El conseller d’Educació, Josep Bargalló, es va reunir ahir a la tarda amb els representants del MUCE (Marc Unitari de la Comunitat Educativa). Els punts a tractar eren diversos (pressupostos, planificació educativa, condicions laborals…), però l’estrella va acabar sent el decret de menjadors, o si més no és el que avui ha sacsejat força les xarxes socials. Diversos dels presents van interpretar que el conseller els anunciava la retirada o ajornament del decret, i d’aquí que aquest matí algunes entitats ho donessin per fet. El Departament no ho ha confirmat perquè entén que tot segueix igual, mentre que la FaPaC ha emès un comunicat en el qual desmenteix que ahir es parlés de retirar el decret, però en el que interpreta que s’ha aturat la seva tramitació perquè la intenció de l’administració és imposar el seu contingut a través d’altres vies jurídiques.
“El que més ens angoixa és que aquesta suposada retirada o aturada pretengui intentar silenciar les famílies i la resta de la comunitat educativa donant falsos missatges. En realitat, el que està fent el Departament d’Educació és esperar-se a la tramitació al Parlament de Catalunya del projecte de Llei de Contractes de Servei a les Persones que pretén blindar via contractació publica el servei de menjador. Això vol dir que pretén privatitzar i externalitzar aquest servei, i també la resta d’activitats que es fan fóra de l’horari lectiu en els centres educatius públics. Aquestes inclouen l’acollida matinal i de tarda, les activitats extraescolars i el menjador escolar”, diu la FaPaC al seu comunicat, en el qual demana “prudència” a tota la comunicat educativa perquè “en realitat estem en el mateix punt que fins ara”.
Educació, per la seva banda, sosté que res no ha canviat des que el 21 de novembre Bargalló va ser interpel·lat al Parlament pels grups de l’oposició sobre el decret de menjadors, entre altres qüestions. “Tenim la regulació de 1996, prèvia a la llei d’educació, prèvia a la llei de contractes, quan no s’entenia l’espai de menjador com un espai educatiu, quan no parlava de la nutrició dels infants i adolescents, quan no es parlava de menjar de proximitat. Aquesta nova regulació ha de garantir dues coses: que les Ampa, els ajuntaments i les escoles que ho gestionen directament ho puguin continuar fent, i que aquells sistemes de gestió que no són correctes passin a ser correctes”, va dir aleshores el conseller.
Altres fonts confirmen que en la reunió amb el MUCE el conseller no va parlar de retirar el decret, ja que “no es pot retirar el que encara no s’ha començat a tramitar”, sinó que va expressar que havien sorgit alguns dubtes jurídics que caldria aclarir mentre seguien intentant trobar el màxim consens i recollir el màxim de propostes (al novembre es va obrir la bústia de participació on line). En tot cas, sembla clar que el calendari inicialment previst (començar la tramitació al novembre i acabar-la el mes de maig, segons va afirmar a El Diari de l’Educació a mitjans d’octubre el director general d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa, Ramon Simon) ha saltat pels aires, i que el curs vinent seguirà vigent el decret de 1996. Un nou revés per un marc regulador que en els darrers quatre anys han intentat impulsar diversos responsables públics sense aconseguir-ho.