Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El teu cervell és major d’edat?

    Laura Chaparro - Agencia Sinc

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    El mite de l’excés de llicenciats amaga un mercat laboral que no està a l’alçada

    Pau Rodríguezoctubre 28, 20154 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Formació d'adults / Foto: Francisco Osorio
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Un 37% de la població considera que té una feina inferior al seu nivell de formació. Més en concret, si es comparen les titulacions amb els llocs de treball, resulta que el 27% compta amb una qualificació superior a la que necessita. Es tracta d’uns percentatges molt superiors als de la mitjana dels països de l’OCDE –30 i 18%, respectivament– que condueixen a una pregunta: hi ha un excés d’universitaris entre la població adulta espanyola? 

    “Sovint s’ha dit que el mercat laboral interpel·la el sistema educatiu tot dient-li: ‘no em dones els recursos que necessito’. Doncs és al revés: el sistema educatiu li hauria de dir al mercat: ‘no estàs a l’alçada”. Així s’expressava Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill, durant la presentació de l’estudi Els reptes en matèria de competències de la població adulta, que a través de les dades de PIAAC –l’anomenat informe ‘PISA per adults’– radiografia de les competències dels adults.

    Entre les conclusions més destacades de l’estudi ressalta que Espanya pateix de “sobreeducació”, és a dir, que la població està més formada del que el mercat laboral requereix. És el quart país de l’OCDE, després de Rússia, Japó i Corea del Sud, amb un desajustament més pronunciat. “S’està malbaratant la inversió feta en capital humà, perquè el sector productiu no aprofita prou les competències de la població”, identifica Óscar Valiente, director de la publicació i professor de la Universitat de Glasgow, que afegeix que és en els contractes temporals on aquesta sobrequalificació més s’accentua.

    Davant el diagnòstic, en què l’oferta formativa no s’ajusta a la demanda laboral, hi ha dos camins: rebaixar el nivell d’estudis o apujar el nombre de treballs qualificats. Els investigadors ho tenen clar: “L’economia no creixerà sense una base qualificada; això és una condició indispensable”, apunta Jorge Calero, catedràtic d’Economia Aplicada de la UAB, que també ha participat en l’estudi. El professor ho exemplifica així: “Hi ha arquitectes i enginyers a l’atur o amb feines poc qualificades, però és preferible que estiguin ben formats per si es torna a reactivar l’economia”.

    Espanya lidera ara mateix, juntament amb Itàlia i Corea, la proporció de treballadors assalariats en feines elementals –el 13,5%, davant la mitjana del 7,8% de l’OCDE–. A l’altre extrem, només un 34,8% dels espanyols ocupa un lloc de feina qualificat, mentre que molts països del nord d’Europa o els Estats Units tenen més de la meitat de la població empleats en aquesta franja.

    A més, Espanya no compta amb més llicenciats que la resta de països del seu entorn: els assalariats amb estudis superiors representen el 43% de la població, lleugerament per sobre del 39% de l’OCDE. En canvi, el 34% té estudis inferiors, un gruix de treballadors molt superior al 13% de la mitjana de països. “Tenim el cul gros”, resumeix de manera gràfica Valiente.

    En les seves conclusions l’estudi de la Fundació Jaume Bofill reclama “actuar sobre el mercat laboral per assegurar que es creen més ocupacions qualificades”. “Cal que les administracions públiques treballin conjuntament amb els ocupadors per garantir que les activitats econòmiques i productives facin un millor ús de la formació” dels ciutadans, conclou l’informe.

    El 41% es forma al llarg de la vida

    De l’estudi PIAAC, elaborat amb enquestes realitzades durant els anys 2011 i 2012, se’n desprèn que el 41% dels espanyols ha participat en activitats formatives en el darrer any. El percentatge va en augment, però encara segueix lluny del 60% al voltant del qual oscil·len països capdavanters com Finlàndia, Dinamarca, Holanda o Anglaterra. A més, recorda Calero, “els que més reben aquesta formació són els que ja tenen un nivell alt, fet que provoca un efecte acumulatiu que accentua les desigualtats”.

    Però el que més preocupa als autors de l’estudi és el poc impacte que té aquesta formació sobre les competències de les persones. “Hem trobat que té poca incidència de la sobre les competències dels adults”, valora Valiente, que afegeix que “s’ha fet un esforç per vehicular molts fons a la formació al llarg de la vida, però no sabem si està resultant del tot útil”.

    En aquest sentit, i tenint en compte que el Parlament de Catalunya ha aprovat recentment la llei de la Formació Professional –que regula també aquest tipus de formació–, el professor de la Universitat de Glasgow reclama a la Generalitat “lideratge” per apropar els interessos de tots els seus departaments involucrats en la formació al llarg de la vida.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    atur Estudis superiors Formació al llarg de la vida Formació d'adults Fundació Jaume Bofill Inserció laboral mercat de treball PIAAC qualificació Titulacions
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous ArticleCap a un nou pacte social i polític per l’educació
    Next Article
    Actualitat
    NOU BLOG | FaPaC: cap a un nou pacte social i polític per l’educació
    Pau Rodríguez
    • X (Twitter)

    Periodista. Exdirector del Diari de l'Educació.

    Related Posts

    Reportatge
    Erasmus i educació d’adults: “Aquest viatge el recordaré sempre”

    juny 14, 2023

    Reportatge
    7 plataformes de gestió escolar per fer-te la vida més fàcil

    abril 6, 2023

    Opinió
    Català per a tothom?

    març 3, 2023
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}