Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    El moviment per l’escola inclusiva parla de “decepció, impotència i ràbia”

    Víctor Sauraabril 5, 20225 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    D'esquerra a dreta, Susi Cordón, Isabel Macarulla i Mari Luz Rey | Foto: VS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Una setmana després que algunes famílies organitzessin una concentració de protesta davant del Departament d’Educació, per exigir el desplegament del decret 150/2017, d’escola inclusiva, avui la Plataforma Ciutadana per una Escola Inclusiva ha convocat els mitjans per expressar la seva “decepció, impotència i ràbia” davant dels pocs avenços que es constaten en matèria d’inclusió, quan han passat ja més de quatre anys de l’aprovació del decret. Les portaveus d’aquesta plataforma –creada el 2001 i formada per entitats (majoritàriament del món de la discapacitat, però no totes), professionals i famílies– han demanat l’activació d’un pla de xoc urgent i la convocatòria d’una taula d’entitats.

    “Necessitem que avançar en l’escola inclusiva sigui una prioritat en l’agenda política i un tema de país, independentment de qui governi”, ha afirmat Susi Cordón, directora de l’associació Aprenem que en aquesta ocasió parlava en nom de la Plataforma. “Cada cop hi ha més alumnes escolaritzats en centres d’educació especial, i pel que fa als que van a centres ordinaris, les queixes de les famílies es multipliquen, per què han de lluitar perquè els seus fills estiguin a l’ordinària? Per què han de tenir por davant de qualsevol canvi de cicle?”, s’ha preguntat.

    Segons asseguren des d’aquest col·lectiu, el que funciona és “l’excepció”, i el que es detecta és “apatia” per part del Govern. La prova, afirmen, és l’escassa o nul·la reacció en relació a l’informe del Síndic de Greuges sobre escola inclusiva, presentat el setembre de l’any passat. Amb tot, una altra portaveu, Mari Luz Rey, ha precisat que una escola inclusiva no es pot fer únicament de dalt a baix, sinó que cal la implicació de tot el professorat (al qual se li ha de donar formació), de tota la comunitat educativa i de la societat en el seu conjunt. Rey, mare d’una jove de 16 anys amb síndrome 22q, ha compartit el seu cas particular: unes etapes “fantàstiques” a infantil i primària i “un infern” a secundària, on en l’últim any d’ESO volien que la seva filla repetís curs per només una assignatura.

    La inversió en inclusió, segons el Departament

    Precisament, ahir també va parlar sobre aquesta qüestió el conseller Gonzàlez-Cambray, en la seva compareixença en la Comissió d’Educació del Parlament. Segons va dir, en el sistema educatiu hi ha al voltant de 160.000 alumnes amb un dictamen NESE (necessitats específiques de suport educatiu), fruit d’una millora en la detecció, que segons va dir ha de seguir millorant encara. El concepte NESE abasta tant l’alumnat amb vulnerabilitat per causa socioeconòmica (NESE B, molt majoritari) com el que ho és per discapacitat o malaltia mental (NESE A).

    Pel que fa al pressupost, Cambray va assegurar que les partides per aquesta finalitat pugen a 450 milions d’euros, “que és més del doble del que preveia la memòria del decret 150/2017”. No obstant això, va admetre que no n’hi havia prou, i que tampoc n’hi hauria amb un augment de recursos si no se’n fa una bona distribució, i va explicar que s’està estudiant la manera que el recurs s’atorgui a l’alumne, seguint criteris objectius, de tal manera que aquest l’acompanyi sempre al llarg de la seva etapa escolar.

    Mesures universals

    Al respecte, Isabel Macarulla, responsable d’Educació de la Federació Ecom i també portaveu de la Plataforma per una Escola Inclusiva, ha considerat que seria bona notícia que l’alumne tingués garantit els recursos, i que aquests acompanyin sempre l’alumne allà on sigui (sovint passa a l’inrevés, s’envia l’alumne al centre especial perquè allà hi ha el recurs que necessita), però també ha advertit que aquest plantejament obvia un aspecte clau del decret. “Creiem que el conseller segueix relacionant escola inclusiva únicament amb les mesures intensives i/o addicionals. Això és important, però és fonamental incidir especialment en les mesures universals, perquè és a partir d’aquí que es construeix un model inclusiu”, ha apuntat.

    Pel que fa a l’eventual pla de xoc, les portaveus de la Plataforma han tornat a exposar diverses demandes concretes, moltes de les quals ja formaven part del decàleg d’accions que van presentar el novembre de 2020. Algunes tindrien un impacte econòmic elevat, com la progressiva implantació de la infermera escolar en tots els centres del país, o la creació de més CEEPSIR (centres d’educació especial que es converteixen en proveïdors de recursos per a la inclusió), si bé això últim –que va lligat a la convocatòria d’un concurs per a la prestació d’aquest servei– el Departament ho ve anunciant des d’abril de 2019.

    Altres demandes requereixen, a parer seu, una inversió molt menor o pràcticament nul·la. Per exemple, la creació d’un sistema d’indicadors (quantitatius i qualitatius) que permeti analitzar l’evolució del model inclusiu en el sistema educatiu (“anem a les palpentes”, han assegurat); una campanya de divulgació per informar sobre els beneficis pedagògics que té la convivència entre alumnes amb capacitats diverses (“no es tracta de millorar l’atenció a la diversitat, sinó donar-li valor”); la publicació del mapa de recursos perquè es pugui conèixer bé les eines de que disposa el sistema (“fa quatre anys que l’esperem”); l’avaluació d’eines amb les que ja compta el sistema, com els CEEPSIR o les SIEI; el canvi de normativa perquè els alumnes amb discapacitat puguin titular l’ESO; o l’elaboració d’un pla d’accessibilitat a tots els centres educatius catalans.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Escola inclusiva Plataforma Ciutadana per a una Escola Inclusiva
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Diagnosi del sistema educatiu, a finals del primer curs en pandèmia
    Next Article
    Opinió
    Nous currículums: igualtat d’oportunitats?
    Víctor Saura
    • X (Twitter)

    Periodista i professor de secundària. Exdirector del Diari de l'Educació i secretari de la Fundació Periodisme Plural. Autor de 'Aquest confús i desigual món explicat als joves' (Octaedro)

    Related Posts

    Actualitat
    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    maig 21, 2025

    Opinió
    600 anys convivint

    febrer 18, 2025

    Reportatge
    Científiques que inspiren vocacions

    febrer 11, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}