Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’Ajuntament de Barcelona ha reduït 32 places de mestres d’escola bressol sense avís previ i ha anunciat que en farà desaparèixer 163 més en el futur. Aquestes places es reconvertiran en places d’educadores i, des d’aquest mateix moment, es començaran a suplir amb les educadores de la llista de substitucions i no amb mestres.
Aquesta decisió s’empara en el Decret 282/2006 pel qual es regula el primer cicle d’educació infantil. El decret estableix que cada escola bressol ha de tenir, com a mínim, un terç del personal amb titulació de mestra. Actualment, l’Ajuntament de Barcelona té aproximadament a la plantilla de les escoles bressol un 50% de mestres i un 50% d’educadores, amb la qual cosa compleix aquest mínim establert per decret. No obstant, l’administració, sense previ avís, ha optat per reduir dràsticament el nombre de mestres de les Escoles Bressol al mínim establert pel decret.
Les mestres i educadores de bressol ens trobem amb una manca de recursos i ràtios abusives
Aquesta decisió ha afectat greument la borsa de substitutes formada per més de 300 treballadores amb molts anys d’experiència, deixant-les sense feina. A conseqüència d’aquesta decisió, la borsa de mestres i les opcions d’accés a un interinatge han quedat paralitzades. No només afecta la borsa de substitutes sinó també les possibilitats dels concursos de trasllats a les actuals funcionàries, ja que hi haurà menys opcions de llocs de treball. També afecta les possibilitats de promoció interna, és a dir aquelles educadores que vulguin estudiar el grau de mestra tampoc podran promocionar.
Aquesta situació s’afegeix al fet que les treballadores de les escoles bressol hem viscut durant anys una precarització del sistema educatiu, fruit de la voluntat de l’Administració de canviar el model educatiu. L’Ajuntament de Barcelona promou públicament un model d’inclusió i d’atenció personalitzada cap a la petita infància, però la realitat que ens trobem a les bressols no és aquesta. Les mestres i educadores de bressol ens trobem amb una manca de recursos i ràtios abusives que dificulten aquesta atenció. En aquest sentit, l’Ajuntament lluny de buscar l’excel·lència i qualitat educativa, promou la precarització de l’educació de la primera infància i ens condueix cap a un model purament assistencial.
A més, apel·lem al Pla d’igualtat de l’Ajuntament de Barcelona, ja que l’escola bressol és un sector altament feminitzat i no s’estarien complint les mateixes condicions que en altres col·lectius de l’Ajuntament de Barcelona, no s’estan preservant els drets fonamentals de les treballadores, i estaríem deixant al carrer una gran quantitat de dones que han prestat servei durant molts anys a l’ajuntament.