Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    La selectivitat marca l’aprenentatge al batxillerat: hi ha alternativa?

    Pau Rodríguezjuny 9, 20156 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Foto: Universidad de Navarra
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Aquesta setmana s’acaba la selectivitat. Alguns diran que també comença, però el cert és que per als 32.160 estudiants que hi estan convocats, les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) van arrencar al setembre, quan van posar un peu a la classe de Segon de Batxillerat. En l’últim any de batxillerat, els alumnes conviuen amb la pressió d’aquestes proves decisives, i sovint, contagiats del seu neguit, els professors acaben concentrant els seus esforços en ensenyar-los només allò que els preguntaran a l’examen. És el fenomen teach to the test, un plantejament docent fet en aquest cas amb la millor de les intencions -que els alumnes superin la prova amb bona nota-, però que, segons els experts, no facilita un aprenentatge real, sinó fragmentat i molt memorístic.

    “És molt complicat lluitar contra aquesta inèrcia”, exposa Teresa Ferran, coordinadora de Batxillerat de l’escola Gravi, de Barcelona. Per evitar-ho, han buscat mecanismes com “no parlar de la prova durant el primer trimestre de segon”. En qualsevol contingut o pràctica, els professors no revelen als alumnes si és material de selectivitat o no. “És una autoimposició, perquè d’una altra manera hi hauria el perill de no treballar continguts que poden ser fonamental per la seva formació, però que no entren a les proves”.

    Aquest és un risc que s’accentua en assignatures com la Història de la Filosofia, que a les PAU redueix quasi 3.000 anys d’evolució del pensament en cinc autors: Plató, Descartes, Locke, Mill i Nietzche. “Limitar l’assignatura a aquests cinc noms és un frau per als alumnes”, defensa Xavier Serra, professor d’aquesta matèria a l’Institut Salvador Espriu, de Salt. “No es pot ensenyar Plató sense haver passat per Sòcrates o després Aristòtil”, argumenta.

    Si s’ensenya o no per a l’examen depèn en última instància del professor, segons coincideixen a afirmar tots els consultats, però també hi influeix el repartiment de les hores al llarg de Batxillerat. “De llengua, per exemple, tenim dues hores de català i castellà a la setmana, respectivament”, exposa Teresa Galitó, directora de l’institut Reguissol, de Palau Solità i Plegamans, “una autèntica misèria tenint en compte la quantitat de currículum”. Les assignatures trocals -a més de les llengües, Filosofia i Història- tenen menys càrrega horària que les matèries de modalitat, que amb quatre hores setmanals permeten plantejar un aprenentatge una mica menys condicionat per la selectivitat.

    Malgrat les urgències, Ferran, professora de Química, es força a dur els alumnes al laboratori, encara que res del que hagin fet allà els ajudarà aquesta setmana. “Totes les assignatures estan més o menys condicionades, però com a mestre t’has de desencorsetar”, exposa Ferran. Una altra assignatura que genera consens al voltant de la seva densitat és Història de l’Art. Tot i ser de modalitat -i, per tant, comptar amb quatre hores setmanals-, les més de 100 obres es poden avaluar a la selectivitat fan que les classes consisteixin en despatxar quadres i escultures.

    Aquesta és una deriva, tanmateix, que els “bons professors” haurien d’evitar, segons Claudi Alsina, des de l’any 2010 secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) i responsable polític de les proves de selectivitat. “El bon professorat aconsegueix que els dos anys de formacións siguin interessants en si, més enllà de la prova”, exposava en una entrevista a El Diari de l’Educació. “En aquesta etapa hi ha d’haver lloc per a la orientació i per posar bases culturals sòlides en tots els estudiants, també els que no continuaran a la universitat”, sentenciava.

    Però, a desgrat dels docents consultats, i segons insisteixen, no sempre hi ha lloc.

    Els mestres, a examen?

    Aquests dies 9, 10 i 11 de juny no només s’examinen els alumnes de Segon de Batxillerat, sinó els seus professors. El resultat conjunt de l’alumnat en la seva matèria serà el seu resultat. “Els professors se senten inevitablement avaluats; tens la sensació d’estar salvant la teva feina”, reflexiona Jorge Martínez, coordinador de Segon de Batxillerat de l’institut Francisco de Goya. En la seva opinió, les dinàmiques del sistema educatiu estan cada cop més condicionades per les proves -fet que s’accentua amb l’aplicació de la LOMCE, que preveu la supressió de la selectivitat, però introdueix revàlides per obtenir els títols de l’ESO i Batxillerat-.

    L’avaluació és necessària, argumenten els mestres, però sempre que serveixi per reforçar els aspectes que flaquegin. En el cas de la selectivitat, al cap d’uns mesos els centres reben la informació relativa als resultats del seu centre en comparació amb la mitjana catalana; així com els resultats per assignatures. “És una manera falsa d’avaluar l’ensenyament. Posem que en la teva matèria els alumnes han tret un 6,2, per sota la mitjana catalana, què passa? Res. Ningú t’enviarà reforç ni mesures compensatòries”, exposa Serra, convençut que “vivim en un context d’hiperquantificació estadística sense més conseqüències que les burocràtiques”.

    “No és cap tòpic: pateixen”

    La pressió que arrosseguen els alumnes “no és cap tòpic, realment pateixen, sobretot els que s’hi dediquen molt”, assegura Galitó. Altres, com Martínez, eleven el nivell en assegurar que, a mesura que s’acosta el final de curs, l’ambient és “d’histèria total”, sobretot a partir del tercer trimestre. “Intentem que no sigui un esprint final memorístic, sinó més aviat competencial, però costa: la majoria acaba fent unes bones empollades“, sosté.

    L’impacte d’aquesta ansietat l’analitzava en una notícia prèvia sobre la selectivitat de l’any passat José Gutiérrez-Maldonado, professor de Psicologia de la UB. “Quan es dona en nivells moderats, facilita el rendiment, incrementa la motivació per actuar, anima a enfrontar-te a una situació amenaçadora i et manté alerta, però si arriba a nivells exagerats, pot donar lloc al resultat oposat: impedeix afrontar la situació, paralitza i deteriora el rendiment”.

    Els professors es recepten a si mateixos intentar posar la menor pressió possible als seus alumnes -repetint-los, per exemple, que aprova al voltant del 95% dels examinats-, però sovint no n’hi ha prou. Com tampoc és suficient la voluntat dels docents de facilitar un aprenentatge complet als seus alumnes, quan tenen al davant currículums impossibles i un calendari amb la selectivitat marcada en majúscules. “Mentre el sistema sigui aquest, i no en coneixem cap de millor, seguirem bolcant-nos en la selectivitat, perquè els alumnes s’hi juguen dècimes. Estem de mans lligades”, conclou Martínez.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    PAU Selectivitat
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    L’escola necessita professionals
    Next Article
    Actualitat
    ‘El violí d’Auschwitz’, Yunus i les catàfores, a les proves d’accés a la universitat
    Pau Rodríguez
    • X (Twitter)

    Periodista. Exdirector del Diari de l'Educació.

    Related Posts

    Actualitat
    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    maig 21, 2025

    Anàlisi
    Tria pragmàtica de places MIR

    maig 16, 2025

    Actualitat
    Equitat i bretxa de gènere, assignatures pendents a la universitat

    maig 2, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}