Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Del 20 al 26 d’octubre té lloc la Setmana Internacional de l’Accés Obert, que es va iniciar el 2007 en facultats nord-americanes. El tema d’enguany és “Generation Open”, i la Coalició de Publicacions i Recursos Acadèmics (SPARC, en les seves sigles en anglès) explica que pretén emfatitzar la importància dels estudiants i investigadors que inicien la seva carrera com a promotors del canvi en el curt termini.
“La Setmana de l’Accés Obert s’ha convertit en un esdeveniment celebrat a centenars d’institucions en tots els continents del món”, explica en un comunicat Heather Joseph, Directora Executiva de SPARC. “El tema d’aquest any reflecteix la importància de posar als nostres futurs estudiosos i investigadors en el centre del canvi cap a un sistema obert de comunicació acadèmica.”
A través del seu blog, la Fundació Wikimedia, responsable per l’edició de la Viquipèdia, posa l’èmfasi en la importància de l’accés obert a la recerca per treballar en el seu objectiu de difondre el coneixement. “A mesura que la nova generació d’acadèmics abraci els principis d’accés obert per esdevenir una Open Generation, ens anem apropant a ‘un món en què qualsevol ésser humà pugui compartir lliurement la suma de tot el coneixement'”, diu el text en al·lusió als valors de la Viquipèdia.
“Per escriure i editar la Viquipèdia els voluntaris necessiten accedir a fonts independents d’alta qualitat. Malauradament, murs de pagament i restriccions de copyright sovint eviten l’ús de revistes acadèmiques per escriure a la Viquipèdia i enriquir-los amb cites”, segueix el text de la consellera legal de la fundació, Yana Welinder.
Remarca, a més, el paper de l’enciclopèdia lliure com a font secundària per a la recerca, que permet una primera aproximació als temes i dóna accés a les fonts acadèmiques originals. A més a més, apunten, contribueix al cos de la recerca de codi obert. Aquest mes, quatre viquipedistes han publicat un article sobre la Dengue a la revista Open Medicine, una publicació peer-reviewed d’accés obert, basat en l’article editat col·laborativament per més de 1.300 voluntaris i bots.