El sindicat USTEC fa una valoració de l’inici de curs en un to molt crític, des de molts aspectes. Un d’ells té a veure amb el famós decret de plantilles, la derogació del qual és una reivindicació constant de tots els sindicats de docents des de la seva aprovació, ja fa vuit anys. D’acord amb les dades fetes públiques aquest matí pel sindicat, la contractació dels professionals directament per part de les direccions dels centres públics no deixa de créixer. En les adjudicacions d’estiu, aquest curs s’han demanat 8.293 places amb perfil, mentre que 26.318 llocs de treball ordinaris s’han cobert amb una persona a proposta de la direcció. En total, el sindicat suma 34.611 triats “a dit”, el que representa el 45,70% de la plantilla, un percentatge que augmenta pràcticament dos punts respecte el de l’any passat.
Pel que fa als llocs de treball específics amb perfil, la xifra de 8.293 places supera en pràcticament 800 la del curs passat, si bé en termes relatius representa el mateix 11% del curs anterior a causa de l’increment de la plantilla. Pel que fa a les contractacions a proposta de la direcció, representen un 83,18% en el cas de les places de jornada completa (5,5 punts més que el curs passat) i un 43,15% en el cas de les places de mitja jornada (8,5 punts més). En paraules de la portaveu d’USTEC, Iolanda Segura, aquesta dependència de les direccions “està acabant amb els debats pedagògics i la democràcia als centres, perquè ningú s’atreveix a qüestionar el projecte de centre”. Aquesta mateixa crítica, amb més o menys matisos, la formulen la resta de sindicats de docents.
En la roda de premsa d’aquest matí, USTEC també ha tornat a posar sobre la taula l’elevada temporalitat del personal docent i no docent de les escoles i instituts de Catalunya. A partir de l’anàlisi de les dades de les adjudicacions d’estiu, USTEC afirma que el 37,51% de la plantilla és personal interí (34.721 pesones), mentre que el 62,49% són funcionaris de carrera. El sindicat defensa la via del concurs de mèrits per l’accés a la funció pública, on l’antiguitat sigui el mèrit més rellevant.
Al respecte, en la roda de premsa d’inici de curs, el conseller Gonzàlez-Cambray va anunciar diverses mesures d’estabilització de la plantilla que es duran a terme aquest curs. Hi ha previst que surtin a concurs d’oposició en procés ordinari un total de 2.166 places i en procés extraordinari un total de 14.246 places. I a més, segons es va dir, es farà un concurs excepcional de mèrits amb 12.859 places. En total, doncs, 29.271 places.