre de Gianni Rodari. Contes, versos i vida
- De Gianni Rodari
- Blackie Books
- Edat recomanada: 8 anys
- Disponible en català
- Disponible en castellà
Aquest any se celebra el centenari de Gianni Rodari, i Blackie Books que el té com a referent, ho celebra amb aquesta edició de col·leccionista. Un d’aquells títols que es converteixen en llibres de capçalera i que tots hauríem de consultar de tant en tant. Almenys quan ens falli la imaginació, ja que precisament en Gianni Rodari era el millor mestre d’il·lusió per a les criatures. Ell era tot un exemple a l’hora de parlar de fantasia, educació, escola infància i lectura. Un llibre complet amb poemes i contes de l’autor italià, relats biogràfics adaptats per a ser explicats als més petits i extractes de les seves opinions sempre respectant la visió de l’autor. Tots ells amanits amb les animades il·lustracions de Marta Altés. A més, a l’inici hi podrem trobar les cèlebres “Nou maneres d’ensenyar la canalla a avorrir la lectura” que tot pare, mare i mestre haurien de llegir i interioritzar per a fomentar lectors.
El Gran viatge del Numeratró
- De: David Salvador Sáez. Il·lustrat per Ykram
- NPQ Editores
- Edat recomanada: 8 anys
- Disponible en valencià
- Disponible en castellà
Numeratró és un petit drac de les matemàtiques que viu al planeta Pitagòric i que emprèn una aventura pel planeta Terra que el durà pels cinc continents, ja que ha de recuperar els deu números que han estat furtats per un ratpenat anomenat Eqüatró. Aquest relat escrit pel mestre valencià David Salvador transporta els infants a un món entre màgic, mitològic i real, que els permet endinsar-se en la diversitat cultural i ambiental del nostre planeta i que els apropa de forma inconscient a alguns conceptes matemàtics bàsics. Com a bon mestre, al final de l’obra l’autor proposa un conjunt d’activitats didàctiques per fer abans, durant i després del viatge.
Adolescent
- De Núria Parera i il·lustrat per Daniel Páez Fernández
- Thule Ediciones
- Edat recomanada: 10 anys
- Disponible en català
- Disponible en castellà
L’adolescència és aquella etapa de la vida on la innocència de la infantesa queda enrere i es destapa la caixa de la descoberta, de l’entorn però també d’un mateix. Aquest àlbum bellament il·lustrat retrata a una noia adolescent des de la mirada de la seva mare. Com canvia la relació just quan la filla comença a ser i a sentir-se més independent. Des de fora observarem les seves il·lusions, les emocions intenses, quan s’enfada amb el món, quan col·labora a casa, però també els seus errors, pors i aquella sensació perpètua de soledat i d’incomprensió. Sentiments que de ben segur recordarem i ens faran empatitzar amb la protagonista. L’adolescència és una etapa que sovint als pares ens terroritza, perquè la relació amb els fills es complica, aquests deixen de veure’ns com a exemples i desconnecten de la família. Però per entendre’ls i sentint-se a prop seu, potser només cal observar-los i acompanyar-los, i sobretot recordar que un dia nosaltres també vam ser adolescents.