Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    L’evidència científica no arriba a un consens sobre els efectes de les pantalles en la salut mental dels infants i adolescents

    Ares Biescas (Verificat)
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » L’avaluació en el sistema educatiu

    Opinió
    L’avaluació en el sistema educatiu

    Manel Perelló Beaujuliol 2, 20255 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    | GettyImages
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    La veritat és que aquest títol evoca un tema complex: a qui s’avalua?, qui avalua?, com s’avalua?, per què, amb quin propòsit? Podem parlar d’una avaluació més estructural, de la qualitat de la tasca dels agents del sistema (centres educatius, docents, directius, inspectors, etc.) o de l’avaluació de l’alumnat.

    També podríem començar l’article dient que, bàsicament, tenim un sistema educatiu on els agents del sistema no s’avaluen o molt poc i on els alumnes s’avaluen molt, de maneres diferents i amb diversos propòsits.

    Efectivament, els únics que s’avaluen, des de fa 20 anys, són els directors de centres educatius. Presenten un projecte de direcció i són avaluats per una comissió on hi ha docents, famílies i/o alumnes, un altre director i l’inspector, que presideix. Al cap de quatre anys, la inspecció avalua la feina realitzada.

    Tot i que des del 2006 totes les lleis, siguin del PSOE o del PP, han inclòs un article 106 que diu que “A fi de millorar la qualitat de l’ensenyament i el treball dels professors, les administracions educatives elaboraran plans per a l’avaluació de la funció docent, amb la participació del professorat”, es pot afirmar que el professorat no és avaluat.

    El professorat espanyol és un dels que menys practica l’observació entre iguals

    L’informe TALIS (un estudi internacional enfocat a l’entorn de l’aprenentatge i a les condicions de treball dels docents a les escoles) avisa, de tant en tant, que el professorat espanyol és un dels que menys practica l’observació entre iguals, una altra manera de millorar la qualitat professional. Una llàstima perquè permet treballar amb els companys, conèixer els seus talents i estimula la col·laboració habitual.

    Els inspectors, paradigma de l’avaluació, no són avaluats per la feina que fan. De fet, recentment, ha estat notícia el seu malestar perquè a les oposicions per accedir a la inspecció que la conselleria estava organitzant per a aquest final de curs, s’havia inclòs, com a suplents, inspectors de fora de les Balears. Semblaria que els inspectors, que encarnen l’avaluació externa, no la volen per a ells mateixos, ni entre inspectors d’altres comunitats.

    A les Balears comptem amb una bona quantitat d’inspectors que enfoquen la tasca a partir de la confiança en els professionals, docents i directius, i en l’autonomia dels centres. Va quedar reflectit a la recent jornada que va organitzar l’Associació d’Inspectores i Inspectors d’Educació de les Illes Balears (IDEIB): uns se senten assessors i basen la seva tasca a l’acompanyament i altres desconfien i aposten pel control.

    A les Balears comptem amb una bona quantitat d’inspectors que enfoquen la tasca a partir de la confiança en els professionals, docents i directius

    Quan apropem l’avaluació on més importa, a les aules, als alumnes, es fa evident que “l’avaluació reguladora o formadora” és un factor determinant en l’aprenentatge dels alumnes. Tota avaluació passa per tres fases: recollir dades, analitzar-les i prendre decisions. A l’avaluació reguladora es propugna què siguin els alumnes els qui les prenguin. Al “Pla Quadriennal de formació del professorat”, ha quedat reflectit al seu epígraf “L’aprenentatge entre iguals i l’avaluació reguladora. Cultura d’avaluació al centre”.

    Entre els centres de primària de les Balears tenim bons exemples d’evolució d’una avaluació més tradicional, qualificadora amb notes, a una avaluació reguladora de l’aprenentatge. Em refereixo al CEIP Badies, CEIP Robines, CEIPIESO Pintor Joan Miró, CEIP Sa Joveria, CEIP S’OLivera, CEIP Son Basca, etc. Es tracta de centres on els docents s’autoavaluen, treballen junts i aprenen els uns dels altres en un procés de reflexió-acció. Convindria estendre i sistematitzar aquestes iniciatives a tots els centres.

    Canviar l’avaluació és canviar-ho tot a la vida de l’aula. L’objectiu és que l’alumne controli el procés d’aprenentatge, acompanyat dels companys (coavaluació), del professorat (que acompanya disposant les condicions, la bastida perquè progressi) i de la família (que observa les transferències que fa l’alumne a partir del que ha après).

    L’avaluació és útil en tot moment: per constatar-ne els coneixements previs (qüestionaris, converses, etc.); per consolidar els sabers i crear-ne de nous, durant les activitats (bases d’orientació, rúbriques); i al final, perquè sigui conscient del camí que han seguit i avanci en la presa de decisions per millorar i ser autònom (exposicions, productes individuals o en equip, etc.). El docent no s’asseu davant de l’alumne per avaluar, sinó al costat per ajudar-lo a avançar.

    Últimament, han aparegut, especialment a Catalunya (Institut Escola Les Vinyes, INS Angeleta Ferrer, etc.),  les “presentacions orals d’aprenentatge” dels alumnes davant d’un grup de docents, familiars i altres estudiants, que són trimestrals i/o al final de l’any escolar. Expliquen el que han après a nivell acadèmic, social i emocional i ensenyen productes concrets. A continuació, s’inicia una conversa, en què primer parlen els professors i s’hi van sumant els altres convidats.

    Potser estaria bé que exercíssim el “principi de simetria” al conjunt del nostre sistema, tal com regeix en aquests centres. Això vol dir que el que val per als professors val per als alumnes. En el nostre cas, allò que val per als alumnes val per als agents del sistema.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    avaluació Avaluació del professorat Avaluació docent opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Ens està tornant ximples el ChatGPT? Quan el sensacionalisme es disfressa d’evidència
    Next Article
    Anàlisi
    Les zones educatives com a model de governança escolar: reptes i consensos per al seu desplegament al context català
    Manel Perelló Beau

    Professor d’Ensenyament Secundari d’Educació Física

    Related Posts

    Opinió
    Ens està tornant ximples el ChatGPT? Quan el sensacionalisme es disfressa d’evidència

    juliol 2, 2025

    Opinió
    Ni la Història és només una assignatura ni el Mal és només Auschwitz

    juliol 1, 2025

    Opinió
    Com cuidem els mestres?

    juliol 1, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}