Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    El Ministeri accepta una prova molt similar a la Selectivitat i rebaixa la del final de Primària

    Redacciónovembre 28, 20164 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    El ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo. (Foto: congreso.es)
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    A falta de set mesos per posar en marxa les polèmiques revàlides de la LOMCE al final de l’ESO i el Batxillerat, el Ministeri d’Educació ha decidit definitivament fer marxa enrere. En la conferència sectorial amb les comunitats autònomes celebrada aquest dilluns, el ministre Íñigo Méndez de Vigo ha acordat amb la majoria de consellers (els del PSOE i els del PP) recuperar a la pràctica la Selectivitat i rebaixar les proves externes de final d’ESO i Primària fins al punt de convertir-les en mostrals, és a dir, que faran l’examen només un percentatge reduït dels alumnes amb l’objectiu d’obtenir un diagnòstic i sense cap validesa acadèmica.

    Aquest acord, el primer en cinc anys de govern del PP, és, segons Méndez de Vigo i els consellers socialistes, “el preludi d’un nou període que hauria de culminar amb un pacte per l’educació“, en paraules del conseller asturià, Genaro Alonso. El Govern popular s’ha proposat que aquest pacte germini en els propers sis mesos a partir d’una Subcomissió creada al Congrés. Fins llavors, les revàlides, la mesura més polèmica de la llei Wert, queden enterrades al calaix.

    Només tres comunitats autònomes han sortit de la reunió insatisfetes, una d’elles Catalunya. Les altres dues han estat el País Basc i Navarra. Abans que res, la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha repetit una vegada més que res no canviarà per als alumnes catalans. Segons ha afirmat, els alumnes que acabin el Batxillerat se seguiran sotmetent al mateix model de Proves d’Accés a la Universitat que el curs anterior. També els alumnes de Sisè de Primària i els de Quart d’ESO continuaran fent les proves de competències bàsiques igual com es fan cada any, unes avaluacions externes a què se sotmeten tots els escolars d’aquestes etapes i que no tenen efectes acadèmics.

    El departament continua enfrontat al Ministeri pel que fa a les competències per al disseny i realització de les proves externes. “Volem que les proves les dissenyi la Generalitat i no l’Estat espanyol, que fa que l’únic que queda a les comunitats autònomes és executar-les”, ha reclamat Ruiz, davant la negativa, de moment, de Méndez de Vigo. De fet, la Generalitat ja va recórrer aquest decret que regula aquestes proves al Tribunal Constitucional al·legant invasió de competències. L’Alt Tribunal el va admetre a tràmit a mitjans de novembre.

    Un altre conflicte entre Ensenyament i Ministeri es va viure el curs passat pel que fa a les proves externes de Sisè de Primària. L’administració espanyola va enviar un requeriment, a través de l’Alta Inspecció, a set comunitats autònomes que, al seu entendre, no van realitzar les avaluacions del final de Primària d’acord amb la LOMCE. Entre elles hi havia Catalunya, on els alumnes van fer les mateixes proves de competències bàsiques de cada any.

    Com queda la Selectivitat finalment?

    L’avaluació de Batxillerat quedarà “molt semblant” a l’antiga selectivitat i servirà només per a “ordenar l’accés a la universitat”, segons Méndez de Vigo. Els estudiants de Batxillerat s’examinaran de sis assignatures, quatre d’obligatòries i dues d’opcionals, en comptes de les vuit que contemplava la nova llei, que n’incloïa fins i tot de Primer, cosa finalment descartada. Les obligatòries seran així tres de troncals (Llengua Castellana, Història, Llengua Estrangera) i una de modalitat. Quedaria fora Filosofia, tot i que a Catalunya, si es compleix el compromís d’Ensenyament de no canviar res, es mantindria aquesta assignatura.

    La ponderació de qualificacions serà la mateixa: 60% la mitjana de Batxillerat i 40% la nota de la prova, en la qual caldrà obtenir una nota mínima de 4. A més de les renúncies conegudes, el ministre ha avançat que es restablirà el títol únic de l’Educació Secundària Obligatòria, de manera que desapareixen els dos camins que podien escollir els estudiants en aquesta etapa: Ensenyaments Acadèmics -si es vol anar a la universitat- o Aplicats.

    Ensenyament reclama sense èxit retirar els 6.000 euros pel castellà

    La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha aprofitat la reunió, i l’obertura del Ministeri a reconsiderar alguns dels fonaments de la LOMCE, per reclamar la derogació de la disposició addicional 38 de la llei, que estableix que aquelles famílies que no trobin oferta escolar en castellà per als seus fills puguin matricular-los a centres privats amb les despeses cobertes per la Generalitat. “Malgrat tenir el suport de totes les comunitats autònomes no governades pel PP, el Ministre no ha accedit”, ha lamentat Ruiz. Poc després, Méndez de Vigo ha expressat que es compromet a traslladar aquesta qüestió a la Subcomissió del Congrés.

    Ruiz ha marxat, doncs, insatisfeta amb els canvis, segons ha subratllat. “Dialogar vol dir demostrar que dialogues i avui a les peticions que els hem posat sobre la taula ens han dit que no, malgrat que a Catalunya hi ha un gran acord al respecte”, ha sentenciat.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Un jutge condemna dos menors a pagar 2.800 euros a una companya per humiliar-la en un grup de WhatsApp
    Next Article
    Opinió
    1 de cada 5 joves ni tan sols ha parlat mai sobre discapacitat
    Redacció
    • X (Twitter)

    Related Posts

    Actualitat
    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    maig 21, 2025

    Reportatge
    Científiques que inspiren vocacions

    febrer 11, 2025

    Anàlisi
    El 70% dels adolescents de 14 anys tenen accés il·limitat a pantalles en el seu temps lliure

    novembre 13, 2024
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}