Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Per entrar a una acadèmia de detectius s’ha de seguir un rigorós entrenament. En el cas de DytectiveU, cal superar múltiples reptes lingüístics i avançar per les pantalles del que sembla un videojoc. Es tracta d’una eina de suport al tractament de la dislèxia d’infants i joves, una dificultat d’aprenentatge que afecta aproximadament el 10% de la població. Pensada per ser atractiva pels infants, estarà disponible a partir de divendres vinent.
Aquesta plataforma digital té 35.000 exercicis basats en els errors que cometen els dislèctics i consta de dos entorns diferenciats. D’una banda, el joc on els nens de 6 a 18 anys que pateixen aquest trastorn segueixen sessions d’uns deu minuts al dia. Els exercicis es personalitzen segons les capacitats cognitives que l’infant necessita reforçar.
D’altra banda, els informes on famílies i professionals -com ara logopedes, psicopedagogs i professors- poden veure l’evolució dels nens i nenes. Els professionals, a més, poden adaptar segons el seu criteri fins a 24 variables com les capacitats lingüístiques, la memòria de treball, els processos perceptius i les funcions executives.
Combatre totes les barreres de la dislèxia
Darrere d’aquesta eina hi ha la lingüista i doctora en ciència computacional Luz Rello, actualment investigadora a la Carnegie Mellon University dels Estats Units. Després de rebre múltiples premis, Rello va fundar Change Dyslexia, una empresa social que vol trencar amb les tres barreres de la dislèxia: el desconeixement, les dificultats per llegir i escriure i la manca de recursos per tractar-la.
Per a superar el primer obstacle, Change Dyslexia va llançar el desembre passat Dytective Test, una eina gratuïta per detectar en 15 minuts el risc de patir dislèxia. Aquesta prova no equival a una diagnosi mèdica, però vol ajudar a prevenir l’abandonament escolar que genera no detectar a temps les dificultats de lectoescriptura.
Els ingressos obtinguts amb la nova aplicació, DytectiveU, serviran per mantenir la gratuïtat del test de detecció així com per oferir beques per a tractament de la dislèxia per part de professionals. Rello insisteix que, tot i que és una eina validada científicament, no es tracta d’un tractament i per això recomana que també es visiti un professional.