Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El Saló de l’Ensenyament torna del 15 al 19 de març al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona amb l’objectiu de presentar l’oferta formativa a l’alumnat i les seves famílies i de reforçar els serveis d’orientació.
Un total de 220 expositors reuneixen les propostes de batxillerat, graus universitaris, estudis superiors, complementaris, Formació Professional, art, idiomes i esports. Hi ha més de 150 activitats per ajudar el jovent en l’elecció dels estudis que més s’adapten a les seves preferències.
A més, un grup d’experts suggereix itineraris acadèmics segons les preferències i aptituds de l’estudiantat a través de trobades individualitzades, visites guiades, xerrades i tallers. S’ha ampliat l’espai dedicat a consultes individuals, amb més psicòlegs i psicopedagogs experts en orientació durant els cinc dies de celebració del saló.
Segons ha explicat l’organització de l’event, la Conselleria d’Educació i la Conselleria de Recerca i Universitats de la Generalitat tenen en els seus respectius espais informació sobre les opcions formatives i els serveis d’orientació. Com a novetat, Educació ofereix un espai d’autoconsulta amb informació d’estudis no universitaris en què hi ha dues pantalles tàctils per dissenyar els 16 itineraris formatius més freqüents per als qui ja han cursat l’ESO i per als qui no en tenen.
Formació Professional
Pel que fa a la Formació Professional, es diversifica amb més punts d’informació organitzats per sectors: cuina, restauració i turisme, logística, administració i comerç, serveis a la comunitat, activitats físiques i esportives, sanitat, indústria i energies renovables, informàtica, imatge i so, i arts gràfiques. En tots s’informa sobre la formació professional dual.
Un total de 60 expositors estan destinats a FP. Una dotzena de centres participen per primera vegada, com Motorsport, que imparteix classes de pilotatge esportiu; Escola Guerrero, especialitzada en patronatge i disseny de moda; Escola Sonopro i Sae Technology Group Spain, amb cursos de música, so i producció audiovisual, entre d’altres.
Universitats
Universitats públiques i privades nacionals i internacionals donen a conèixer els estudis per al curs vinent i, per part seva, el Departament d’Universitats facilita informació sobre ajuts, beques, i processos d’accés i d’admissió. L’alumnat també pot consultar calendaris, dubtes i matèries d’examen per a les proves d’accés a la universitat, així com notes de tal i assignacions de places.
Els nous graus es restringeixen a causa del decret del 2021 que preveia prolongar la durada dels graus oficials de tres a quatre anys, per la qual cosa enguany es proposen titulacions que han estat renovades amb l’objectiu d’adaptar-se als plans d’estudi. Destaquen el grau en Geografia i Canvi Global de la UB, que suposa una revisió profunda dels programes vigents en les últimes dècades; el grau en Disseny Digital i Tecnologia Multimèdia de la UPC, que impartirà el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM); o els graus en Estudis Socioculturals de Gènere, i el grau en Gestió de Ciutats Intel·ligents i Sostenibles, de la UAB.
El saló de l’Ensenyament compta amb un Espai Ciència que mostra l’activitat científica i d’innovació tecnològica a través de tallers i demostracions de la mà de 15 universitats, centres de recerca, empreses i altres institucions científiques. Les noves tecnologies disposen també de l’Aula de Tecnologies Multimèdia, on hi ha demostracions de realitat virtual i videojocs.