Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Una multitud s’ha concentrat aquest dilluns davant la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per manifestar el seu rebuig a la introducció, a base de sentències, del castellà com a llengua vehicular a les escoles catalanes, arran de les darreres resolucions judicials que insten a cinc centres educatius a impartir un 25% de les classes en castellà. La protesta, la primera aquest curs en defensa de la immersió lingüística, s’ha vist marcada aquesta vegada per l’escalf i el suport trasnmès pels manifestants als cinc directors d’escola als quals es dirigeix el TSJC, que es veuran obligats a introduir el castellà si el recurs que han interposat, juntament amb la Generalitat, no prospera. “Tots som els cinc directors”, s’ha clamat espontàniament durant la concentració.
Han prop de 2.000 persones les que han respost a la crida de Somescola.cat -plataforma que agrupa els principals actors de la comunitat educativa en defensa del català-, sota el popular lema Per un país de tots, escola en català. Omplint part de l’avinguda Lluís Companys de Barcelona, els concentrats han escoltat les paraules de l’escriptor Màrius Serra, que ha defensat que “el que els molesta és que som” i ha desafiat el TSJC en afirmar que el percentatge de sentències en català que emet l’alt tribunal és de tan sols 2,3%.
En el manifest, Somescola.cat considera les resolucions del TSJC “un pas més en l’escalada judicial contra la immersió lingüística”, i respon aportant els arguments que han servit fins ara per sustentar el model: que tots els alumnes demostren els coneixements necessaris de català i castellà en acabar l’educació obligatòria, que és un sistema d’èxit que ha assegurat la cohesió social en els darrers 30 anys, i que, en definitiva, respon a la “legitimitat democràtica” del Parlament de Catalunya.
En referència als cinc directors afectats, el manifest assenyala que “estem disposats a ajudar-los amb tot el que convingui i a facilitar-los tots els recursos necessaris”. “Han de saber que tenen el seu Govern i el seu país al costat”, expressa el text, que envia també una petició a la Generalitat i al departament d’Ensenyament de “fermesa en defensa del nostre model d’escola”.