El desembre de 2020, la sala del contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va fallar que “un mínim” del 25% de les hores lectives dels alumnes catalans havien de ser en castellà. D’aquesta manera, accceptava el recurs interposat per l’Advocacia de l’Estat l’any 2015, durant el Govern del PP, basat en la llei vigent aleshores (la LOMCE) i amb la jurisprudència del Tribunal Constitucional, que en diverses ocasions ha fallat que el sistema educatiu català no ha de donar preferència a cap de les dues llengües cooficials a Catalunya.
Automàticament, el Govern català va interposar un recurs de casació davant del Tribunal Suprem, i aquesta tarda s’ha sabut que aquest recurs no s’ha admès, amb la qual cosa la sentència del TSJC passarà a ser ferma. S’ignora encara els arguments del Suprem per rebutjar el reucrs, però la notícia ha precipitat una roda de premsa dels consellers d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i Cultura, Natàlia Garriga, en la qual bàsicament s’ha volgut transmetre tranquil·litat a la comunitat educativa. Sense dir-ho explícitament, s’ha deixat entreveure que la sentència del TSJC no s’acatarà. “Els centres educatius han de seguir treballant com fins ara, no han de fer cap canvi en els seus projectes lingüístics”, ha dit el conseller.
▶️ #Conseller @JosepGCambray: “Els centres educatius han de seguir treballant com fins ara. No han de fer cap canvi en els seus projectes lingüístics. Defensar i impulsar el català és defensar i fer avançar el país. L’escola, a Catalunya, en català” pic.twitter.com/rR24nAmlqT
— Govern. Generalitat (@govern) November 23, 2021
El conseller Cambray ha qualificat la decisió de “greu atac als fonaments de l’escola catalana perpetrat per un tribunal allunyat i desconeixedor de la realitat dels centres educatius” i ha reafirmat que se seguirà aplicant la LEC (“que va ser declarada constitucional”) i la LOMLOE, dues lleis, ha recordat, “que estableixen que s’ha de garantir l’aprenentatge i la plena competència en català i en castellà i això és el que fem des de fa molt de temps”. També ha donat a entendre que compta amb la complicitat del Ministeri d’Educació.
Per la seva part, la consellera de Cultura ha manifestat que la decisió del Tribunal Suprem “és un atac al model d’immersió lingüística. Per aquest govern el català es una prioritat”. És per aquest motiu que Garriga ha explicat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha convocat aquesta mateixa tarda una reunió amb entitats de l’àmbit de la llengua i de l’educació: “Hem convocat una cimera amb totes les entitats de foment de l’ús del català amb el President de la Generalitat per avaluar-ho conjuntament i donar una resposta conjunta”.
En aquest sentit, Pere Aragonès també ha qualificat d’“atac molt greu” la decisió del Suprem. En una conversa amb la periodista Gemma Nierga durant l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Comunicació, el cap de l’Executiu ha subratllat que “el català a l’escola no es toca” ja que “el model d’immersió lingüística és una garantia de cohesió social i d’igualtat d’oportunitats al país”.
Segons Aragonès, “aquesta ingerència dels tribunals és una manca de respecte als docents, mestres, professors i professores”. “No delegarem les nostres responsabilitats en els docents, sinó que les assumirem com a Govern, per defensar un model que té un gran consens intern a Catalunya social, pedagògic, professional i polític”, ha afegit.