Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    L’evidència científica no arriba a un consens sobre els efectes de les pantalles en la salut mental dels infants i adolescents

    Ares Biescas (Verificat)

    Allau de crítiques al reportatge de TV3 sobre l’escola inclusiva

    Redacció
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Ensenyament i el Síndic presenten mesures per combatre la segregació escolar

    Actualitat
    Ensenyament i el Síndic presenten mesures per combatre la segregació escolar

    Pau Rodríguezgener 23, 20174 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Reunió de la comunitat educativa i la conselleria d'Ensenyament a la seu del Síndic
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    El Síndic de Greuges, el departament d’Ensenyament, partits polítics i una dotzena d’entitats de la comunitat educativa han posat les bases d’un pacte per combatre la segregació escolar a Catalunya. En el proper procés d’admissió escolar, que s’inicia d’aquí a unes setmanes, s’incorporaran directrius com la distribució equitativa de l’alumnat amb necessitats educatives específiques, la dels nouvinguts durant el curs, i la lluita contra els prejudicis que marquen les escoles amb més immigració i pobresa. Aquestes són les mesures que es notaran en l’actual curs, a l’espera de modificar el decret que regula preinscripcions i matrícula.

    Així ho han anunciat la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, i el Síndic de Greuges, Rafel Ribó, amb l’esperança que aquesta primera trobada posi les bases per un futur pacte social contra la segregació. “Tenim instruments per reduir la segregació i hi ha exemples municipals que hi han aconseguit”, ha afirmat Ruiz, que ha especificat que moltes de les mesures hauran de dissenyar-se en funció de la situació de cada poble o ciutat. Ja en els informes presentats pel Síndic el 2016 s’assenyalaven casos com els de Manlleu, Vic o Olot, tots ells amb un percentatge d’immigració elevat però repartit entre els seus diferents centres.

    Tant el Síndic com la consellera han volgut deixar clar que aquest és un primer pas i que moltes de les polítiques que es puguin consensuar no es podran aplicar fins el curs 2018-2019, atès que no s’està a temps de canviar el decret que regula les preinscripcions per al curs que ve. Així i tot, com a mostra de compromís, s’han anunciat algunes mesures que no depenen de la regulació. Entre elles, destaca la distribució més equilibrada d’alumnat amb necessitats educatives específiques.

    Sota l’etiqueta de necessitats educatives específiques s’hi engloben els alumnes amb alguna discapacitat, els que tenen trastorns de conducta –els malanomenats “problemàtics”–, els qui pateixen situacions econòmiques molt desfavorides i els qui s’acaben d’incorporar al sistema, és a dir, els immigrants. La Llei d’Educació de Catalunya (LEC) preveu que aquests infants siguin distribuïts de forma “equilibrada” per tots els centres, però a la pràctica això no s’acaba complint en molts casos. Si no, no s’explicaria que hi hagi més de 100 escoles de Primària a Catalunya amb més del 50% d’alumnat d’origen estranger, o que les concertades en molts casos escolaritzin molts menys immigrants que les públiques, segons dades del Síndic.

    A l’espera de si hi ha consens per intervenir en la legislació, Ruiz ja ha declarat que es potenciaran els pactes locals per estudiar en cada municipi com s’ha de repartir de forma més equitativa aquest alumnat, amb la vista posada no només en la concertada sinó també entre públiques, “entre les quals també hi ha molta segregació”.

    Una altra mesura per posar ja en marxa serà la de no fer recaure tots els nous estudiants –l’anomenada matrícula viva– en els centres més desfavorits. Així s’evitaria que els centres que ja estan guetitzats rebin encara més alumnat estranger durant el curs. “No serveix de res que reduïm les ràtios a 22 alumnes en aquestes escoles si després els enviem més alumnat nouvingut”, ha conclòs la consellera.

    També s’han anunciat “actuacions” per millorar la percepció social dels centres més estigmatitzats. Entre elles, es contempla “l’acompanyament de famílies” cap a aquestes escoles, una millor difusió del que es fa als centres o la lluita contra els prejudicis amb què molts d’aquests han de conviure. En aquest sentit, Ensenyament s’ha compromès a incrementar els nivells de transparència en la informació relacionada amb les preinscripcions.

    A la primera reunió per abordar la segregació, celebrada a la seu del Síndic de Greuges, hi han assistit membres del departament d’Ensenyament –inclosa la consellera–, dels tots els partits amb representació al Parlament, entitats municipalistes, sindicats, federacions d’AMPA i associacions de centres concertats.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    comunitat educativa Departament d'Ensenyament famílies immigració Llei d'Educació de Catalunya matrícula viva necessitats educatives específiques Preinscripcions segregació escolar Síndic de Greuges
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous ArticlePer una baixada de la ràtio
    Next Article
    Actualitat
    El lleure educatiu i l’esport afronten el repte de la inclusió
    Pau Rodríguez
    • X (Twitter)

    Periodista. Exdirector del Diari de l'Educació.

    Related Posts

    Opinió
    Ni estigmes ni silencis: defensar l’Institut Escola La Mina és defensar l’educació pública

    juny 23, 2025

    Entrevista
    Xus Martín: “En l’aprenentatge servei tothom suma”

    juny 20, 2025

    Actualitat
    La segregació escolar de l’alumnat estranger es redueix un 25%

    juny 12, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}