Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Opinió
    L’avaluació i la justícia social

    Pere Vilasecamaig 4, 20228 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    GettyImages
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Aprendre

    No és tasca fàcil educar des de l’escola per a la justícia social.  Educar per respectar els drets humans, la pau i la no-violència, la convivència, l’equitat i la inclusió des de la diversitat, la sostenibilitat, fer costat a les persones vulnerables, etc.

    Educar per comprometre’ns a construir un món millor, no és tasca fàcil. És una opció complexa i compromesa. Tot el que passa en una escola educa, en una direcció o en una altra. No depèn de campanyes puntuals o de celebracions que es facin a l’escola en dies concrets.

    «Si el futur és fosc és perquè el present és opac. La foscor del futur és l’ombra que projecten uns presents que no sabem llegir. […] Educar és donar eines per llegir el propi temps i posar-lo en relació amb els que ja han estat i els que estan per venir»
    Marina Garcés. Escola d’aprenents. Galàxia Gutenberg 2020. p.146-1467

     

    La percepció de justícia social a l’escola es configura des de la primera infància, des de les vivències de l’alumnat entre els seus iguals i amb el professorat, els monitors, o altres educadors. Les relacions interpersonals i les possibilitats de participar i d’opinar, afavoreixen una ciutadania més o menys, crítica, compromesa i responsable.

    La priorització i l’enfocament  dels continguts, també té una conseqüència directa en el model de compromís social que es propicia des de l’escola. No viu les mateixes experiències educatives un alumne d’una escola que valori exclusivament el coneixement adquirit, moltes vegades simplement memoritzat; que d’una altra que valori que aquell coneixement s’apliqui de forma contextualitzada, relacionada amb la vida real de l’alumnat; o d’una tercera escola que, a més d’aplicar els coneixements apresos, ho fa per afavorir la comunitat i el bé comú.

    «Les propostes d’aprenentatge que fem als estudiants els permeten donar sentit a la realitat, entendre-la i actuar en ella?»
    Fernando Trujillo

     

    No és el mateix, per exemple, comprendre i recordar les parts de la cèl·lula i les seves funcions, que aplicar aquell coneixement per interpretar un article del diari sobre les cèl·lules mare; o que realitzar una campanya en el barri sobre l’efecte del tabac i la contaminació sobre les cèl·lules i a partir d’aquests coneixements, promoure una campanya contra el tabaquisme.

    L’agrupament de l’alumnat a l’aula també influeix en el model social que construïm. Com molt bé explicava en Pere Pujolàs, no és el mateix que cada estudiant faci la feina tot sol, sense tenir present el que fan els altres, que faci la feina sol volent ser el millor o primer que els altres, o que els estudiants facin feina en petits equips cooperatius per ajudar-se i animar-se a l’hora d’aprendre, per enriquir-se mútuament i aconseguir fites plegats que de forma individual no aconseguirien.

    Avaluar

    Fetes aquestes consideracions, voldria aprofundir en les pràctiques d’avaluació afavoridores del ple desenvolupament dels nostres estudiants, com a persones compromeses amb els altres i l’entorn.

    «Parlar d’avaluació és una bona manera de reflexionar sobre l’educació que volem, atès que la forma d’avaluar condiciona els aprenentatges i marca inexorablement els aprenents, a l’escola i durant tota la vida»
     Nina Hidalgo i Francisco Javier Murillo (UAM)

     

    L’avaluació és una de les vivències que més marca els infants i joves. De la mateixa manera que pot ajudar-los a ser persones més compromeses, compassives i actives, també pot fer tot el contrari: afavorir persones individualistes, poc compromeses i amb escàs esperit crític.

    Avaluar no és neutre. Fixem-nos en tres aspectes.

    Visca l’error!

    Quan l’avaluació condemna l’error es genera un sentiment de fracàs i de desconfiança. Sense confiança i autoestima, l’aprenentatge  i la socialització es fan  molt difícils.

    L’error o la dificultat no han de ser un punt final. L’error o la dificultat són una oportunitat per aprendre. La condició humana no és perfecta, durant la vida aprenem caient i aixecant-nos: equivocant-nos, amb l’ajuda necessària, en prenem consciència i actuem per millorar. És en aquest procés on s’engendra un aprenentatge profund i perdurable.

    Pensar que podem fer-ho tot bé, i fer-ho tot bé sempre, ens allunya de la realitat i ens fa creure que podem ser més que els altres. Com explica Sandel (2021)[1]: «La supèrbia meritocràcia reflecteix la tendència dels guanyadors a deixar que el seu èxit els pugi massa al cap… Quan es té present el caràcter contingent de la nostra situació en la vida, es genera una certa humilitat. Una meritocràcia perfecta disminuiria la nostra capacitat per concebre’ns com a éssers que compartim un destí comú. Deixa escàs marge a la solidaritat que pot sorgir quan reflexionem sobre la naturalesa atzarosa de les nostres aptituds i fortunes. Això és el que fa que el mèrit sigui una espècie de tirania o de govern injust.»

    Aprovar o aprendre?

    Harari[2], ho explica així: «Van ser els sistemes educatius de masses de l’era industrial els que van començar a utilitzar notes concretes de manera habitual. Originàriament, les escoles se centraven a il·lustrar i educar, i les notes només eren un mitjà per mesurar l’èxit. Però, com és natural, les escoles aviat es van centrar a obtenir les notes més altes. Com tot nen, professor i inspector sap, les habilitats necessàries per treure unes bones notes en un examen no són les mateixes que una bona comprensió de la literatura, la biologia o les matemàtiques.»

    Construir un món millor, des de l’escola, implica també situar l’avaluació al llarg del procés permanent  d’aprenentatge i fer-ho de manera constructiva.

    Una escola que mesura l’aprenentatge en nombres, acaba reduint la persona a un nombre.

    «Per a l’honestedat resulta imprescindible trencar amb l’avaluació entesa exclusivament o primordialment com a resultats (avaluació sumativa), i començar a entendre l’avaluació en termes d’aprenentatge i de contribució a la societat»[3]. Pensar que mesurar l’aprenentatge en nombres és exacte i precís, no deixa de ser un miratge. Amb nombres podem seleccionar, classificar, anivellar, aconseguir informació… però no avaluar, és a dir, afavorir l’aprenentatge de tots i de cada un dels nois i noies, sobretot de qui més dificultats pugui tenir.

    Imagineu el repte que podria suposar per a una escola que, en les etapes d’educació obligatòria, s’aprengués a avaluar sense posar notes? Com canviaria una escola que centrés l’èxit en el goig d’aprendre (en lloc d’aprovar) i en l’aprenentatge de tots i cadascú, sabent que els punts de partida són diversos i els llocs d’arribada no han de ser els mateixos!

    Que no vol dir, en cap moment, posar sabatilles de plom als més àgils!

    Participar en l’avaluació

    En una societat democràtica i participativa, els ciutadans es comprometen, en el seguiment i l’avaluació de les polítiques públiques. Aquesta possibilitat facilita un enfocament participatiu que alhora genera canvis en les relacions de poder.[4]

    Quan involucrem l’alumnat en l’avaluació dels aprenentatges, de la vida de l’aula i del seu creixement personal i emocional; afavorim que aprenguin a  autoregular-se, és a dir els ajudem de manera eficaç a reflexionar sobre els seus propis aprenentatges (autoavaluació) i a implicar-se en l’ajuda mútua (coavaluació)

    Com diu Neus Sanmartí: «L’avaluació forma part de la vida de l’aula. No hi ha cap activitat que no vagi acompanyada de la seva avaluació, és a dir, d’una valoració sobre la qualitat de la tasca realitzada i d’una decisió sobre els aspectes vàlids i els que cal millorar. És una avaluació que si es promou que sigui el mateix alumnat qui la faci permet adquirir qualsevol tipus d’aprenentatge i a més es vincula amb les competències d’aprendre a aprendre, d’autonomia i d’iniciativa personal, d’educació en valors i de l’àmbit personal i social».[5]

    Afavorir la participació de l’alumnat en l’avaluació, no sempre és senzill, representa una cessió de poder per part del professorat. Quan l’avaluació es viu com a autoritat o com a coacció,  difícilment pot tenir una funció educativa.

    En canvi, «quan el docent assumeix una actitud de diàleg i de respecte mutu, alhora que valora l’estudiant com a subjecte, és possible que ensenyi a l’estudiant no sols a aprendre de l’error, sinó també a aprendre que sempre hi ha una cosa nova per conèixer; que el coneixement es va construint.

    Aprendre és un procés que es dona en forma d’espiral en el qual sempre necessitem coneixements previs per aprendre’n de nous o donar-los noves formes».[6]

    Implicar-se en l’avaluació, més enllà dels exàmens vol dir implicar-se en el coneixement, implicar-se en el procés de millora i «involucrar-se és un procés de transformació pot donar forma a la identitat d’aquest estudiant i a la seva relació amb la societat.»[7]

    «La implicació de l’alumne apareix quan creu que passarà alguna cosa interessant»
    Fernando Trujillo

     

    Avaluar no és neutre. L’avaluació formativa té una profunda implicació en la vida democràtica de l’escola, implica tota la comunitat educativa i suposa un substrat social, un compromís per l’equitat i l’ajuda mútua, que perdurarà en les vivències i valors dels infants i joves i ben segur els comprometrà  a construir un món millor.


    [1] Michael J. Sandel (2021): La tiranía del mérito. Debate (Catedràtic i Professor de Ciències Polítiques de la Universitat de Harvard)

    [2] Yuval Noah Harari: Home Deus

    [3] McArthur, J. (2020): “Participación e implicación del estudiante en la evaluación: implicar a todo el estudiante búsqueda de la justicia y el bien social”. Relieve, 26(1), art. M2. http://doi.org/10.7203/relieve.26.1.17089

    [4] Gujit (2014): Síntesis metodológica de UNICEF sobre enfoques participativos

    [5] Neus Sanmartí (2020): Avaluar és Aprendre. Generalitat de Catalunya. Departament d’Educació

    [6]  Virginia Corbella: “Poder y evaluación en la enseñanza”, Conicet Bahía Blanca

    [7]  McArthur, J. (2020). “Participación e implicación del estudiante en la evaluación: implicar a todo el estudiante búsqueda de la justicia y el bien social”. Relieve, 26(1), art. M2. http://doi.org/10.7203/relieve.26.1.17089

     

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    avaluació opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Espais polivalents, ventilats, inclusius, amb perspectiva de gènere… les escoles que venen
    Next Article
    Actualitat
    La pujada de preus dels aliments tensiona els menjadors escolars
    Pere Vilaseca

    Related Posts

    Opinió
    La força de la fragilitat

    maig 22, 2025

    Opinió
    Ràdio Arrels i la defensa de la Catalunya Nord

    maig 21, 2025

    Actualitat
    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    maig 21, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}