Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La vuitena Convocatòria d’Ajudes de CaixaBank Dualiza i l’entitat FPEmpresa ha decidit guardonar cinc projectes d’FP de set instituts d’arreu de Catalunya entre els 32 més innovadors de tot l’Estat. El conjunt de projectes seleccionats rebran un total de 407.000 euros perquè es puguin dur a terme durant l’actual curs 2024/25. L’Institut d’Horticultura i Jardineria de Reus, el Tecnològic de Barcelona, el Provençana de l’Hospitalet de Llobregat, el Guillem Catà de Manresa, i el Montilivi de Girona seran els centres que es beneficiaran de les ajudes.
Concretament, l’Institut d’Horticultura i Jardineria reusenc va presentar el projecte ChlorellaNet Tech, de biocultius i optimització amb IA de la microalga Chlorella per a l’aplicació en sòls agrícoles utilitzant aigua tractada de la depuradora de Reus. El centre explica: “Actualment tenim ja una IA entrenada per analitzar les dades i preveure ajustos. Es tracta d’un projecte innovador, que treballarem conjuntament amb tres cicles formatius d’FP: Química i Salut Ambiental, Educació i Control Ambiental i Producció Agroecològica, integrant la digitalització mitjançant IA, cloud i IoT per promoure una agricultura més sostenible i tecnològica.”
L’Institut Tecnològic de Barcelona s’ha proposat d’impulsar la sostenibilitat mitjançant una aplicació amb realitat augmentada per a optimizar el disseny de plaques fotovoltaiques verticals en entorns urbans. L’Institut de Sostenibilitat i Medi Ambient, també de Barcelona, participa al projecte com a centre col·laborador.
“L’FP que millora vincles” és el projecte que van presentar des de l’institut Guillem Catà amb l’objectiu de millorar l’adquisició de competències i habilitats clau de l’alumnat en relació amb el seu entorn personal i laboral.
Al centre Provençana volen desenvolupar remotament laboratoris d’anàlisi i control de qualitat 4.0, en un projecte conjunt amb l’Escola del Treball de Lleida.
Finalment, l’institut Montilivi es proposa d’optimitzar cultius cel·lulars i processos downstream per a la producció d’antígens en biotecnologia.
26 famílies professionals
Les iniciatives es duran a terme de bracet amb una empresa o entitat col·laboradora, un total de 80. Per seleccionar-les, la comissió avaluadora va tenir en compte que fossin projectes innovadors, que fomentessin la coparticipació entre centres, que tinguessin impacte social, que diversifiquessin els agents participants, que establissin mecanismes de coordinació i comunicació, que contemplin la perdurabilitat per a poder proporcionar resultats a llarg termini, que fossin transferibles, facilitessin la comunicació dels èxits aconseguits i busquessin impactar en la materialització dels Objectius del Desenvolupament Sostenible.
Del total de 26 famílies professionals FP, només han quedat fora dels projectes seleccionats les d’Arts i Artesania, i les de Vidre i ceràmica. Així mateix, gairebé un 85% de les iniciatives presentades corresponen a centres públics.
Al llarg de les vuit edicions que ja ha tingut lloc la convocatòria, l’entitat bancària ha repartit més de tres milions d’euros per al finançament i desenvolupament de més de 250 projectes educatius d’FP arreu de l’Estat.
L’entrada Biocultius, laboratoris 4.0 i habilitats socials, projectes innovadors per a CaixaBank Dualiza s’ha publicat originalment a Diari FP.