Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’assemblea d’estudiants de l’EUETIB –l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica Industrial de Barcelona– aixeca la seva convocatòria de vaga un dia abans del previst després de donar per satisfetes les seves demandes. Els estudiants han paralitzat l’Escola Industrial durant dos dies seguits fins que aquest dimecres la direcció del centre ha acceptat crear beques pròpies per a casos en que els estudiants no puguin fer front els preus i s’ha compromès a establir un sistema perquè els estudiants puguin recuperar les assignatures.
L’assemblea reclamava un sistema de “beques finestreta”, com les que es van posar en marxa a la UB per casos de necessitat sobrevinguda després d’una acció de pressió de la Plataforma d’Afectats per les Taxes al rectorat. “Les beques locals neixen per una mancança de les beques generals”, remarca l’estudiant Gaia d’Èlia, però a l’EUETIB els estudiants van veure clara la reivindicació donada la bona situació econòmica del centre.
L’escola, adscrita a la UPC, està gestionada per un consorci –el CEIB– del qual formen part la universitat, la Diputació i la Generalitat i els seus comptes estan separats dels de la UPC. “El consorci ha tingut superàvit perquè no està afectat pel dèficit de la UPC i recapta els preus amb la darrera pujada però tampoc inverteix en l’escola”, assegura D’Èlia.
Finalment, el director i el vicepresident primer del CEIB s’han compromès a proposar a la comissió permanent del centre dedicar 25.000 euros a aquest propòsit. L’assemblea havia recollit casos de diferents estudiants que per motius econòmics o administratius no van tenir accés a beca i compten que tots els tipus de casos que han detectat quedarien coberts per aquest sistema.
La incògnita del Campus del Besòs
Una altra de les reivindicacions dels estudiants tenia a veure amb el Campus del Besòs, a on està previst que es traslladi l’Escola Industrial el curs 2015-2016. “Hi ha molta desinformació i veiem com s’estan gastant els nostres diners de la pujada de taxes en un campus que no sabem com serà”, denuncia Gaia d’Èlia, que remarca que els estudiants de primer no han estat informats al respecte del canvi que els afectarà. Les negociacions entre l’Assemblea i la direcció han acabat amb el compromís d’una trobada específica per tractar aquest tema.