Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Una foto de l’expresident de la Generalitat Lluís Companys entre reixes i una data, octubre de 1934. Aquestes eren les dues pistes que encapçalaven una de les opcions de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) en la matèria d’història. En l’altra opció, un fragment de l’obra Historia de España. La crisis del Estado: dictadura, república, guerra (1923-1939), de Manuel Tuñón de Lara sobre la dictaruda de Miguel Primo de Rivera. A partir d’aquests dos elements han hagut de respondre les respectives preguntes els alumnes aspirants a entrar a la universitat, en una plàcida segona jornada de selectivitat a Catalunya.
Més de 31.000 joves catalans han tornat avui a enfrontar-se a aquestes proves que duren fins demà. A primera hora, un 57% d’ells ha escollit l’examen d’història, mentre que la resta, el 43%, ha optat per examinar-se d’història de la filosofia. En aquest cas, els estudiants han pogut escollir entre analitzar un text de John Locke o un de René Descartes.
En acabat ha estat el torn de la llengua estrangera, la darrera de les assignatures comunes de les quals s’havien d’examinar els estudiants, després d’haver completat ahir les proves de llengua catalana i castellana. Una vegada més, la llengua més escollida ha estat l’anglès (més de 25.000 alumnes), molt per sobre de la resta, com el francès (501) o l’alemany (66). Els altres exàmens del matí eren ja d’assignatures de modalitat com dibuix tècnic, llatí o matemàtiques.
Examen d'Història a les PAU 2014
Examen de Filosofia de les PAU 2014
Examen d'Anglès de les PAU 2014