Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El sindicat Aspepc-SPS, de professors de secundària, juntament amb la CGT, ha convocat una vaga per aquest divendres 9 i també per divendres 15. Argumenten que als centres educatius s’estan aplicant moltes menys mesures de seguretat de les que farien falta, en especial pel que fa als equips de protecció pels docents i a la massificació de les aules i impossibilitat de garantir la distància de seguretat entre els alumnes. Per reforçar el seu argumentari, aquest sindicat ha presentat avui una anàlisi de les dades d’incidència que el Departament d’Educació publica periòdicament al web traçacovid, i una de les conclusions més destacades d’aquesta anàlisi és que, si ens fixem en els grups bombolla confinats a causa d’un positiu, la secundària està tenint un grau d’afectació molt superior a la primària, la infantil o la postobligatòria.
Fins ara, els únics centres que han hagut de tancar durant uns dies han estat escoles bressol. En les més de tres setmanes que fa que va començar el curs (de fet, la bressol va començar abans) n’han tancat quatre, si bé tres ja han pogut reprendre l’activitat i en aquests moments només la Llar d’Infants La Florida de l’Hospitalet continua tancada. Pels responsables d’Aspepc, aquesta dada que surt destacada al traçacovid (és a dir, el fet que de tots els centres educatius catalans només estan tancats el 0,02%) no diu res, sinó que s’ha d’analitzar el nombre de centres que pateixen alguna incidència, una dada que abans donava el Departament i que ara només es pot saber si es compta un per un al llistat. A l’Aspepc li surten 790 centres, als quals n’afegeixen 20 més que no notifiquen cap confinat però sí que tenen com a mínim 10 alumnes fent la quarantena.
Els 1.228 grups bombolla confinats que hi havia aquest dilluns pertanyen a 38 llars d’infants, 304 escoles d’infantil i primària, 182 centres que tenen primària i secundària (instituts escola i col·legis concertats), 247 instituts de secundària, 20 centres només d’FP, 1 centres d’adult i 14 centres d’educació especial. Si aquestes xifres es posen en relació al nombre de centres de la seva tipologia es dedueix que el 2,5% de les escoles bressol estan afectades per algun contagi en un grup, el 17,5% dels centres d’infantil i primària, el 29,9% dels que oferten primària i secundària i el 39,1% dels instituts públics. Per tant, pel sindicat és evident que a on més afectació està tenint el virus és a la secundària, ja que duplica en afectació a la primària en termes absoluts. De tota manera, si es fes una ponderació tenint en compte el pes de cada tipus de centre en el sistema educatiu segurament la diferència no seria tan elevada, ja que els instituts acullen de mitjana més alumnes que les escoles, i per tant tenen més grups i més probabilitats que hi hagi un positiu en un grup.
L’altra conclusió en l’anàlisi que fa l’Aspepc és que el ritme de contagis no ha parat de créixer en cap moment. De fet, els últims dies les xifres de grups bombolla confinats han experimentat una petita reculada i estabilització, però això és degut, afirmen, al fet que dijous de la setmana passada la quarantena va passar de 14 a 10 dies, la qual cosa ha provocat que entre divendres i dilluns molts grups confinats en dies successius hagin tornat a l’activitat presencial.