Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Sobre las competències bàsiques a Catalunya. Què està passant?

    Francesc Imbernon

    «Si a casa ningú entén res del que t’expliquen a l’escola, el camí el fas sol»

    Víctor Saura

    Professionals de 50 centres educatius demanen estabilitzar els equips socials a escoles i instituts

    Ana Basanta

    El temps a l’escola, una paradoxa

    Pere Vilaseca Canaleta

    Combatre els discursos d’odi a les aules

    Victoria Hita Hidalgo
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Educar o regular: reflexions sobre pantalles i educació del Debat Verificat 

    Anàlisi
    Educar o regular: reflexions sobre pantalles i educació del Debat Verificat 

    L’equip de Verificat va contrastar en directe les intervencions dels ponents per garantir una discussió lliure de desinformació sobre el lloc de les pantalles a l’educació. 
    Paula Miguel (Verificat)febrer 26, 20254 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Mané Espinosa / La Vanguardia
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    En un article anterior, vam parlar de la decisió de donar el primer mòbil als infants. Vam repassar què deia l’evidència i com aquesta no ens permet marcar una edat adequada universal per tenir mòbil. Però la conversa sobre les “pantalles” —i els mòbils en particular—, va més enllà d’aquest primer contacte. 

    Amb l’objectiu d’obrir un espai de debat rigorós basat en l’evidència, Verificat i La Vanguardia van organitzar “Pantalles: amenaça o eina educativa?”, el primer col·loqui del cicle Debats Verificats, moderat per la redactora en cap de Societat del diari, Susana Quadrado, i verificat en directe per un equip de fact-checking de Verificat encapçalat per la periodista Ares Biescas. Amb la participació dels ponents: Marina Fernández, presidenta d’Adolescència Lliure de Mòbils; Josep M. Ganyet, investigador especialitzat en intel·ligència artificial; Daniel Ilzarbe, psiquiatre infantil i de l’adolescència de l’Hospital Clínic; Montse Jiménez, professora d’educació secundària.

    El 22% de les criatures de 10 anys ja té mòbil, una xifra que ascendeix fins al 96% quan s’arriba als 15 anys. En aquest escenari, com es pot combatre la pressió dels joves per tenir el primer smartphone? “Duent a terme un pacte social entre les famílies i comptant amb el suport de campanyes institucionals”, va advocar Marina Fernández que, en qualsevol cas, va defensar que “cal educar des d’edats prematures sobre el seu ús”. Des de l’associació defensaven que “, quan hi hagi un accés a dispositius, que sigui segur”. 

    “Apostem per endarrerir l’entrega del primer mòbil al màxim possible, a partir dels 16 anys”, va assenyalar la presidenta d’Adolescència Lliure de Mòbils. “És l’edat en què poden ser capaços de regular-se i de reaccionar davant de continguts inadequats”.

    En aquest sentit, Josep M. Ganyet avisava: “Hem sobreprotegit la canalla en l’espai físic i l’hem desatès en l’espai digital”. Per la seva banda, Montse Jiménez, professora d’educació secundària, va posar sobre la taula quatre claus per garantir l’educació digital dels menors: “control, supervisió, acompanyament i autonomia”. “Tot i que les pantalles poden ser una amenaça en certs moments, també representen una poderosa eina educativa per a un entorn que els exigirà competències”. “Hem de traçar estratègies col·lectives perquè sols no podem, ni els centres educatius, ni les famílies”. I es preguntava, en aquest nou marc informatiu i tecnològic, “qui capacitarà els nostres adolescents sinó els centres educatius? Qui capacitarà si entra aquest pànic i blindem els centres?”. “No podem educar sense pensar en el futur, perquè sense optimisme, no avançarem”. 

    Amb una perspectiva des del món de la psiquiatria, Daniel Ilzarbe, plantejava que, en els casos que tracta, “el repte és com reeducar en fer un ús raonable i saludable d’aquestes tecnologies tenint en compte que no ens imaginem una vida sense elles” i que “la resposta ha de ser multifactorial”. I, pel que fa a les addiccions, “els pacients que arriben a consulta tenen altres problemes associats, el mòbil no és l’únic”. “No existeixen criteris per diagnosticar addicció al mòbil”, va sentenciar.

    Així, en quins contextos està justificat l’ús de dispositius electrònics? “Pantalles a classe, sí. Però, per a què? Hem digitalitzat les aules sense saber-ne el motiu”, va reflexionar Josep M. Ganyet.

    Nombrosos estudis associen problemes d’aprenentatge i concentració amb el temps d’ús de les pantalles. “Encara que hi hagi correlació, no implica causalitat”, va advertir el psiquiatre del Clínic. Però la presidenta d’Adolescència Lliure de Mòbils va demanar: “Què més necessitem per treballar en mesures preventives?”. I va concloure la docent de secundària: “L’esforç ha de ser col·lectiu i educar en privacitat, respecte i autoestima dels menors”. 

    Per garantir la veracitat de les intervencions del debat i assegurar un espai de discussió lliure de desinformació, l’equip de fact-checking de Verificat va revisar més d’un centenar d’estudis acadèmics que sostenen el que els ponents van argumentar durant les seves intervencions, així com consultar les recomanacions d’ús de pantalles en infants i adolescents per part de diferents institucions referents en la matèria, com ara el Col·legi de Metges de Barcelona, l’Associació Espanyola de Pediatria, l’Organització Mundial de la Salut, o contrastat els informes emesos pel programa PISA, el centre ISEAK o l’avaluació dels Estudis Internacionals sobre Competències Digitals (ICILS, per les seves sigles en anglès), entre altres.L’equip de Verificat ha revisat més d’un centenar d’estudis acadèmics que sostenen el discurs dels ponents. Gran part del material consultat està recopilat en la pàgina Educació i pantalles, un portal digital elaborat específicament per a la preparació del primer Debat Verificat.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    aprenentatge mòbil mòbils Pantalles tecnologia Tecnologia mòbil
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Entrevista
    Carme Colomina: “L’ascens de l’extrema dreta posa en perill la Unió Europea tal com l’hem conegut o l’hem imaginat fins ara”
    Next Article
    Opinió
    Carta oberta a Esther Niubó sobre l’educació científica
    Paula Miguel (Verificat)

    Related Posts

    Opinió
    L’ambaixada de les eines digitals

    juliol 14, 2025

    Actualitat
    La Xarxa de Competències celebra els aprenentatges del curs 2024-25 en la 24 edició de la Jornada

    juliol 7, 2025

    Opinió
    Ens està tornant ximples el ChatGPT? Quan el sensacionalisme es disfressa d’evidència

    juliol 2, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}