Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Aquest és un article publicat a eldiariocv
Per compensar les contínues retallades que està realitzant la Generalitat Valenciana en els últims temps, el Consell està preparant la Llei de Mecenatge, l’aprovació de la qual anunciava el president Alberto Fabra aquest dilluns, que es produiria a l’abril. El cap del Consell reconeixia que la Generalitat finança el 60% de la recerca, una circumstància que considera que “ha de canviar”.
La nova llei es tracta d’un text que “recull les inquietuds, propostes i l’assessorament del Consell Valencià de Cultura (CVC) per a realitzar una norma adequada a la Comunitat Valenciana, com a mostra de l’aposta pel coneixement com a instrument per aconseguir una societat millor”.
Precisament, el president del CVC reclama des de fa temps una “adequada” Llei de Mecenatge que incentivi les aportacions econòmiques privades de les grans fortunes per a fins curturals, socials o científics en l’actual situació de crisi. Un exemple d’aquest mecenatge són els premis Jaume I, als quals la Generalitat deu milions d’euros des de fa anys.
Segons el parer de Grisolía, president de la Fundació Premis Jaume I, Espanya té un planter de joves investigadors molt importants, als quals no costa molt mantenir però que no fer-ho suposaria un error gravíssim. Fa uns mesos, en una entrevista a EFE, apostava per fer “tot el possible” perquè aquests joves estiguin ocupats, “i especialment en la ciència”.
Des del Consell, tenint en compte que cada vegada són menys els recursos econòmics de què es disposa, consideren fonamental la col·laboració publicoprivada en la investigació, ja que consideren que només d’aquesta manera es poden assolir nivells òptims d’inversió en R+D+I.
Diners per a investigació
El president Fabra presumia aquesta setmana que en els últims 15 anys s’ha multiplicat per cinc el pressupost per a R+D+I al País Valencià, i per quatre el nombre d’investigadors. A més, assenyalava que en els últims 12 anys, la Generalitat ha finançat més de 3.900 projectes d’investigació, formant a 6.640 investigadors i desenvolupant 700 actuacions de transferència de coneixement.
No obstant això, aquestes xifres contrasten amb un informe del Consell Valencià de Cultura que denunciava que la situació és tan preocupant i les retallades han estat tan importants que en l’actualitat, la Generalitat Valenciana destina menys fons a recerca i innovació tecnològica que el 1985. D’aquesta manera, les retallades han afectat el vaixell insígnia de la ciència valenciana, el Centre d’Investigació Príncep Felip, que ha tancat 12 de les seves 26 línies d’investigació i ha acomiadat a 114 dels seus 244 investigadors.
De la mateixa manera, des de Compromís denunciaven també que entre 2011 i 2012 s’hauria perdut un miler de llocs de treball en investigació per la caiguda de la inversió en R+D+I, que es calcula que podria ser d’entorn al 3,5%, mentre que el pressupost per a beques d’investigació s’hauria reduït en un 13% en dos anys.
Mecenatge per a estudiants Erasmus
No és aquesta l’única iniciativa de mecenatge al territori. La Universitat Politècnica de València també està treballant per aconseguir fórmules que li permetin trobar mecenes externs que completin les anualitats dels alumnes que gaudeixen d’una beca Erasmus a l’estranger.
Davant la proposta del ministeri d’Educació de retallar l’estada dels estudiants a sis mesos en universitats europees, quan els cursos són de nou o deu mesos, el rector de la UPV, Francisco Mora, va decidir buscar alternatives com el mecenatge que permetessin als alumnes tenir assegurada la seva estada a l’estranger durant tot el curs lectiu.