La Universitat de Barcelona (UB) ha presentat la Càtedra UB Fundació Cassià Just-Cuina Justa d’Integració de Persones amb Discapacitat, que abordarà les problemàtiques comunes amb què es troben normalment les persones amb discapacitat.
Gràcies a la col·laboració amb la Fundació Cassià Just – Cuina Justa, l’Escola de Noves Tecnologies Interactives de la UB (ENTI) i la Fundació FIATC, es desenvoluparan accions de formació, sensibilització, recerca i transferència de coneixement amb l’objectiu de millorar les condicions d’inclusió d’aquest col·lectiu.
Entre les principals activitats, es destaca crear una guia per recollir bones pràctiques inclusives en el context universitari; dissenyar el procés d’adaptació a aquest col·lectiu de les proves al cos d’auxiliars de serveis de la Universitat; desenvolupar manuals per facilitar la integració del professorat, l’alumnat i el personal tècnic, de gestió, administració i serveis (PTGAS) en el context universitari, o promoure el benestar psicològic de joves amb discapacitat intel·lectual.
En el pla formatiu, es continuarà impartint el diploma superior universitari en Atenció a Usuaris, Ciutadans i Clients, adreçat a joves amb discapacitat intel·lectual, que té com a objectiu millorar-ne la incorporació al mercat laboral, organitzar un campus d’estiu o promoure un programa de mobilitat Erasmus per al col·lectiu. Així mateix, es faran cursos en el marc del programa Els Juliols de la UB i es lliuraran premis a treballs finals de grau o de màster i tesis doctorals en què es promoguin accions de sensibilització o d’integració d’aquesta comunitat, principalment.
Estratègies efectives
La professora de la Facultat de Psicologia de la UB i directora de la Càtedra UB Fundació Cassià Just-Cuina Justa d’Integració de Persones amb Discapacitat, Marina Romeo, ha afirmat que “amb aquesta nova càtedra volem aprofundir en la comprensió de les necessitats específiques de les persones amb discapacitat i desenvolupar estratègies efectives per a la seva plena inclusió en tots els aspectes de la vida laboral i universitària”.
El rector de la UB, Joan Guàrdia, ha assenyalat que “la inclusió és un repte social enorme. Les institucions hem de treballar per fer la vida de la gent més fàcil, justa i feliç. La Universitat no pot deixar de ser un actor present en totes les iniciatives d’aquest estil, perquè és la nostra responsabilitat”. Guàrdia ha posat aquesta càtedra com a exemple de model reeixit de col·laboració publicoprivada.
Josep Lluís Cleries, president de la Fundació Cassià Just – Cuina Justa, ha afirmat que “la importància de comptar amb una càtedra que promogui la recerca, la innovació, la transferència de coneixement entre la universitat i la nostra entitat és cabdal, i segur que serà un instrument útil per seguir millorant constantment la tasca d’inclusió social per a persones amb fragilitat mental que impulsem”.
Per part seva, Joan Puigcercós, conseller de l’ENTI, ha considerat la universitat “una eina d’inserció de la comunitat, un ascensor social i humà i d’igualtat d’oportunitats. En aquest sentit, s’ha mostrat convençut que aquesta càtedra serà una “experiència enriquidora per donar les mateixes oportunitats a tothom i per posar la tecnologia al servei de les persones”.
Joan Castells, president del Patronat de la Fundació FIATC, s’ha congratulat de l’entesa entre totes les institucions i ha volgut remarcar “el paper social de FIATC, una companyia que aviat farà cent anys”. “Gràcies a la nostra fundació, hem pogut ajudar persones desafavorides tant en l’àrea de la salut com en la cultural” ha dit.