Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    El teu cervell és major d’edat?

    Laura Chaparro - Agencia Sinc

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    Famílies i escoles tallaran els carrers de Barcelona per exigir un aire més net

    Redacciógener 14, 20215 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Aquest divendres, a les 16.30, hora de sortida de l’escola, un total de 34 punts de la ciutat de Barcelona, pròxims a centres educatius, quedaran tallats al trànsit durant mitja hora. Una acció anunciada ahir pels seus impulsors, 39 associacions de famílies i altres entitats veïnals que reclamen “entorns escolars pacificats”. Ja és la tercera acció i cada cop la fan més grossa. El 27 de novembre els pares i mares de l’escola Auró van tallar el carrer Mallorca per demanar un carril menys per al trànsit. L’11 de desembre l’acció es va estendre a 17 carrers. Ara les famílies adverteixen de la seva intenció de seguir fent aquests talls cada quinze dies els divendres.

    Aquestes entitats han presentat un manifest, obert a adhesions, per recordar que Barcelona supera els límits legals establerts per la normativa europea (Directiva 2008/50/CE) pel que fa a les emissions de diòxid de nitrogen (NO2) i els nivells de partícules (PM10) a l’aire. “L’evidència dels darrers anys ja ens assenyala que una exposició continuada a la contaminació produeix un retard en el desenvolupament cognitiu i neuronal, ja des de l’embaràs, que sovint és irreversible”, diu el manifest. La idea es podria estendre a altres ciutats. Una de les signants del manifest és l’AMPA d’una escola de Sabadell.

    A la roda de premsa virtual on s’han presentat aquestes mobilitzacions, a més de representants d’algunes de les AMPA, hi han participat també la presidenta d’Affac, Belén Tascón, la qual ha recordat la seva aposta per l’escola de proximitat i ha animat les entitats de famílies a “sumar-se a la revolta educativa”; i el coordinador del grup de treball sobre salut mediambiental de la Societat Catalana de Pediatria, Ferran Campillo, per al qual reduir la contaminació “és una necessitat, sabem que els alumnes de les escoles més exposades al trànsit motoritzat tenen més propensió a desenvolupar crisis d’asma, a més de problemes d’atenció i per tant de rendiment acadèmic”.

    El programa Protegim les escoles té bona intenció, però ni per urgència ni per contundència cobreix el que seria necessari

    Guillem López, portaveu d’Eixample respira i pare de l’escola Auró, s’ha referit també al programa Protegim les escoles, presentat ara fa un any per l’alcaldessa Ada Colau: “L’Ajuntament és sensible a aquestes demandes, i el programa és ben intencionat, però ni per urgència ni per contundència cobreix el que seria necessari, ja que en quatre anys arribarà només a 1 de cada 3 escoles de Barcelona, quan hem vist que s’han fet 3.000 actuacions d’ampliació de terrasses executades en pocs mesos, per la qual cosa veiem que és un tema de voluntat política”.

    Les vuit reivindicacions

    Aquestes són les vuit reivindicacions que apunta el manifest.

    1. Més actuacions i amb més urgència en la pacificació dels entorns escolars. Amb tan sols 3 mesos, l’Ajuntament ha aconseguit executar unes 2.000 ampliacions de terrasses de bars/restaurants, la majoria de les quals guanyades a espai públic de calçada que estava destinat a unes 1.300 places d’aparcament de vehicles particulars. No entenem per què l’actuació als centres escolars no s’està prioritzant amb la urgència que s’ha fet en aquests negocis privats.

    2. Reducció de carrils de circulació als entorns escolars com a mesura clau per a pacificar el trànsit als entorns escolars, especialment a aquells centres ubicats a la xarxa bàsica. Màxim d’un (1) únic carril de circulació de cotxes i motos davant de cada centre educatiu, amb el benentès que poden existir altres carril de circulació dedicats al transport públic, taxis i bicicletes.

    3. Radars de velocitats als entorns escolars, tant pedagògics com sancionadors, a més d’altres mesures físiques de reducció de la velocitat per aconseguir reduir la velocitat a un nivell segur de 20 km/h. Controls de soroll als entorns escolars.

    4. Eliminació de les places d’aparcament (incloses motos en vorera) als accessos als centres, tot incrementant l’espai dedicat als vianants i al verd.

    5. Control dels nivells de contaminació i soroll a cada escola i adopció de mesures urgents de restriccions de trànsit en els carrers adjacents als centres escolars en els quals la mitjana superi el valor límit establert per la normativa europea pel que fa a diòxid de nitrogen (Directiva 2008/50/CE) de 40.0 g/m, tenint en compte l’actual urgència d’adoptar mesures donada l’obligació de mantenir les finestres obertes als centres educatius.

    6. Que es decreti a la ciutat de Barcelona l’obligatorietat de tots els centres escolars i llars d’infants a estar subjectes a la normativa RITE en tots els seus espais interiors (Reial Decret 1027/2007). Aquesta normativa obliga i garanteix aire net d’alta qualitat dintre dels edificis. Actualment només els centres de nova construcció estan subjectes a aquesta normativa i això és un greuge comparatiu per a la resta d’alumnes.

    7. Els espais guanyats als cotxes haurien d’estar dedicats exclusivament als vianants i als elements verds dissenyats per maximitzar la protecció davant de fums i sorolls. Per dissenyar aquests espais així com les possibles reformes en les façanes, interiors i patis de les escoles i altres mesures pal·liatives de la contaminació caldrien auditories individualitzades als centres escolars.

    8. Els carrils bici de davant de les escoles han de ser segurs per tal de que siguin practicables pels pares per portar i recollir els alumnes en bici (a la calçada, amples, protegits del trànsit per barreres en cas de caiguda i separats de la vorera), incloent l’ús de cargo bikes. Els carrils bici han de ser aptes pels desplaçaments de classe dels nens grans per a les sortides intrabarcelona (a la piscina, excursions curtes). La promoció de les infraestructures bici aptes per nens des de les escoles, ens acosta cap a un model de mobilitat col·lectiu més sostenible, eficient, segur, saludable i equitatiu. Per tal d’acomplir això, cal modificar el manual de disseny de carrils bici de Barcelona per a que els carrils bici siguin aptes per nens i aplicar els canvis als entorns escolars.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Anàlisi
    Estudiants i universitats de dol per la sortida del Regne Unit del programa Erasmus+
    Next Article
    Actualitat
    Les llars d’infants privades reclamen una única xarxa educativa per l’etapa 0-3
    Redacció
    • X (Twitter)

    Related Posts

    Reportatge
    Científiques que inspiren vocacions

    febrer 11, 2025

    Anàlisi
    El 70% dels adolescents de 14 anys tenen accés il·limitat a pantalles en el seu temps lliure

    novembre 13, 2024

    Opinió
    La formació del professorat de secundària, tan necessària com menystinguda

    octubre 8, 2024

    1 comentari

    1. Maria Àngels on gener 15, 2021 5:07 pm

      Suposem que els pares/mares dels alumnes d’aquestes escoles són coherents i no porten els fills en cotxe a l’escola per no contaminar, oi?

      Reply
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.