Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Més 250 nois i noies de 49 cooperatives d’alumnes de primària, secundària, cicles formatius i educació especial de diversos centres educatius de Catalunya amb una cinquantena de docents van participar aquest dimarts en la II Fira de Cooperatives d’Alumnes que es va celebrar a les Cotxeres de Sants de Barcelona. L’objectiu de la trobada és impulsar la intercooperació i l’intercanvi d’experiències entre els diferents membres de la Federació de Cooperatives d’Alumnes, AlumnesCoop, amb 25 taules expositores des d’on van poder explicar la feina que fan, els objectius de cada iniciativa i les diverses activitats que duen a terme per aconseguir assolir aquests objectius.
“Una cooperativa és un grup de gent que s’ajunta per treballar junts i els diners es reparteixen exactament igual per cadascú de la cooperativa”, explica l’Aniol. Al seu costat, el Dídac, remarca que no tots sinó “la meitat dels diners”. Tot just s’acaben de constituir com a cooperativa –“vam anar a l’ajuntament a fer la constitució fa poc”- i que per això encara no han pogut “començar a produir” la ceràmica que vendran per aconseguir diners. La cooperativa que han creat es diu TECCeràmica. “Tot just estem fent els dissenys”, explica l’Aniol. “Vendrem bols, tasses, plats…”, afegeix el Dídac. Darrere seu, la mestra precisa que el que faran amb la venda de la ceràmica és recuperar el capital invertit de 3 euros que han posat cadascun dels alumnes de 5èB de l’escola Petit Món Felisa Bastida, de Castelldefels. El que sobra, expliquen, anirà destinat a una associació o a un programa social per lluitar contra l’alzheimer. “Encara ho hem d’acabar de decidir”, asseguren.

Els alumnes de 4rt de primària de l’escola Guinardó, a Barcelona, han creat la cooperativa GuinardoHorts per “cuidar l’hort del pati”, expliquen la Naira i la Carla, que són les secretàries, i el Guerau, que és el tresorer. “A l’hort tenim hortalisses, espinacs, escarola, bledes…”. S’organitzen en diferents comissions (esdeveniments, compostatge, formació, comunicació, artística). Quan creixen les verdures i hortalisses “les donem al cuiner de l’escola”. A més, la seva cooperativa també té com a objectiu “ajudar altres cooperatives” del mateix centre. “És que encara som molt nous”, assegura el Guerau.
Una mica més enllà de la zona d’exposició, hi ha la Daniela, la Neus i la Martina, que expliquen a diversos infants d’altres centres educatius dues de les cooperatives que van crear el curs passat quan feien 3r d’ESO a l’escola Creixen Povilla Olesa, d’Olesa de Montserrat: la Trust i la Coala. L’objectiu d’aquestes dues cooperatives és sempre ajudar col·lectius o associacions del municipi. Així, van vendre roses i ‘tote bags’ per recollir diners que després van donar a una associació que atén gats abandonats. També van anar un cop per setmana a parlar amb els avis d’una residència i van col·laborar amb l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí amb la compra de 60 quilos de material que van enviar cap al Sàhara Occidental. “L’objectiu d’aquest projecte d’escola és que els alumnes a través de les cooperatives es vinculin a una entitat local del poble”, explica Gonzalo, professor de secundària de Creixen Povilla Olesa, que destaca que durant tot el procés de constitució i desenvolupament de la cooperativa el professorat té “un rol mínim” i fa “de guia”.
Juguem amb el català és la cooperativa d’un altre 5è de primària, de l’Escola Guinardó, amb l’objectiu que els nens que no saben el català l’aprenguin amb diferents activitats que han impulsat ells mateixos. “La vam crear perquè els nens parlin català, perquè el català s’està morint, i també perquè l’aprenguin els nouvinguts”, explica la Cèlia, la secretària de la cooperativa. Tenen quatre comissions, que impulsen classes de català, activitats, jocs i esdeveniments diversos per a la resta d’alumnes de l’escola, que tal com s’ha vist a la II Fira de Cooperatives d’Alumnes compta amb moltes cooperatives, també a l’ESO. En aquest centre, a secundària, les cooperatives ja no s’impulsen com a projecte dues hores a la setmana, sinó dins de l’assignatura d’Economia. Una de les docents de secundària, la Sheila, explica que una de les cooperatives, formada per dues classes de 4rt d’ESO, elabora la revista de l’escola i fa podcast. El pròxim número, “que ara he de revisar”, està dedicat a Sant Jordi.

AlumnesCoop és un projecte impulsat des de la Federació de Cooperatives d’Ensenyament de Catalunya, EscolesCoop), que agrupa 40 centres. La seva presidenta, la Marta Rebollar, explica que la Federació d’AlumnesCoop es va crear el 2016, amb el suport de la Generalitat i la Confederació de Cooperatives de Catalunya, CoopCat. Després de diverses assemblees va sorgir la idea de crear una fira de Cooperatives d’Alumnes amb l’objectiu “d’interactuar, que aprenguin unes de les altres i generin idees per crear més cooperatives”. “Aquesta fira és un generador d’idees, una fira inspiradora de cooperatives per crear-ne d’altres”, destaca. En l’actualitat la Federació de Cooperatives d’Alumnes de Catalunya la integren cooperatives de diferents centres educatius d’arreu del país, ja siguin escoles cooperatives, públiques, privades o concertades. I és que des fa dos cursos l’impuls del cooperativisme entre l’alumnat dins de les escoles forma part d’un programa educatiu gratuït L’Esspurna, finançat per la direcció general d’Economia Social del departament de Treball de la Generalitat de Catalunya.
L’Esspurna està gestionat per cinc cooperatives d’iniciativa social, que són les qui fan la formació i orientació als centres, tant als alumnes com als docents. L’objectiu, segons explica Berta Puig, coordinadora del programa, és “donar suport a les cooperatives d’alumnes amb una metodologia participativa, des de la pròpia experiència” que ajuda als estudiants a “comprendre una manera d’emprendre col·laborativament”, sobretot en aquells joves que es troben en els últims cursos dels cicles formatius d’FP, ja que “els pot ajudar a l’hora d’impulsar la seva pròpia cooperativa quan acaben els estudis”. L’Esspurna acompanya aquest curs 120 cooperatives de tot Catalunya.
Rebollar assegura que per impulsar cooperatives d’alumnes cal donar un espai dins de les escoles i que cada centre l’impulsa de forma diferent, com a projecte de centre, de forma transversal, dins d’una assignatura, etc. La creació de cooperatives d’alumnes permet treballar diferents objectius. Des d’acostar l’economia social a l’aula on els alumnes són els protagonistes i on aprenen “a col·laborar, a tenir paciència i a desplegar tots els valors que es volen infondre en qualsevol escola pel creixement de la persona”, afirma Rebollar.
A més, la presidenta d’EscolesCoop, considera que amb aquesta iniciativa l’alumnat aprèn què és el model cooperatiu i que potser “quan es facin grans, si volen crear una empresa, recordin que existeix la cooperativa, que és un dels models”. “S’intenta fer créixer una llavor i que perduri en el temps”, remarca. Recorda que una cooperativa és “un grup de persones que tenen un objectiu comú i que decideixen organitzar-se, amb una estructura horitzontal on el primer objectiu no és l’enriquiment sinó dur a terme aquest objectiu de manera col·lectiva”. “Hi ha cooperatives petites i de molt molt grans, però la gent que hi treballa comparteix el mateix pes, el mateix somni, que aquella activitat tiri endavant i la clau és la implicació, una implicació multiplicada per mil”, afegeix.

El programa per impulsar cooperatives d’alumnes dins dels centres educatius de totes les comarques permet treballar diferents aspectes i habilitats. A la web de l’Esspurna es defineix com una activitat interdisciplinar, transversal en l’assoliment de tots els aprenentatges i de les competències bàsiques, que integra continguts de gestió i organització, economia, legislació, coneixement del medi social i natural, aprenentatge i servei, a més d’una gran varietat de procediments i valors. Els alumnes assoleixen capacitats de comunicació, lideratge, empatia, negociació, convicció i, sobretot, col·laboració.
I tot plegat es va poder veure aquest 1 d’abril a la II Fira de Cooperatives d’Alumnes, on durant l’acte d’obertura de la jornada van parlar tres membres del consell rector d’AlumnesCoop: en Guido, vicepresident, la Candela, tresorera, i la Maria, vocal. Tots tres van ser escollits en una assemblea el curs passat, estan a mig mandat, i tenen com a objectiu “coordinar la federació, definir el pla de treball, reactivar l’Instagram i ajudar a organitzar activitats i trobades”. Ho fan de forma voluntària amb l’assessorament i acompanyament de la Gemma, una de les formadores que forma part de la cooperativa Escola Lliure el Sol, integrada dins l’Esspurna.
Va ser una jornada on el protagonista era l’alumnat, ben motivat i amb ganes d’explicar els seus projectes cooperatius a la resta de companys d’altres escoles. Una bona iniciativa per entendre de la mà d’infants i joves què són les cooperatives i sortir motivat per a crear-ne de noves. Caldrà esperar l’any que ve per veure si la fira d’AlumnesCoop s’ha fet més gran i, efectivament, han nascut noves cooperatives.