Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El Govern va presentar dilluns l’oferta de Formació Professional per al curs 2024/25, que torna a veure’s incrementada respecte al curs vigent. Sobretot, pel que fa als cicles de Grau Superior i als Programes de Formació i Inserció (PFI): el curs vinent hi haurà 6.067 grups d’FP, fet que suposa un increment de 88 grups. Concretament, i basant-se en les recomanacions de l’Informe General de Prospectiva 2023-2026, les famílies professionals que creixen són del sector de Sanitat (7 grups), Informàtica i Comunicacions (3 grups) i Serveis a la Comunitat (3 grups). Aquest creixement d’oferta vindrà acompanyat d’un increment de 301 docents, que se sumaran als 10.088 que actualment ja exerceixen als centres públics.
Educació també ha decidit de simplificar el procés de preinscripció en un únic procés: si fins ara els estudiants de Grau Mitjà i els de Grau Superior tenien dates de preinscripció diferents, a partir d’ara aquest període serà el mateix: del 24 al 30 de maig. A més, també es modificarà el sistema d’ordenació de sol·licituds i matrícula, per la qual cosa s’assignaran les places en base a la nota i prioritat, no a l’ordre de petició, afavorint a les persones amb millor nota i millor prioritat. A més, l’alumnat que ha acabat el batxillerat o un cicle de Grau Mitjà afí tindrà prioritat per inscriure’s a un CFGS respecte als que provenen d’ensenyaments no afins.
El curs vinent també tindrà com a novetat un mòdul de Català Professional en aquells cicles que impliquin dur a terme una atenció a les persones “amb l’objectiu de millorar l’ocupabilitat de l’alumnat”, sosté Educació. “Es tracta de sectors on les futures persones graduades hauran d’atendre a possibles persones usuàries, pacients o clients i, per tant, cursaran un mòdul de català adequat als diferents àmbits”, detalla. Concretament, els cicles seran: Administració i gestió, Comerç i màrqueting, Hoteleria i turisme, Sanitat i serveis Socioculturals i a la comunitat (Grau Mitjà d’Atenció a Persones en Situació de Dependència, i Grau Superior d’Educació Infantil). El 2022, el responsable d’FP d’UGT Educació, Jesús Martín Rivera, reivindicava aquesta mesura a l’article Un pla de xoc pel català a l’FP.
Més oferta de cursos per obtenir un CP
Paral·lelament, el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) augmentarà l’oferta de cursos per a l’obtenció de Certificats de Professionalitat (CP) dels 2.236 de l’any passat als 2.749 d’enguany, un increment del 22,9%. Aquest increment també va alineat amb l’informe de prospectiva, i es concreta amb intensitat en especialitats com l’atenció a les persones (346 certificats), l’economia verda (166) o la digitalització (133). Les places totals passaran de les 36.960 de l’any passat a les 38.570 actuals.
I en relació amb les persones que es troben al mercat laboral, el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya duplicarà l’oferta en nombre de places, amb la previsió d’oferir-ne 252.892 en formació contínua -un 12% més que l’any passat- i 20.000 més de Certificats de Professionalitat per a persones ocupades.
Objectiu: reduir la baixa qualificació i l’abandonament
“L’acreditació de competències professionals, l’oferta formativa i l’orientació professional constitueixen els serveis bàsics del Sistema FPCAT que han de permetre reduir la baixa qualificació i l’abandonament i permetre una major inserció professional”, sosté el Govern. De fet, l’FP es manté com un dels ensenyaments amb una inserció laboral més alta, tal com es desprèn estudi d’Inserció Laboral dels Ensenyaments Professionals 2023. Així, la taxa d’inserció laboral de les persones graduades creix per tercer any consecutiu i se situa en el 54,49%.
Els ensenyaments professionals també són una via per a reduir l’abandonament escolar prematur (AEP) i afavorir la continuïtat formativa de l’alumnat. “Cal recordar que l’any 2023 Catalunya va disminuir un 2,9% la taxa d’abandonament, sent el territori de l’Estat amb més reducció, i se situa en un 14%, quan el 2013 era del 24,7%”, asseveren des de l’executiu.
La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, va qualificar d’“absolutament rellevant” la consolidació del sistema de formació professional, remarcant que s’han de destinar més recursos “per enfortir les trajectòries formatives i professionals de les persones” i “per cercar els perfils professionals per les empreses”. També va asseverar que oferir més FP equival a “més competitivitat, més generació de riquesa i de llocs de treball de qualitat” i que això es tradueix en “millors vides, millor qualitat de vida i amb les persones sempre al centre”.
Els consellers Roger Torrent, Laura Vilagrà i Anna Simó, dilluns durant la presentació de l’oferta formativa | Rubén Moreno
L’entrada Augmenta l’oferta d’FP de Sanitat, Informàtica i Comunicacions i Serveis a la Comunitat ha aparegut primer a El Diari de l’FP.