Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El teu cervell és major d’edat?

    Laura Chaparro - Agencia Sinc

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    Manifestació unitària el 18 de desembre en defensa del model d’escola catalana

    Redacciónovembre 29, 20214 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    El plenari de la Plataforma Somescola ha tornat a mostrar avui el seu rebuig a la decisió judicial que obliga l’escola catalana a impartir el 25% del temps lectiu en castellà, i per aquest motiu ha convocat una jornada de mobilització que tindrà lloc dissabte 18 de desembre a l’Arc del Triomf. Els representants d’aquesta plataforma consideren que la situació “és molt greu” i que la intromissió dels tribunals en un debat pedagògic “és intolerable”, i per això han convocat una manifestació que esperen que sigui tant o més multitudinària que la del 14 de juny de 2014, quan prop de 100.000 persones van concentrar-se contra la Llei Wert al mateix espai.

    Fa una setmana es va saber que el Tribunal Suprem no havia admès el recurs de cassació interposat pel Govern català contra la sentència del contenciós-administratiu del TSJC, de desembre de 2020, que obliga a aquest mínim del 25% d’hores lectives en castellà. D’aquesta manera, la sentència del TSJC passa a ser ferma. Automàticament els consellers d’Educació i Cultura van comparèixer davant dels mitjans per explicar que la sentència del TSJC es basa en la LOMCE i no en la normativa estatal vigent, que és la LOMLOE, i que no la pensaven acatar. Des d’aleshores, nombroses entitats han manifestat el seu rebuig a la ingerència judicial i han fet crides a la desobediència, mentre que dirigents polítics i líders d’opinió de l’Estat insten el Govern de Pedro Sánchez a aplicar un nou 155 si Catalunya no acata aquesta decisió judicial.

    Curiosament, ha aixecat més alarma i indignació la no acceptació del recurs per part del Suprem que la mateixa sentència del TSJC, potser perquè el desembre de 2020 la segona onada de la pandèmia atreia tots els focus. En tot cas, en aquell moment la mateixa Plataforma Somescola va fer un comunicat de rebuig en el qual deia que la sentència tindria poc recorregut com a conseqüència del canvi del marc normatiu a l’Estat. A aquest canvi normatiu, que efectivament s’ha produït, s’agafen els actuals responsables polítics per assegurar que no incompleixen la llei si no apliquen la sentència.

    Plenari de somescola, aquesta tarda, amb Pilar Gargallo (FMRP), Jordi Cuixart (Òmnium), Marina Gay (Catesco) i Francina Martí (Rosa Sensat), entre altres | Foto: @somescola

    “Un model de cohesió i de consens”

    En la roda de premsa d’avui, posterior al plenari, han parlat diversos representants d’entitats que formen part de Somescola. Han lamentat “els arguments falsos i perillosos d’instrumentalització política de l’educació i de la llengua”, han considerat que aquesta decisió judicial “no representa un cas aïllat”, sinó que s’emmarca en un context d’atacs polítics i judicials continus contra la llengua catalana, i han insistit en què tots els estudis demostren que la immersió lingüística és un model que garanteix la cohesió social i que en cap cas impedeix que els infants acabin l’escolarització obligatòria havent adquirit una competència lingüística en castellà equiparable a la dels estudiants de qualsevol comunitat autònoma espanyola.

    “Des de somescola entenem que aquesta sentència és un nou intent d’agressió al model d’escola catalana i al seu enfocament pedagògic, que és un model de cohesió i que a més és un model de consens”, ha dit Pilar Gargallo, presidenta de la FMRC. “La defensa de l’escola catalana no és només una qüestió dels mestres o del departament d’Educació, l’escola catalana és una eina de cohesió social i, per tant, no deixarem de continuar lluitant perquè aquest model de cohesió social es perdi”, ha afegit Mireia Plana, de Plataforma per la Llengua.

    Somescola aplega més de mig centenar d’entitats, bona part de les quals entitats molt representatives de la comunitat educativa catalana (des de Rosa Sensat a la Fundació Escola Cristiana, passant pels principals sindicats de docents, federacions del lleure, fundacions, etc.), a les quals se sumen altres de l’àmbit de la cultura, com Òmnium Cultural o Plataforma per la Llengua. Va néixer aviat farà 10 anys, com a resposta a la Llei Wert, i des d’aleshores ha liderat les principals accions de resposta unitària als intents de canviar el model d’escola catalana, sobre el qual existeix un ampli consens.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Immersió lingüística mobilitzacions somescola
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Anàlisi
    Una guia de contes per aproximar-nos a la diversitat LGTBIQ+
    Next Article
    Opinió
    Aprendre dels companys, una eina imprescindible per avançar en l’educació
    Redacció

    Related Posts

    Opinió
    Ràdio Arrels i la defensa de la Catalunya Nord

    maig 21, 2025

    Opinió
    El Pacte Nacional per la Llengua no canvia el model d’ensenyament de les llengües

    maig 13, 2025

    Opinió
    Discriminació per motiu de discapacitat a l’elecció de la llengua base a València

    març 11, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}