Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El teu cervell és major d’edat?

    Laura Chaparro - Agencia Sinc

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Entrevista
    Lluís Font (PDeCat): “Equips directius apoderats, autonomia de centres i avaluació formen un cercle virtuós”

    Víctor Sauragener 28, 20216 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Lluís Font
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Lluís Font i Espinós, número 4 de la llista del PDeCat en aquestes eleccions, és llicenciat en Filosofia i Lletres i doctor en Ciències de l’Educació per la UAB. Va ser professor i director a l’Institut Politècnic de Formació Professional Sant Ignasi (1985-1994), director general de la Fundació Blanquerna i membre del seu patronat (1994-2010), i des del 1994 és també professor titular de la Universitat Ramon Llull. Els anys 2011 i 2012 va ser secretari de Polítiques Educatives del Departament d’Ensenyament, i més endavant presidí el Consell Escolar de Catalunya (2016-2017). Durant la XII Legislatura (2017-20) ha estat diputat al Parlament i president de la seva Comissió de Cultura.

    De tots els problemes estructurals que pugui tenir el sistema educatiu català (més enllà de la pandèmia, doncs), quin serà per vostè el primer a abordar en cas que governi?

    Resoldre progressivament l’infrafinançament del Servei d’Educació de Catalunya. Això permetrà disposar dels recursos necessaris per a un ple desenvolupament del decret d‘educació inclusiva, per fer efectiva la gratuïtat en tots els centres del Servei d’Educació de Catalunya, per impulsar el 0/3, per estabilitzar les escoles de noves oportunitats, per potenciar l’FP, per reforçar la formació permanent del professorat i, en definitiva, per fer un pas endavant en l’equitat i en la lluita contra la segregació. Això sí, mirant de no afegir nous problemes als ja existents.

    Considera que l’accent que en els darrers anys s’ha posat en l’educació/avaluació per competències està desembocant en un menyspreu pel coneixement?

    Competències i coneixements no són antagònics. Per treballar bé les primeres, cal tenir una base conceptual i, a l’inrevés, per relligar el propi coneixement cal desenvolupar les competències.

    Li semblaria positiu que l’experiència d’Escola Nova 21 de transformació de centres educatius s’estengués al conjunt del sistema?

    S’ha d’estudiar a fons el que ha significat l’experiència de l’Escola Nova 21, i extreure’n les corresponents conclusions. Qualsevol iniciativa social que tingui per objectiu la millora de la qualitat educativa em sembla positiva.

    És bona idea impartir alguna matèria en castellà per reforçar aquesta competència lingüística entre l’alumnat d’aquells territoris on l’ús social del català sigui molt majoritari?

    El projecte lingüístic de cada centre ha de definir quin tractament integral de les llengües s’hi dona, d’acord amb la realitat sociolingüística dels mateixos alumnes. L’objectiu és que tots els ells acreditin un ple domini del català i del castellà, i un bon nivell d’una tercera llengua, en acabar els estudis obligatoris.

    L’escola concertada afirma que si tingués el mateix finançament que la pública acolliria sense problemes el percentatge que li correspon d’alumnat vulnerable. Se la creu?

    Sí. No tinc cap raó per dubtar-ne. Catalunya té una llarga tradició d’iniciativa social. Al llarg dels darrers segles, la ciutadania apoderada ha creat institucions per conrear valors i promoure iniciatives. L’escola concertada és filla d’aquest esperit, propi del nostre país.

    Tothom sembla estar molt a favor de l’escola inclusiva, però ningú no troba la manera de fer-la avançar. Què farà vostè al respecte? 

    Dotar el sistema educatiu dels recursos necessaris per desplegar el Decret d’educació inclusiva. Un Decret que genera un gran consens en la comunitat educativa.

    Opina, com fan molts sindicats, que les direccions dels centres públics tenen massa poder i que els claustres han deixat de ser espais de debat i diàleg?

    No. Crec que els equips directius, que exerceixen un lideratge pedagògic i de gestió, són fonamentals per a la millora constant de la qualitat. Equips directius apoderats, autonomia de centres i avaluació formen un cercle virtuós entorn del projecte educatiu de cada centre. La realitat dels claustres varia en cada centre educatiu. En molts, segueix sent un espai de debat i diàleg.

    L’escola bressol (el 0-3) serà universal i gratuïta si vostè governa o, sent realistes, aquest escenari és excessivament utòpic?

    El primer cicle d’educació infantil resulta cabdal per desenvolupar competències i crear oportunitats educatives per a tothom. Caldrà fer un mapa de la realitat existent, per ajustar l’oferta de places a les necessitats dels mateixos alumnes i de les seves famílies i, així, garantir la seva universalitat. La gratuïtat és un objectiu a assolir progressivament.

    Escoles obertes i segures. Això és una realitat o és propaganda institucional?

    Les dades corroboren que això és una realitat, gràcies especialment a la feina de tants professionals de l’educació. Enmig de les crisis provocades per la pandèmia –sanitària, econòmica, social…– l’escola se n’està sortint prou bé, pel que fa a la seguretat dels infants.

    Amb els mateixos recursos humans i materials que ha disposat el Departament d’Educació durant aquest curs, què hauria fet diferent en relació amb la gestió per mantenir els centres oberts malgrat la pandèmia?

    Consolidar un marc de col·laboració estable amb els ajuntaments d’arreu del país, per afrontar la crisi i de cara al futur. Això no vol dir les pròpies responsabilitats, en cap cas. L’ecosistema educatiu necessita la implicació dels diversos nivells de l’administració per donar resposta a tots els reptes que se li plantegen. Fer el mateix amb les federacions d’ampes, els sindicats, etc.

    Acabi la frase

    1. Les avaluacions externes són… un instrument de millora de la qualitat educativa. Tanmateix, no es poden idolatrar.
    2. Les places perfilades aconsegueixen… fer efectiu el projecte educatiu de centre i, per tant, singularitzar-lo, en el marc d’uns objectius comuns de sistema educatiu.
    3. Cal que la LEC… s’apliqui en tots els seus àmbits. Constitueix un marc legal que dona estabilitat i, alhora, conté una filosofia que ha d’inspirar les polítiques educatives.
    4. La reforma de l’FP passa per… potenciar-la, sabent trobar el punt d’equilibri entre la seva dimensió formativa i la professionalitzadora. L’FP dual constitueix un gran actiu de sistema.
    5. Amb els horaris escolars farem… si cal introduir modificacions les fonamentarem en evidències, defugint les ocurrències.
    6. Quan entri en vigor la LOMLOE… millorarà el sistema educatiu en aspectes pedagògics – desaparició de les revàlides i de la pretensió d’una major homogeneïtzació curricular…– i crearà problemes en diversos àmbits: perjudicarà l’escola concertada, ja que no té en compte la demanda social en l’oferta educativa; pot significar una interferència en el model lingüístic i debilitarà l’autonomia dels centres públics, en limitar les competències de l’equip directiu en la gestió dels professionals que treballen en una escola. Un problema específic ateny el professorat tècnic d’FP.
    7. Quan governem, invertirem més recursos en educació i els traurem de… reduir el dèficit fiscal amb l’Estat, negociant una nova relació bilateral Catalunya-Espanya.
    8. L’educació de persones adultes… resulta fonamental en una aposta pel talent com la que ha de fer Catalunya. Cal crear oportunitats formatives per a tothom, des de la primera infància i al llarg de la vida. Les escoles d’adults tenen un paper important a jugar-hi.
    9. La lliure elecció del centre per part de les famílies… és un dret a preservar, en el marc del Servei d’Educació de Catalunya.
    10. Els meus fills van a una escola… del Servei d’Educació de Catalunya (concertada).

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Eleccions catalanes 2021
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Sis reptes i quinze propostes perquè es parli d’educació durant la campanya electoral
    Next Article
    Opinió
    Un problema personal
    Víctor Saura
    • X (Twitter)

    Periodista i professor de secundària. Exdirector del Diari de l'Educació i secretari de la Fundació Periodisme Plural. Autor de 'Aquest confús i desigual món explicat als joves' (Octaedro)

    Related Posts

    Actualitat
    Entitats europees alerten dels riscos de la segregació

    juny 6, 2024

    Entitats europees alerten dels riscos de la segregació

    juny 6, 2024

    Actualitat
    El vot jove a les eleccions europees es disputa entre l’optimisme i la desafecció

    juny 4, 2024

    1 comentari

    1. Rita D. S. on març 29, 2021 10:00 am

      Més arguments del que està passant. Bé, en cas de voler mirar com va la cosa per ser d’interès. Clar que potser no.

      https://mobbingmadrid.org/testimonio-de-un-afectado-de-acoso-laboral/empleado-publico-acoso-laboral/

      Reply
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}