Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Com si es tractés d’una petita companyia circense, els sis integrants d’aquesta expedició arriben a la típica plaça d’un poble qualsevol de la geografia espanyola. No es tracta d’un grup de teatre itinerant ni estem davant d’uns titellaires que entretenen als més petits a la manera antiga; en realitat, aquesta furgoneta en què han arribat és un laboratori mòbil carregat de tecnologia i possibilitats.
El seu nom és Circolab i al volant s’hi troba Víctor Díaz, l’espanyol que va creuar els Estats Units en una furgoneta de Google per arrencar el projecte ARA. Ara, Díaz posa en marxa el motor d’aquesta versió ibèrica que, en realitat, té poc a veure amb aquell ‘tour’ nord-americà.
Aquella vegada, Google buscava inspiració en les fonts del coneixement: la furgoneta negra va visitar les quinze universitats més importants dels Estats Units. No obstant això, la ruta organitzada per Díaz amb el suport de l’espanyola BQ té un objectiu diferent: portar la cultura ‘maker’ als pobles i plantar centenars de llavors per despertar el cuquet per la tecnologia.
“La meva metàfora és la del catalitzador. Volem servir de catalitzador perquè hi hagi reaccions i es produeixin coses, perquè els elements base els tens. Ho tens tot. Només falta una cosa que faci saltar l’espurna”, explica Díaz.
Així, en lloc d’anar visitant universitats, els sis integrants d’aquest Circolab desplegaran el seu laboratori itinerant en llocs tan dispars com escoles, centres cívics, ‘Fablabs’ o fins i tot places de pobles com Almendralejo:
Gran recibimiento en Almendralejo 👴👴👴👴👴 pic.twitter.com/p29jVCsxTm
— CIRCOLAB (@cir_co_lab) September 20, 2015
Empezamos el desembarque en Almendralejo #circolab #moviendoideas pic.twitter.com/YYGBo7cY6P — CIRCOLAB (@cir_co_lab) September 20, 2015
Al costat de dues documentalistes que gravaran tot el projecte, l’expert en fabricació digital Pablo Climent, la investigadora en educació Paola Guimerans i la “facilitadora d’experiències” Ana Enrich, Díaz es proposa conduir aquest projecte de contrastos. Al cap i a la fi, les clàssiques places i parcs espanyols poques vegades -per no dir cap- hauran estat escenari d’un desplegament tecnològic amb impressores 3D i tota mena d’artefactes similars.
Des del 18 de setembre passat, dia en què va tenir lloc l'”etapa zero” a la seu de BQ, i durant tres mesos, si tot va bé, la furgoneta blanca de Circolab recorrerà més de 30 poblacions espanyoles amb activitats per a totes les edats.
Aquesta barreja de circ i laboratori col·laboratiu es diferencia del projecte nord-americà en una altra cosa essencial: si en el ‘tour’ de Google la furgoneta era la protagonista, en aquest cas els participants se situen en el centre de tot.
“Tot surt de la furgoneta. Tenim una sèrie de mobles modulars en què van les màquines i tot el material. Així, si tenim un espai gran, podem treure tots els mobles i tenir el nostre espai de creació al voltant de la furgoneta, però en cas que no ho tinguem o estiguem en un lloc interior podem treure els mobles i, per exemple, ficar-nos en un col·legi per transformar totalment una aula “, explica en Víctor.
En aquests mobles, sis impressores 3D, un escàner, un dobladora de varetes, una talladora de vinils, trepants, soldadors i una infinitat de sensors i plaques viatjaran al voltant d’Espanya a disposició de tot aquell que s’apropi al Circolab.
“Hem dissenyat unes 40 o 50 activitats molt flexibles”, explica Díaz. En elles, allò col·laboratiu i la interdisciplinarietat són essencials, com ell mateix explica: “Ens basem en el model STEAM, que integra el disseny i les arts en l’educació amb disciplines com la ciència, la tecnologia, l’enginyeria o les matemàtiques”.
D’aquesta manera, el projecte no només busca convèncer futurs amants de la cultura ‘maker’ i promoure la creativitat, sinó també “generar una mica de consciència crítica perquè la gent pensi per què es fan les coses així”.
Durant els propers mesos, encara sense un itinerari fix per a les dates més llunyanes, Circolab recorrerà el país escampant el virus de la tecnologia. Sense titelles, pallassos ni saltimbanquis, el laboratori circense promet no deixar ningú indiferent en els pobles d’Espanya.