Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Més de 10 famílies de Sant Cugat paguen quotes escolars de les quals estan exemptes per la seva situació econòmica. Aquesta és la denúncia que fa la Coordinadora d’AFAs, que tot just comença a recopilar casos d’una pràctica que temen que és estesa a tot el país. És per això que ho han advertit a la inspecció dels serveis territorials del Departament d’Educació amb la voluntat que s’aturi aquesta praxi.
La tresorera, Carme Roca, ha explicat en una roda de premsa que des del curs passat l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu per raons socioeconòmiques o socioculturals (NESE B) no ha de pagar cap tipus de quota al centre ja que el Departament atorga motxilles escolars als centres, és a dir, una quantitat per sufragar les despeses d’aquestes famílies. A hores d’ara aquesta mesura afecta l’alumnat d’i3 i i4 i de primer i segon d’ESO amb l’objectiu que acabi estenent-se al conjunt de l’educació obligatòria.
El reconeixement de NESE B és per a famílies que tenen seguiment dels serveis socials i des del curs passat també per a les que reben beques menjador. Però des de les AFAs adverteixen que moltes d’aquestes famílies no saben que tenen aquesta etiqueta i, per tant, desconeixen que no han de pagar cap quota, que la majoria dels centres educatius segueixen reclamant. A hores d’ara no han trobat cap cas de famílies que hagin pagat la quota i després, un cop el centre ha cobrat la motxilla, se li hagin retornat els diners.
“Les casuístiques que hem trobat són molt diverses i la irregularitat és diferent; potser el centre no sap gestionar l’ajut, té problemes de tresoreria, són famílies que tenen la motxilla reconeguda a un altre centre…”, explica Roca, que reconeix que potser les escoles i instituts estan rebent tard els diners del Departament, “possiblement els centres no l’han rebut, però saben que un alumne és NESE B i, per tant, haurien de reclamar l’ajut i informar a les famílies que no han de pagar cap quota”. El curs passat no es van retornar les quantitats equivalents a les motxilles i només es va abonar a les famílies la part proporcional referent als ajuts d’escolaritat de l’Ajuntament.
Roca denuncia la manca d’informació al respecte perquè saben que el curs passat les motxilles eren de 390 euros per alumne a centres públics i de 950 als concertats però no saben quants acaben cobrant quotes superiors ni què passa amb els diners sobrants en cas que la quota sigui inferior. En qualsevol cas, insisteixen que tant si el centre ha rebut ja la motxilla com si no, aquestes famílies no estan obligades a pagar cap quota.
De fet, la quota de material no pot ser obligatòria i per això puntualment algunes famílies decideixen no abonar-la. Llavors els infants no reben la part del material que se sufraga amb aquesta quota i tot sovint el centre insisteix a les famílies perquè les abonin. Des de la Coordinadora d’AFA consideren que això suposa un assenyalament a l’alumnat que no abona la quantitat. Per això no veuen amb mals ulls la proposta de la gratuïtat per als alumnes NESE B com un primer pas per avançar cap a la gratuïtat universal: “Som conscients que els diners no arriben i que hi ha un cost, i per això assumim despeses que no hauríem. És complicat fer una insubmissió”.
Famílies que no saben que són NESE B
La roda de premsa ha comptat amb dos testimonis de famílies que s’han trobat de cop amb aquesta situació. En primer lloc, Carola Alegre, que també és secretària de la Coordinadora, que explica que es va assabentar que els seus fills són considerats NESE B perquè perceben una beca menjador gràcies als serveis socials municipals. “Els serveis socials tenen el llistat ja que comuniquen al Departament si són NESE B, i el centre ho ha de comunicar a la família”, valora, tot dient que les famílies que tenen dubtes es poden dirigir a la direcció del centre, als serveis socials o a la Coordinadora.
En segon lloc, Fatou, que s’ha assabentat de la situació amb el pas de la seva filla a l’institut. Ha estat gràcies als serveis socials que li van indicar que havia de marcar la casella corresponent i que, en conseqüència, no havia de pagar quotes de material. Tot i això, l’institut li ho va reclamar, enviant-li també correus electrònics amb el material escolar: “L’institut m’ha dit que no han rebut l’ajut però ja m’han cobrat el material”. La Coordinadora ha preferit preservar els noms de les escoles i instituts on han detectat aquesta circumstància per evitar assenyalaments i trobar una solució global.
Crítiques i peticions concretes
En un comunicat, la Coordinadora d’AFAs denuncia “irregularitats en la gestió dels ajuts de motxilles escolars amb diferents casuístiques”. Aquestes són: el no retorn de l’import de les quotes pagades el curs passat, que se segueixen cobrant aquestes quotes, que hi ha famílies que han rebut ajuts municipals en comptes de la motxilla, retards en el reconeixement com a NESE B i que no s’aplica la lliure elecció de centre amb igualtat de condicions ja que els alumnes amb necessitats econòmiques i socioculturals tenen un nombre de places per centre per evitar que s’acumulin a una escola, generant així desplaçaments a altres centres llunyans i de vegades la separació dels germans.
En conseqüència demanen més transparència, que s’informi les famílies de la seva condició NESE B i de l’exempció del pagament de la quota, que s’informi la comunitat educativa del funcionament dels ajuts, que es donin explicacions sobre el destí dels diners, que el Departament faciliti eines de gestió i que els pressupostos de la Generalitat incorporin una partida per assumir tot el cost de l’educació pública i evitar el copagament.
Una reivindicació el primer curs d’aplicació del val escolar
La motxilla que reben els centres per a les famílies NESE B és incompatible amb cap altre ajut i, per tant, les beneficiàries d’aquesta no poden rebre ni els ajuts de l’Ajuntament ni el val escolar. A la roda de premsa també han explicat que, com ja va denunciar l’AFA del Ciutat d’Alba i les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC), el val escolar no ha suposat un estalvi per a les famílies ja que no s’ha pogut bescanviar per la quota de material que ha seguit cobrant-se als centres.
Aquest article ha estat publicat inicialment a el Cugatenc