Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Els estudiants universitaris pateixen menys l’atur. El 85% dels estudiants diplomats o llicenciats ara fa tres anys tenen feina, i el 93% dels doctorats també. És una de les conclusions de l’enquesta d’inserció laboral que ha presentat aquest dimecres l’Agència per la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU), que per elaborar-la ha contactat amb la meitat dels estudiants que van acabar els seus estudis el curs 2010-2011. Josep Joan Moreso, president de l’agència, assegura que es tracta de “la base de dades d’inserció laboral més representativa d’Europa”.
Més enllà del baix nivell d’atur –molt diferent del de la mitjana de joves del país–, l’enquesta mostra que els titulats catalans troben feina al cap de poc de graduar-se. Un 77% ho fan en tres mesos després d’acabar la carrera. A més a més, les persones que treballen a temps complet guanyen de mitjana 1.863 euros bruts al mes. Hi ha diferència entre titulacions, això sí. Els que més cobren són els professionals de l’enginyeria i l’arquitectura, que en un 56% dels casos cobren més de 2.000 euros al mes.
Tot i que en general els titulats universitaris tenen millors resultats laborals que les persones que no ho són, hi ha diferències segons el sector. Alguns àmbits mostren una notable facilitat per trobar feina, com és el cas de Medicina i Odontologia, Informació i Comunicació, Farmàcia i Ciència i Tecnologia dels Aliments, Esports i Física i Matemàtiques, amb al voltant del 90% d’ocupació.
Els estudis amb taxes d’ocupació inferiors al 80% són els desl àmbits Agrícola, de Biologia i Natura, Belles Arts, Enginyeria Civil, Geografia i Història i, per sota de tots els altres, amb un 66%, Filosofia i Humanitats. Martí Casadesús, director de l’AQU, explica que els àmbits on més ha baixat la taxa d’ocupació són aquells en els quals té un pes important la contractació pública, com el professorat, l’infermeria o l’enginyeria civil.
“En general ha baixat la qualitat de la feina”, apunta Casadesús. Tot i que els resultats dels titulats són més favorables que els de la mitja, la crisi també passa factura. La taxa d’ocupació ha baixat uns 10 punts de mitja en relació al 2008, i en l’àmbit de les Humanitats el descens ha estat de 14 punts.
També han empitjorat les condicions de treball dels que tenen feina. El percentatge dels que treballen a temps complet ha passat del 84% el 2008 al 75% enguany. Les retribucions també s’han vist afectades i des del 2011 ha pujat 10 punts la proporció dels que cobren fins a mil euros.
El 76% dels titulats que treballen tenen feines de nivell universitari, encara que no siguin directament vinculades a la seva titulació. Tot i això, Moreso també reconeix els efectes de la crisi en aquest àmbit: “alguns doctors ara fan una feina de nivell de màster i alguns graduats ara tenen feina de nivells no universitari”. “Els més afectats són els que no tenen formació universitària”, conclou.