Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El decret de plantilles i provisió de llocs de treball ha rebut el suport de la majoria del Parlament de Catalunya, gràcies als vots que sumen CiU i ERC. Totes dues formacions s’han oposat a una moció que presentava el PP, i a la qual s’han sumat el PSC i ICV-EUiA, en contra d’aquest decret que pretén donar més marge als centres educatius per a impulsar els seus projectes educatius dotant el director de capacitat per a seleccionar fins al 50% de la plantilla en funció de les seves necessitats.
Tots els partits de l’oposició, excepte ERC, han expressat el seu rebuig al decret per dos motius principals: el fet que el Govern l’hagi aprovat -el passat dimarts- malgrat la disconformitat dels sindicats, i que s’atorgui més poder als directors per escollir els perfils dels docents sense necessitat de l’aprovació d’òrgans com el consell escolar o el claustre, fet que molts grups parlamentaris consideren que mina les garanties d’objectivitat d’accés a les places docents.
Per la seva banda, Anna Simó, portaveu d’ERC, ha defensat el rebuig a la moció del seu partit com una acció “coherent”, atès que ja van donar suport a la Llei d’Educació de Catalunya i al seu desplegament pel que fa a la gestió de centres. Un recolzament que també va venir del PSC i ICV-EUiA, segons ha recordat Simó, als quals ara titlla de poc coherents. “El decret busca trencar la rigidesa de la funció pública i que el professorat sigui el mes competent”, ha expressat la portaveu republicana, segura de que aquesta mesura “permetrà que el centre pugui fer un projecte adequat a les característiques dels seus alumnes”.
El PSC, a través de la diputada Montserrat Capdevila, ha centrat la seva intervenció en destacar que la consellera Irene Rigau no ha fet cas als agents de la comunitat educativa. Joan Mena (ICV-EUiA) ha deixat clar que consideren “necessari” el decret, però lamenten el “menysteniment de la comunitat educativa i la bel·ligerència” de la consellera a l’hora d’elaborar-lo. Per a Mena, s’haurien de poder cobrir “places extraordinàries amb nomenaments extraordinaris”, però que no arribin al 50% de la plantilla.
En la mateixa línea s’ha expressat el PP, impulsor de la moció, que considera que l’autonomia que propugna el decret “hauria d’anar acompanyada de límits i criteris que tanquessin la porta a l’arbitrarietat i que basés la selecció en mèrits i capacitats”. Com la resta, Quim Arrufat (CUP), ha destacat el valor dels projectes educatius dels centres, però a costa d’una “direcció presidencialista que pugui seleccionar docents a dir”.