Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Aquest dilluns, el Departament d’Educació informava que en dues setmanes ha nomenat un total de 9.335 substituts, i que aquesta setmana encara continuarà fent-ho diàriament i no cada dos dies, com és habitual. Amb tot, aquest sobreesforç de la maquinària administrativa no està aconseguint apaivagar la sensació de col·lapse als centres, segons es desprèn de les crítiques que en les darreres hores s’han sentit de diversos sindicats de docents. D’acord amb el traçacovid, avui hi ha gairebé 120.000 persones del sistema educatiu confinades, de les quals 8.849 són personal dels centres. Arribats a la tercera setmana del segon trimestre, l’espiral de creixement de confinats sembla haver-se detingut, si bé encara és d’hora per afirmar que la corba comença una tendència a la baixa.
“El personal dels centres estan desbordats i estressats, estan realitzant un sobreesforç i treballant en condicions que no són òptimes”, assegura Teresa Esperabé, secretària general de CCOO Educació. “A secundària especialment hi ha molts alumnes que no estan fent res, perquè no hi ha substitut d’aquella especialitat i la persona que s’hi envia només pot fer de guarderia”, diu Iolanda Segura, portaveu nacional d’USTEC. Segura apunta que, a la tradicional dificultat de cobrir baixes de determinades especialitats, com matemàtiques o català a secundària, s’hi afegeix ara la dificultat de cobrir baixes en especialitats on no hi havia problemes i a primària. “Tot això passarà factura, perquè ningú està pensant en la salut emocional de tots els professionals”, opina.
Concentració unitària
Ahir CCOO es va concentrar a les portes del Departament per anunciar que portaria a Inspecció de treball la falta mascaretes FFP2 per a tot el personal de l’escola pública, a la vegada que demanava una convocatòria urgent de la comissió paritària de seguretat i salut, i oferia els seus alliberats per cobrir baixes en aquest moment de crisi, tant a la pública com a la concertada. Aquest dijous al matí hi tornarà a haver una nova concentració sindical, en aquest cas unitària, convocada per USTEC, CCOO, Intersindical, USOC, Aspepc-SPS i UGT, és a dir, sis dels set sindicats de docents (CGT no s’hi ha sumat).
De fet, aquests dies la major part de sindicats de docents estan manifestant el seu enuig amb la situació. Amb matisos i variants, en general critiquen que no es fessin cribratges amb l’arrencada del trimestre per detectar ràpidament la presència de la covid als centres, així com els canvis de protocols, i reclamen més mesures de protecció (com mascaretes FFP2 i aparells per analitzar la qualitat de l’aire a les aules), baixada de ràtios i que els substituts que estan a jornada parcial passin a jornada sencera. UGT ha anat un pas més enllà i ja demana la dimissió del conseller Gonzàlez-Cambray “per manca evident de capacitat en la gestió de la crisi sanitària i educativa”.
Per la seva banda, la Intersindical-CSC també denunciava fa uns dies en un comunicat “la mala gestió d’una situació que ja avançàvem al desembre: la manca de professorat per cobrir les substitucions”. I posava especial èmfasi en les dificultats de l’escola rural: “El cas de les escoles rurals és encara més greu, ja que els docents, a banda de fer les pròpies tasques, també han de fer les tasques dels companys que estan de baixa i alhora fer les feines administratives i de consergeria, atès que moltes no disposen de personal administratiu i de serveis. El professorat està esgotat, els equips directius desbordats i les famílies desconcertades”.
Tres serveis territorials al límit
Segons les xifres que ha ofert avui USTEC en roda de premsa, a l’escola pública ahir hi va haver 1.343 substitucions no cobertes i 1.270 que sí que es van cobrir, per la qual cosa el 51,4% de places no es van poder adjudicar. El pitjor dia va ser dijous 20, quan aquest percentatge es va elevar al 68,57%. Vallès Occidental, Maresme-Vallès Oriental i Catalunya Central són els serveis territorials que estan tenint més dificultats a l’hora de cobrir baixes, ja que sovint més del 70% queden descobertes. En canvi, Terres de l’Ebre té un percentatge de baixes no cobertes insignificant (5,5%), mentre que Tarragona i Consorci de Barcelona es troben entre el 20 i 30%. En conjunt, en els últims sis dies la xifra de baixes no cobertes ha superat cada cop el 50%. USTEC actualitza aquesta estadística a diari.
!function(){“use strict”;window.addEventListener(“message”,(function(e){if(void 0!==e.data[“datawrapper-height”]){var t=document.querySelectorAll(“iframe”);for(var a in e.data[“datawrapper-height”])for(var r=0;r<t.length;r++){if(t[r].contentWindow===e.source)t[r].style.height=e.data["datawrapper-height"][a]+"px"}}}))}();
!function(){“use strict”;window.addEventListener(“message”,(function(e){if(void 0!==e.data[“datawrapper-height”]){var t=document.querySelectorAll(“iframe”);for(var a in e.data[“datawrapper-height”])for(var r=0;r<t.length;r++){if(t[r].contentWindow===e.source)t[r].style.height=e.data["datawrapper-height"][a]+"px"}}}))}();
Aquestes xifres coincideixen amb una enquesta feta per CCOO als seus afiliats, i a la qual van respondre 700 persones. D’acord amb aquesta enquesta, a la pregunta de si s’estaven cobrint totes les baixes als seus centres educatius, el 65% responia que la majoria o algunes no, mentre que el 35% restant responia que sí o que no tenien baixes. En un altre apartat, es preguntava per la ventilació de les aules. El 90% responia que només disposen de ventilació natural (portes i finestres obertes) i el 75% que a les aules es passa fred en algun moment del dia o sovint.
També UGT ha fet una enquesta aquests dies als centres, si bé no preguntava per les baixes sinó pel grau de satisfacció del personal pel que fa a la gestió de la crisi i la informació que rebien del Departament. De les 4.000 respostes recollides, només un 28,5% dels enquestats afirmaven sentir-se ben informats, mentre que la resta responia que havien rebut poca o cap informació. També més de la meitat afirmava tenir dificultats d’accés per accedir a les mascaretes.